Gulloppskrift for «Pølsa»

4 hours ago 3


Det var ingen selvfølge at Øystein Pettersen skulle lykkes med det store prosjektet sitt. Etter at den olympiske mesteren la opp som toppidrettsutøver, har det vært mye «Pølsa» i monitor.

 Den offentlige profilen til tv-personligheten, forfatteren og foredragsholderen handler ofte om livsvisdom og å vise følelser.

 Det er en hårfin balanse mellom det nære og det banale.

 Pettersen har fått kjenne på harselas fra komikere, og han har åpent fortalt om hets etter at han har utlevert emosjoner i sosiale medier.

 Frode Hansen / VGMOTIVERER: Tidligere langrennsløper Øystein «Pølsa» Pettersen (42) er aktuell som lagleder i «Team Pølsa» på NRK. Foto: Frode Hansen / VG

Jeg skal innrømme at jeg var spent før åpningsepisoden av «Team Pølsa», der 42-åringen skal hjelpe seks unge mennesker med vidt forskjellige funksjonsvariasjoner med å bygge et lag.

Det lå en ørliten frykt der for at klisjeer kunne forstyrre et viktig og vågalt prosjekt.

Heldigvis var bekymringen aldeles ubegrunnet, i alle fall hva gjelder de to første episodene.

 Ole Petter Hodnungseth / NRKLAGET: Mikkel, Sunniva, Peder, Syver, Pia og Trygve sliter med veldig forskjellige ting, men én utfordring deler de nå. At de skal gjennomføre et skirenn under verdensmesterskapet i Trondheim. Foto: Ole Petter Hodnungseth / NRK

Måten de seks unge menneskene lærer seg at de står sterkere sammen enn hver for seg, er nennsom og ærlig.

Det blir aldri kleint.

«Pølsa» er den lagledende fortellerstemmen, men fokuset forsvinner ikke fra at dette handler om en gruppe ungdommer med en spesiell bagasje i livet.

Pettersen binder det hele sammen på smart og sømløst vis.

Vi kommer tett på ungdommene på deres premisser.

Grunntonen er å fokusere på muligheter, men det gjøres uten å bagatellisere begrensningene som følger med å ha en skjelettlidelse, barnedemens, cerebral parese eller et sjeldent syndrom med et tungebrekkende navn.

 Bjørn S. Delebekk / VGVANT GULL: Sammen med Petter Northug tok Øystein «Pølsa» Pettersen gull i herrenes lagsprint under Vinter-OL i Vancouver i 2010. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Forhåpentligvis blir den store finalen under VM akkurat den mestringsopplevelsen som TV-serien bygger opp til. Men uansett hvordan det måtte ende med «Team Pølsa» i løypen, er veien til startstreken vel så viktig som selve skirennet.

Pia, som har celebral parese, forteller om hvordan hun har savnet å være på et lag i livet.

Den lagfølelsen får hun gjennom det spesielle delingsprosjektet. Snakk om å bygge livsverdi.

Som TV-serie handler «Team Pølsa» selvsagt om akkurat disse seks og hva de kan få til på ski, men vel så mye er historiene et bidrag til forståelse for ulikhet i et større bilde.

Den siste tiden har NRK levert formidabelt med å fremme aksept for å være annerledes. Det meste er allerede sagt og skrevet om «A-laget» og måten de intervjuer kjente mennesker på.

«Team Pølsa» minner om A-laget på noen felt, selv om det er ulike innfallsvinkler. Dette handler om yngre mennesker med litt andre utfordringer i livet, og sentreres om et konkret mål.

Har du sett «Team Pølsa»?aJa!bNei, det har jeg ikke.

Kongstanken bak «Team Pølsa» oppsummeres presist i åpningsepisoden: Samhold skaper mestring.

Mikkel, Sunniva, Peder, Syver, Pia og Trygve sliter med veldig forskjellige ting, men én utfordring deler de nå. At de skal gjennomføre et skirenn under verdensmesterskapet i Trondheim.

 Om de skal lykkes med det, er de nødt til å forene krefter i de beinharde bakkene i Granåsen.

Styrken som ligger i samarbeid blir satt på spissen når lagkameratene er så fysisk avhengige av hverandre. Den samlende kraften lærer de seg bit for bit, gjennom øvelser som bygger tillit og trygghet.

Likevel er det noe fint og komplementært over hvordan de to NRK-prosjektene jobber mot samme mål. Å skape et varmere og mer inkluderende samfunn.

Slike ord og uttrykk er lett å ty til i festtaler, men det er ikke like enkelt å omsette i handling.

Derfor er det nesten ikke mulig å overvurdere betydningen av at et stort tv-publikum får møte menneskene bak det de sliter med.

Det er så lett å bli definert ut fra det du lider av, og bare det, men hver og en av de seks skiløperne på laget er så mye mer enn en diagnose.

Derfor er dette en gulloppskrift for «Team Pølsa».

Timingen for programmet er neppe tilfeldig. For VM-arrangøren i Trondheim kunne innspurten til TV-serien, og oppmerksomheten det medfører, knapt passet bedre inn. Det er i mesterskapets ånd at denne gjengen skal få bruke samme løype som stjernene.

Ski-VM er fra før en forkjemper for å ønske velkommen. Det er langt til mål før likeverd og likestilling har den plassen den fortjener i idretten, men det er en milepæl i paraidrett for første gang har en plass på konkurranseprogrammet i et ordinært verdensmesterskap på ski.

 Uansett hva du sliter med, skal det være plass til deg i idretten. Da er det noe rørende med et tv-prosjekt som til de grader bygger opp under mottoet til norsk idrett.

«Team Pølsa» viser at budskapet  «idrettsglede for alle» er mye mer enn ord.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article