Kortversjonen
- Trump har innført straffetoll mot Canada, Mexico og Kina, og EU kan stå for tur.
- Handelskrig mellom EU og USA kan ramme norsk eksport hardt.
- Norsk næringsliv er bekymret for Norges plass utenfor EUs tollmur.
- EU er Norges største eksportpartner og norsk næringsliv er avhengig av eksport til EU for inntekter.
Denne helgen har Det hvite hus gjort alvor av truslene om straffetoll mot sine tre største handelspartnere:
- Varer fra Canada og Mexico får nå en straffetoll på 25 prosent i USA.
- Unntaket er energi fra Canada, som får en tollsats på ti prosent.
- I tillegg får Kina straffetoll – også denne på ti prosent.
Og med det var handelskrigen i gang: Både Canada og Mexico svarte umiddelbart med toll på varer fra USA. Deretter stupte den kanadiske dollaren til historisk lavt nivå. Avisa The Wall Street Journal har på lederplass kalt Trumps politikk for «den dummeste handelskrigen i historien».
Men Trumps tollsatser stopper neppe her. Nå står trolig Europa for tur.
Hva er straffetoll?Straffetoll er ekstra skatt som et land legger på varer fra et annet land. Det gjør varene dyrere og er ofte brukt for å svare på noe man ikke liker.
USA har lagt slik ekstra skatt på varer fra Canada, Mexico og Kina.
Nå blir altså alle varer som importeres fra disse landene ilagt en avgift på henholdsvis 25 og ti prosent.
Når land legger ekstra skatt på hverandres varer, kan det gjøre handel vanskeligere og dyrere.
Dette kan påvirke priser og tilgjengelighet av produkter.
Handelskrig oppstår når et land etablerer en handelsbarriere overfor et annet land, og det andre landet svarer med å gjøre det samme.
Sanksjonene på handel – import og eksport – må altså være tosidig for at det kan kalles en handelskrig.
Økonomer og næringsliv er bekymret for at Trump vil gjøre alvor av truslene om å innføre straffetoll også mot EU. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier han tror Europa er neste i rekken til å motta straffetoll fra Trump.
I første omgang er det ventet at EU vil svare med toll bare mot USA.
Men hvis EU svarer med å sette opp en tollmur
rundt hele unionen, kan det ramme Norge også. Norge er nemlig ikke en del av EUs tollunion og kan ende med å bli «straffet» med samme toll som er ment å ramme USA.– Om det blir handelskrig mellom EU og USA, vil det ramme mer eller mindre alt av norsk næringsliv, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.
EU er Norges suverent største eksportmarked. 60–70 prosent av varene våre går dit.
Spørsmålet er hvilke varer det blir innført toll på, påpeker Dørum.
– I verste fall får alle varer tollsats. Men det kan også begrenses til enkeltvarer. Du kan jo bestemme at for eksempel bare bananer skal ha toll, forklarer Dørum.
Norge på utsiden
Toll på banan vil neppe ramme Norge. Men innfører EU derimot toll på varer som fisk, stål, treverk eller aluminium kan hele den norske økonomien få en skikkelig smell.
Såkalt kraftintensiv industri
er næringen som eksporterer mest til Europa:– Men er det egentlig så sannsynlig at Norge vil stå utenfor EUs tollmur dersom det blir handelskrig mellom EU og USA?
– I utgangspunktet er vi på utsiden. Jeg tror ikke EU ønsker å ramme Norge, men de ønsker å beskytte seg selv.
Dørum påpeker at en avtale med EU om å stå innenfor tollmuren, vil avhenge av to ting:
- Om det er mulig for Norge å få et unntak
- Om EU har interesse av å gi Norge et unntak
– Sannsynligvis har EU interesse av å gi Norge et slikt unntak, men spørsmålet er om de vil bruke tid på å løse det og finne en slik avtale. Det er ikke opplagt, sier Dørum.
