Skuespiller Kristine Kujath Thorp (32) synes deler ved sin nye rolle var skremmende.
Søndag 23. februar kl. 15:12– Det er flere ganger Kristine spiller at hun tror hun skal dø. Å gjøre mange sånne tagninger er intenst og krevende, sier regissør Eirik Svensson til VG.
Svensson er klar med filmen «Før mørket», en historie basert på den sanne historien om 15 dramatiske timer da «Leger Uten Grensers» feltsykehus i Bangui ble en krigssone på julaften.
– Jeg har lite erfaring med å tro at jeg skal dø, så det var ikke mye hjelp å hente i egen minnebank, utdyper skuespiller Kristine Kujath Thorp.
– Heldigvis! legger hun raskt til.
Håndgranat-drama
Kujath Thorp spiller karakteren Linn, basert på nåværende generalsekretær i Leger Uten Grenser, Lindis Hurum.
Sistnevnte hadde ansvaret for sikkerheten da en mann kom løpende inn på klinikken med to granater i hånden i Den sentralafrikanske republikk i 2013.
– Det var som om tiden sto stille, at det frøs, sa Lindis Hurum i Leger Uten Grensers podkast «Det du ikke vet».
Filmens tematikk er ikke blitt mindre relevant siden 2013. I et debattinnlegg i Nettavisen opplyser Hurum og flere andre humanitære organisasjoner at 2024 ble det dødeligste året for hjelpearbeidere som noen gang er registrert, med minst 281 personer drept i konflikt verden over.
– Ærefrykt
Kujath Thorp, som vant Amandaprisen for «beste kvinnelige skuespiller» i 2021, hadde flere samtaler med Hurum og lærte mye av henne før opptak.
– Jeg synes det var litt skremmende å spille en levende person. Og spesielt Lindis Hurum. Hun er så utrolig tøff og kul, ei jeg ser veldig opp til. Så det var en viss grad av ærefrykt, sier Kujath Thorp.
«Før mørket» er basert på Hurums selvbiografiske bok «Det finnes ingen de andre – det er bare oss». Filmen har premiere på norske kinoer 28. februar.
– Anbefales ikke
– Dere reiste til steder som ikke er supertrygt i researchen til filmen?
– Lindis tok oss med til Bangui, selv om det fortsatt ikke er anbefalt å dra dit. Men det var veldig viktig for henne, og viktig for oss å se stedene hvor det faktisk skjedde, forteller Svensson.
I hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk møtte de mennesker som var involvert i hendelsen og fikk se hvordan Leger Uten Grenser satte opp sykehus i felt.
– Det gjør at filmen blir mer realistisk og virkelighetsnær.
Ville du turt å reise til konfliktområder for research?aJa. Alt for kunsten!bNei. Hvorfor oppsøke fare?cVille vurdert det om historien føltes viktig å formidle.– Det er vel ikke bare å booke billett og dra på en sånn tur?
– Nei. Vi hadde en sikkerhetsbrief som gikk over hva vi gjør om det blir skyting eller lignende. Det handler jo om å ikke ta større sjanser enn nødvendig.
Reisen var i regi av Leger Uten Grenser, så Svensson og teamet følte at de hadde gode råd lett tilgjengelig om hvor det var trygt å ferdes.
– Så bruker man jo sunn fornuft, understreker han.
Sand til besvær
Kujath Thorp forteller at innspillingen i Cape Town i Sør-Afrika besto av lange, intense dager. Og hun, som Anakin Skywalker, ble veldig lei av én spesifikk ting.
– De hadde dekket hele settet med rød sand, sånn som de har i Bangui. Det var glovarmt og kunne komme sandstorm. Da man kom hjem i dusjen var det rød sand i ørene og overalt, sier hun og leker frustrert.
– Man druknet nesten i det, humrer 32-åringen.
Se flere saker fra film- og serieverdenen: