Problemet med SMS-ene mellom Nicolai Tangen og Elon Musk er rolleforståelse.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kommentar
Det startet med en middagsinvitasjon og endte med at Nicolai Tangen fikk kjeft på SMS fra en av verdens rikeste menn.
Tidligere har SMS-utvekslingen først og fremst blitt beskrevet som «pinlige». Det bildet som nå trer frem, går utover det.
Oljefondet har holdt tilbake deler av korrespondansen. Begrunnelsen går til kjernen av problemet: Meldingene er ikke sendt fra privatpersonen Tangen, mener fondet, men fra ham som leder i NBIM (Norges Bank Investment Management). Samtidig er de ikke saksdokumenter, men heller ikke eierdialog, som er unntatt offentlighet.
Meldingene er i et slags ingenmannsland, ifølge fondet.
Men det presser frem et sentralt spørsmål: Hva slags korrespondanse er dette? Hvem trodde Elon Musk at han korresponderte med? Og på hvilke vilkår?
Enden på visen er at Oljefondet har fått et svært anstrengt forhold til en sentral eier – og månedsvis med negativ oppmerksomhet.
Nicolai Tangen og Elon Musk har hatt kontakt på SMS i flere runder. Etter at de to spilte inn en episode av podkasten In Good Company som gikk direkte på Musks plattform X kom middagsinvitasjonen:
E24 har tidligere skrevet om hvordan Tangen fristet Musk med «den kuleste middagen i Europa» i forbindelse med Oljefondets investeringskonferanse i 2025. «Høres bra ut», svarte Musk. Oljefondssjefen vurderte også å ha middagen hjemme hos seg selv, men kom så på andre tanker.
Les også
Musk får nytt nei til gigantisk lønnspakke
I oktober kom så kontrabeskjeden om middagen. Det ble for «vanskelig og dyrt» for en av verdens rikeste mann å delta. Før sommeren hadde fondet sagt nei til en ny, gigantisk lønnspakke til Musk.
Det er store deler av denne korrespondansen fra oktober Norges Bank har hemmeligholdt. Inntil nå.
«Når jeg ber deg om en tjeneste, noe jeg veldig sjelden gjør, og du avslår, da bør du ikke be meg om noe før du har gjort opp for deg», skrev Musk til Tangen og la til «Friends are as friends do».
Tangen svarte: «Det er notert og forstått. Som en stor aksjeeier heier vi på deg. Lykke til med alt».
I en annen melding legger Musk ved et skjermbilde han har fått fra noen andre. Disse personene skriver at Tangen «ga tekstmeldingene til pressen», og at Tangen «har politiske ambisjoner, og bruker Oljefondet til å promotere seg selv».
Tangen svarer blant annet at Norge har en åpenhetslov, og at ansvaret ligger hos kommunikasjonsavdelingen, ikke ham.
Les på E24+
Årets viktigste stillingsannonse
Ved å holde tilbake meldingene, har fondet gjort saken enda større.
Meldingene har også skapt et problem. Nicolai Tangen får mye skryt som sjef, men har ved flere anledninger virket noe ustø i rollen som offentlig ansatt.
Stillingen som leder av Oljefondet fordrer en svært sterk bevissthet om rolleforståelse.
Det er vanskelig å få øye på i disse SMS-utvekslingene.
Når Musk skriver om «tjenester» han skal ha spurt om (hva slags tjenester?), og at «venner er hva de gjør» er det hverken formelt eller forretningsmessig. At Tangen skyver ballen over til kommunikasjonsavdelingen når han skal forklare hvorfor deler av korrespondansen ble offentlig, og synes å sukke litt over norske offentlighetsprinsipper, tar seg ikke godt ut.
I verste fall har uklar rolleforståelse gitt Oljefondet et problem.
De understreker ofte hvor viktig det er for dem å ha en god dialog med selskapene fondet har aksjer i. Her har resultatet blitt det stikk motsatte: Oljefondets leder får kjeft av Elon Musk. Forholdet virker alt annet enn godt.
Den situasjonen har Oljefondet og Nicolai Tangen skapt helt selv.