Grotesk Nesbø! Anmeldelse: «Minnesota»

2 days ago 4


 Jarli & JordanJo Nesbø pangstarter 2025 med en splitter ny krim. Foto: Jarli & Jordan

Hardkokte klisjeer fra Amerika, men Jo Nesbø (64) har likevel mer på hjertet i den nye krimboken «Minnesota».

Lørdag 4. januar kl. 09:00

I årets rykende ferske Nesbø-bok skal vi til det norskeste av USA, nærmere bestemt storbyen Minneapolis i delstaten Minnesota.

Jeg-fortelleren Holger Rudi ankommer byen i 2022, under etterdønningene av coronaen og den dype politiske splittelsen etter presidentvalget mellom Joe Biden og Donald Trump.

Men det er hverken pandemi eller presidenter som opptar Rudi. Han er kommet for få klarhet i hva som egentlig skjedde da fetteren hans Mike Lunde døde seks år tidligere. Kan det være stoff til en bestselgende true crime-bok for en forfatter på jakt etter penger og ære?

BOKANMELDELSE

«Minnesota»

Forfatter: Jo Nesbø

Forlag: Aschehoug

Sjanger: Krim

Sider: 408

Pris: 449

I 2016 ble Minneapolis rystet av flere drap som kunne se ut som hevn fra et tidligere gjengmedlem. Et drapsraid som til syvende og sist også kostet Mike Lunde livet.

Største del av handlingen er derfor lagt til den gang, og det er her vi møter bokens bærende karakter, den suspenderte politimannen Bob Oz.

Han er så gjennomført skildret – skilt, alkoholisert, horebukk, egenrådig og tynget av en stor sorg – at han fremstår som det perfekte kjærlighetsbarnet til Philip Marlowe og Sam Spade.

De er hovedkarakterene til henholdsvis Raymond Chandler og Dashiell Hammett, selve mestrene innenfor den hardkokte krimsjangeren.

Videoklipp: Her snakker Nesbø med politiet etter å ha blitt etterlyst under researchen til den nye boken: –⁠ Sorry for all the commotion:

Andre personer er Oz’ kollegaer Olav Hanson og Joe Kjos som, til tross for sine norskklingende navn, ikke er spesielt begavede. Førstnevnte bærer dessuten på atskillig kilo med urent mel i posen. De perfekte motkrefter til den enslige ulven Bob Oz, med andre ord.

Kvinnesiden er i hovedsak representert ved en vakker og tøff barkeeper og en farget politikvinne, samt Bobs fraskilte kone. Alle med sine forutsigbare roller å fylle.

Krimintrigen dreier seg om jakten på han som peker seg ut som den antatte attentatmannen, det tidligere gjengmedlemmet Tomas Gomez. Han har motiv, han har kompetanse – men begynner han etter hvert å miste grepet?

Jo Nesbø tar seg god tid til å rulle ut handlingen, og i takt med sjangerkonvensjonene skal det drikkes, slåss og sørges i rikelige doser.

Av og til er det som om vi er med Nesbø på en rusletur gjennom et landskap av velbrukte klisjeer. Forfatteren koser seg åpenbart underveis, mens leseren nok kan risikere å miste tålmodigheten.

Forfatteren har likevel mer enn bare hardkokt krim på hjertet.

Et bakteppe for handlingen er den politiske, sosiale og økonomiske krisen som lenge har preget USA. Og et underliggende tema, som etter hvert blir stadig viktigere, er den rabiate amerikanske våpenlobbyen, og deres ansvar for et stadig mer voldelig samfunn. 

«Jeg er en taksidermist, legger ny hud over et gammelt skjelett», sier Holger Rudi når han skal forklare hvordan han seks år etter forsøker å forstå hva som skjedde i 2016.

Taksidermist, eller dyreutstopper, er nettopp det yrket som fetteren hans, Mike Lunde, hadde.

Det er en jobb som bokstavelig talt gir muligheter for mange hamskifter, og tidlig står det klart at det finnes en sterk forbindelse mellom Lunde og Gomez. Uten å røpe altfor mye, kan jeg i det minste antyde at de som har lest boken «Nattsvermeren», eller sett filmen med samme navn, vil få noen aha-opplevelser i løpet av boken. 

Jo da, Nesbø skrur det bra til mot slutten.

«Minnesota» er ganske spennende, passe grotesk, litt for sentimentalt og i overkant pratsom. Mest for fansen. Men dem er det som kjent nok av.

Read Entire Article