David-Andersen har kun kvinner i styret. Styreleder og eier reagerer på ny lov som krever at de får inn flere menn.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Fra nyåret trer nye regler til kjønnsbalanse i styrer i kraft.
- David-Andersen har bare kvinner i styret og må derfor erstatte noen med menn
- Eier og styreleder Kristin Gjelseth mener dette er kunstig og frykter tap av viktig kompetanse.
- Lovendringen rammer for små selskaper, mener Gjelseth og daglig leder Inge Nygaard.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Fristen nærmer seg: Ved nyttår blir flere bedrifter omfattet av regelen om å ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret.
Det betyr at mange er nødt til å gjøre omrokkeringer – de aller fleste fordi styrene er mannsdominerte. Bare et fåtall selskaper har for mange kvinner.
Ett av dem er gullsmedkjeden David-Andersen. De siste tre årene har de hatt fem kvinner og ingen menn i styret.
– Det blir litt kunstig at vi må ut og lete etter nye styremedlemmer når vi synes vi har et svært godt styre, sier styreleder og eier Kristin Gjelseth.
E24 møter henne sammen med daglig leder Inge Nygaard i David-Andersens butikk på Karl Johan.
Gjelseth er femte generasjon David-Andersen og eier selskapet sammen med Anne Koppang.
Eieren er redd for å miste viktig kompetanse i styret.
– Vi jobber med smykker, design, trend og merkevarebygging. I dag brukes de aller fleste smykkene av kvinner, så da er det klart at det ofte er kvinner som har den beste kompetansen, sier hun.
– Det er ikke så mange menn å velge mellom innenfor det kompetanseområdet.
Rammer for små selskaper
Lovendringen om kjønnsbalanse i styrer, som ble vedtatt for et år siden, krever at alle selskaper med over 100 millioner kroner i inntekter må ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret.
En oversikt E24 har laget viser at rundt 3000 selskaper har vært nødt til å gjøre endringer i styret, kort tid før de nye reglene trer i kraft. Rundt 60 av disse selskapene hadde for mange kvinner.
Gjelseth og Nygaard mener lovendringen rammer alt for små selskaper. De mener kjønnsbalanse er viktigst i de store selskapene.
– Vi er jo veldig åpne for å ta inn menn i styret når det passer, men vi synes ikke det er ok at vi blir påtvunget det. Minimum 40 prosent er jo en ganske høy andel, sier Nygaard.
David-Andersen har fem kvinner i styret. To av dem må byttes ut med menn, hvis de skal innfri de nye reglene. Alternativet er å utvide styret med fire menn. Det er ikke aktuelt for gullsmedfirmaet.
– De færreste bidrar inn i et styre uten honorar, så det er jo en kostnadsside også. Det er ikke så romslig i små bedrifter, så vi kan ikke bare fylle på med nye styremedlemmer, sier Gjelseth.
Styret er ikke på plass
David-Andersen regner med å ha det nye styret klart til det første styremøtet til neste år. Gjelseth forteller at de har noen navn på blokken allerede, men at det er krevende å finne den riktige kompetansen.
– Du fratas litt friheten til å finne de riktige kandidatene og må bruke penger og ressurser på det. Og så ender man kanskje opp med kandidater man ikke synes er mest riktig, sier Gjelseth.
– I verste fall er det skadelig for bedriften, legger daglig leder Nygaard til.
– Hvorfor har dere endt med et så kvinnedominert styre?
– Kun fordi vi har valgt de med den beste kompetansen til å bidra inn i styret. Vi har overhodet ikke noen preferanse på at det skal være kvinner fremfor menn, sier Kristin Gjelseth.
– Ser dere noen positive sider med å få flere menn inn i en kvinnedominert bransje?
– En positiv effekt kan være at det kan påvirke menn til å bruke mer smykker. Vi ønsker at et av de nye medlemmene skal være fra det yngre sjiktet som er oppvokst med mer bruk av herresmykker, sier hun.