Har sagt opp over 500 siden fusjonen

2 months ago 25


Det har gjort at Oda ser bedre ut enn noensinne, ifølge den nye toppsjefen. Nå er europeiske dagligvaregiganter interessert i samarbeid, forteller han.

 André Knüppel tar sikte på å gjøre Oda til et lønnsomt konsern i 2026. Foto: Hans Mortensønn Jordheim

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

523 er det totalet antallet ansatte som har forsvunnet fra Oda-konsernet siden fusjonen med svenske Mathem før jul 2023, slik Handelswatch har meldt.

  • Størsteparten som følge av at all svensk lagerdrift er flyttet til Stockholm.
  • Samtidig har over 40 gått fordi Oda har lyktes med effektivisering.
  • Og så er om lag 150 norske arbeidsplasser borte etter at utenlandssatsingen ble skrotet. Disse jobbet med med produkt- og teknologiutvikling.

Til sammen har Oda kuttet kostnader for over 800 millioner kroner. Den nye toppsjefen André Knüppel er tilfreds med resultatet.

– Nå er vi i en bedre tilstand enn noen gang, sier han til E24.

Les på E24+

Nav mistet kontrollen: Brukte 315 millioner for mye

– Ingen er lønnsomme

Dagligvareutfordreren Oda meldte denne uken at britiske Chris Poad er ferdig i selskapet etter mindre enn ett år i sjefsstolen.

Svenske André Knüppel, som har vært i selskapet i åtte år, rykker opp fra stillingen som driftsdirektør.

Samtidig med sjefsbyttet kunngjorde Oda en ny strategi. Fremover vil selskapet satse på å være en leverandør av teknologi for andre dagligvareselskaper.

– Problemet som var der for åtte år siden, at ingen er lønnsomme innen hjemlevering av dagligvarer, er der fortsatt. Men vi sitter på løsningen, sier Knüppel.

Har doblet effektiviteten

Det kan kanskje høres rart ut med tanke på at Oda faller ned i samme bås som de andre ulønnsomme aktørene. Selskapet har gått med milliardtap siden oppstarten i 2013. Først i 2026 sikter Knüppel på at konsernet går med overskudd.

Men Oda har hatt lønnsom drift i perioder av året i Norge en stund nå, fremholder Knüppel. Og i Sverige peker utviklingen i riktig retning, i alle fall teknologisk.

Effektiv logistikk er sammen med volum de to nøklene til å lykkes med dagligvarer på nett. I Sverige har Mathem slitt med begge deler. De har hatt nedgang i omsetningen de siste årene, og plukkhastigheten lå før fusjonen på under halvparten av Odas.

Mathem er nå over på Odas logistikkplattform. Ifølge Knüppel har effektiviteten mer enn doblet seg.

– Og det kun tre måneder etter implementering. Dette er bare starten, det kommer til å bli bedre og bedre for hver uke som går, sier han.

Ikke aktuelt å ekspandere med Oda

Dermed har Oda demonstrert at det er mulig å oppnå gode resultater ved å ta i bruk deres teknologi hos andre, sier Knüppel.

– Så det er klart at jeg har troen på at vi kan få til det andre steder i Europa også.

 Knüppel sier at de norske storeierne Verdane og Summa Equity vil backe dem med mer penger, om de trenger det. Det er mer uklart hvor svenske Kinnevik står. Foto: Hans Mortensønn Jordheim

Han forteller at Oda har vært i dialog med ulike handelsaktører i Europa i ett og et halvt års tid nå, litt sånn på siden.

– Og spesielt i det siste, etter Mathem-flippen, har interessen vokst. Så nå er vi i dialog med de større aktørene i Europa, og har stor tro på at vi kan få til noe der.

– Det betyr at dere lukker døren for internasjonal ekspansjon for Oda-merkevaren?

– Ja, det har vi ingen planer om. Det har vi prøvd før. Nå tror vi at dette er veien fremover.

Les på E24+

Hvor lønner det seg å kjøpe bolig i 2025?

Har kuttet vekk 800 millioner

Selv om Oda har lykkes godt med å implementere egen teknologi i det som var Mathem, skal ingen tro at fusjonen har vært en dans på roser.

Under ett år etter fusjonen besluttet selskapet å åpne rekonstruksjon i Sverige. Der forsøker Oda å få ned egne kostnader, både materielle og på personalsiden.

– Vi har slanket hele organisasjonen, sier Knüppel.

Nedjusteringene i fjor medførte samtidig et kraftig verdifall for aksjonærene. Da Oda trengte penger før sommeren, måtte selskapet prises til null for at de skulle klare å få inn ny kapital.

– Hvordan skal Oda bli et attraktivt selskap for investorer igjen?

– Ved å bevise at dette går an å gjøre lønnsomt. Og vi er på rett vei.

– Hva er beskjeden fra eierne om videre drift nå?

– Det er full backing fra Summa og Verdane. Så er det ingen hemmelighet at vi ikke er blant kjerneinvesteringene til Kinnevik lenger, men du får nesten spørre dem.

Det har E24 gjort:

– Kinnevik har de siste årene fokusert seg om et mindre antall kjerneinvesteringer. Når det er sagt vurderer vi alltid mulige tilleggsinvesteringer i alle våre selskaper når det oppstår kapitalbehov, skriver kommunikasjonsdirektør Torun Litzén i en e-post.

Les på E24+

Oda: Fra 10 milliarder til null verdi

Read Entire Article