Norge har fått et slikt unntak fra EU før. Det skjedde i 2018, da Trump innførte høyere toll på stål og aluminium, blant annet fra EU. EU svarte med å innføre høyere toll på stål for alle utenfor EU, men Norge og de andre EØS-landene fikk unntak.
Men det er ikke gitt at det samme vil skje denne gangen, påpeker NUPI-forsker Arne Melchior.
– Den gangen var det lett for EU å gi Norge unntak fordi vi hverken var store eller avgjørende aktører innenfor stål. Men vi var avhengige av EUs velvilje, og det er ikke automatikk i at vi får unntak for nye tiltak i fremtiden, sier han.
Melchior mener det Trump nå driver med er helt klare brudd på internasjonale avtaler om handel.
– Det er viktig at Norge samarbeider med andre land for å lage en front mot disse bruddene. Norges forhold til EU er helt avgjørende, sier han.
– Vi kan heller ikke utelukke at også Norge blir underlagt Trump-toll, selv om vi med balansert handel ikke er øverst på listen.
Trevareindustri, aluminium, fisk, kjemikalier, olje, gass og stål er blant bransjene som kan bli hardest rammet dersom Norge blir skadelidende i en handelskrig mellom EU og USA.
– Vi er helt avhengige av å eksportere til EU fordi det norske markedet et så svakt i byggenæringen, sier direktør Heidi Finstad i Treindustrien.
Bransjeorganisasjonen representerer over 100 bedrifter innenfor trelast og trebaserte byggematerialer.
Hvis Norge rammes av en handelskrig mellom USA og EU, frykter Finstad at hele trevareindustrien stopper opp.
– Det kan bli veldig alvorlig for oss. Hvis vi ikke får eller kan fortsette å selge på EU-markedet, kan det bli masse permitteringer. Det er frykten, sier hun.
Hydro eksporterer 95 prosent av all aluminium produsert i Norge til kunder i Europa.
– Det er for tidlig å si hvordan USAs beslutning denne helgen vil påvirke Hydro på sikt. En handelskrig mellom USA og andre land vil kunne gjøre at vareflyten av aluminium endres, for eksempel ved at aluminium som tidligere ble solgt til USA dumpes i Europa. Det vil være negativt for Hydro, sier kommunikasjonssjef Halvor Molland i Hydro.
Norsk sjømatnæring ser allerede ut til å rammes av tollen USA har innført mot Canada. Blant annet har sjømatprodusenten Grieg lagt en del av produksjonen til Canada.
– Tollen kan gjøre den strategiske prosessen i Canada vanskeligere for Grieg, sier sjømatanalytiker Oda Djupvik i Pareto SecuritiesE24.
til- Les også: Alle vil tape
Høyere rente
De nye Trump-tollene mot Canada, Mexico og Kina kan også påvirke Norge i seg selv, mener flere eksperter.
Enkelte økonomer regner med at kronen vil svekke seg ytterligere mot dollaren og at renten i USA kan gå opp som følge av straffetollene.
Det kan i seg selv være dårlig nytt for Norge, ettersom den norske styringsrenten gjerne følger endringene i den amerikanske.
– Hvis markedsrentene i USA kommer opp og det blir færre eller ingen rentekutt der, så er det noe som isolert sett trekker mot høyere renter i Norge, sier Nordea-strateg Joachim Bernhardsen til E24.
Søndag kveld sier utenriksminister Barth Eide til E24 at Trump neppe vil innføre toll mot Norge spesifikt.
– Men, at Trump ønsker å bruke toll som et virkemiddel overfor handelspartnere har han vært tydelig på. I denne situasjonen må vi ta vare på vårt forhold til EU og Europa så godt vi bare kan, og regjeringen jobber godt med dette.
Til DN sier utenriksministeren at Norge jobber for EUs beskyttelse.
– Problemet er at vi sannsynligvis trenger beskyttelse som man egentlig normalt får som medlem, uten å være medlem. Det er mulig, men det krever en del innsats, og det krever at vi selv oppfører oss bra.