Håp om rentekutt til jul? Nei, sier økonomene

1 week ago 7


Torsdag er siste mulighet for et rentekutt fra Norges Bank i 2024.

Mange ønsker seg nok rentekutt til jul, men ifølge økonomer er det lite som tyder på at det er det Ida Wolden Bache har med seg i sekken til torsdagens rentemøte. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Kortversjonen

– Vi er helt sikre på uendret rente nå. Det er ingen grunner til å avvike fra planen om å holde renten uendret ut året, sier DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland.

Om det er rentekutt som står øverst på ønskelisten til jul bør du nok smøre deg med tålmodighet, skal man tro Haugland og de andre økonomene E24 har snakket med.

– Tidligere var det høy sannsynlighet for et kutt i januar, men nå tror vi denne sannsynligheten vil falle, og at første kutt blir i mars, sier hun.

– Vi er helt sikre på uendret rente nå, sier Kjersti Haugland i DNB. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Norges Bank har åtte rentemøter i året, årets siste er 19. desember. Etter det de neste mulighetene for justering av styringsrentenstyringsrentenStyringsrenten er renten bankene får når de setter inn penger i Norges Bank, og den påvirker rentene man får på for eksempel boliglån og sparekonto. 23. januar og så 27. mars. Styringsrenten er nå 4,5 prosent. Det har den vært siden desember i fjor.

Haugland venter at Norges Bank vil levere tre rentekutt i 2025, noe som skiller seg fra de fem rentekuttene SSB anlso tidligere denne uken.

– Vi mener det virker lite realistisk, sier hun.

– Ingen alarmerende avvik inn mot dette møtet

Flere økonomer tror nå at sentralbanken vil signalisere færre rentekutt enn tidligere, med mars som første mulighet.

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, støtter Hauglands analyse.

– Vår forventning er tre kutt neste år. Sannsynligheten for et kutt i januar er liten. Norges Bank vil trolig tone ned sannsynligheten i rentebanen, med mars som første mulighet, sier Hov.

Han mener utviklingen i kronekursen støtter argumentet.

– Kronekursen har vært i tråd med Norges Banks prognoser. Det er ingen alarmerende avvik inn mot dette møtet, sier han.

– Vår forventning er tre kutt neste år, sier Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken. Foto: Adrian Nielsen

Hov mener også at utviklingen i økonomien peker i retning av et første kutt i mars.

– Norsk økonomi går godt, og bedre enn bedriftene ventet.

Dette kombinert med fortsatt litt for høy prisvekst, vil ifølge Hov gjøre det unødvendig for Norges Bank å kutte renten nå.

– Høy lønnsvekst på over 4 prosent er ventet neste år. Det er ikke forenlig med inflasjonsmålet på 2 prosent. Det vil ta tid å stabilisere inflasjonen, som fortsatt er for høy. Et kutt i mars virker sannsynlig, men det kan bli nødvendig å vente til høsten for ytterligere kutt, sier Hov.

– Gir mindre behov for å redusere renten

Også Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea, er enig i analysen.

– Spenningen er som vanlig knyttet til hva de melder om fremtiden. Vi tror Norges Bank vil signalisere færre kutt enn i september og løfte rentebanen litt, sier han.

Rentebanen er Norges Banks «værvarsel». Den viser hvordan sentralbanken forventer at renten vil utvikle seg over tid, for at de skal kunne nå målene sine (inflasjonsmålinflasjonsmålInflasjonsmålet er et mål for hvor mye prisene skal øke hvert år, i Norge er dette målet 2 prosent., sysselsetting og økonomisk utvikling).

– Det har gått bedre i norsk økonomi enn antatt. Veksten ser ut til å bli bedre enn tidligere prognoser, noe som gir mindre behov for å redusere renten, alt annet likt, argumenterer Olsen.

– Vi tror Norges Bank vil signalisere færre kutt enn i september, sier Kjetil Olsen. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / E24

Olsen vil også minne om hvordan Norges styringsrente har utviklet seg sammenlignet med andre land.

– Det kan være verdt å minne leserne på at rentenivået i USA og UK er høyere enn i Norge. Hvis USA kutter, så vil de komme ned på vårt nivå. Norge skiller seg ikke veldig ut internasjonalt. Spesielt sammenlignet med Sverige og Europa, som tydeligere har kuttet og kommet ned på lavere rentenivåer.

Read Entire Article