Grønland-USA 2–0

3 days ago 8


Meldingene om at den amerikanske visepresidentens kone Usha Vance, sikkerhetsrådgiver Mike Walz og energiminister Chris Wright skulle til Grønland, sendte nærmest sjokkbølger.

Ikke bare gjennom Grønland og Danmark, men store deler av verden.

Reaksjonene haglet.

Statsminister i Danmark, Mette Frederiksen, kalte det et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland.

Kommentaren ble naturlig nok fanget opp også i amerikanske medier, og fikk stor oppmerksomhet. Det ble tolket som om Frederiksens uttalelser var rettet direkte mot Trump.

Mette Frederiksen snakker inn i en mikrofon

Danmarks statsminister var klar i sine uttalelser på tirsdag.

Foto: JOHN THYS / AFP / NTB

På Grønland, både i Nuuk og i Sisimiut (hvor hundesledeløpet finner sted på fredag) ble det varslet demonstrasjoner.

Grønlenderne ville vende amerikanerne ryggen.

Det er trolig et bilde som ville gjort det svært vanskelig for president Trump og hans administrasjon å spinne videre på at grønlenderne gjerne vil ha mer med USA å gjøre.

Valget viste veien bort fra USA

For grønlenderne lar seg ikke kjøpe. Vel, man kan kanskje love en gruppe hjemløse middag i bytte mot at de stiller opp på bilder med en MAGA-caps.

Og det er enkelte på Grønland som gjerne vil se til USA.

Under valgkampen for noen uker siden var det gjennomgående temaet hos omtrent alle partiene at Grønland vil være Grønland. Helst uten avhengigheten og båndene til Danmark.

Men valgresultatet viste at partier som ønsker stabilitet vant frem.

De som ønsker at Grønland forblir i riksfellesskapet med Danmark til de er klare for å gå ut av det.

Nielsen Grønland

Demokraatit og Jens-Frederik Nielsen vant valget på Grønland. De vil ta Grønland sakte, men sikkert ut av riksfellesskapet og ikke ha noe med USA å gjøre,

Foto: Joakim Reigstad / NRK

Til man har styr på økonomien, langsiktighet på inntektssiden. Flere utdanningsinstitusjoner og bedre helsevesen. Blant annet.

Denne uken trakk det tydeligste og sterkeste uavhengighetspartiet, Naleraq, seg fra regjeringsforhandlingene.

De blir stående utenfor. Nå er det ikke slik at Naleraq er spesielt pro-USA. Men partiet har utvilsomt blitt koblet til krefter som ønsker nettopp sterkere amerikansk påvirkning.

Uklart hvem som inviterte

Donald Trumps uttalelser før valget, hvor han lovet milliarder av dollar investert på Grønland og «arbeid til alle», prellet av grønlenderne som vann på gåsa.

Valgresultatet må definitivt ses på som en tydelig markering av hvilken vei landet vil gå. Uavhengighet skal være et mål – men veien mot det målet heter ikke USA. Det heter Danmark.

Usha Vance smiler bredt

Usha Vance fikk invitasjonen fra en amerikansk organisasjon.

Foto: Allison Joyce / AP / NTB

Søndag kveld fikk Usha Vance det til å høres ut som om det var noe helt alminnelig og nærmest dagligdags at hun skulle til Grønland for å se på hundesledeløp.

Senere har det vist seg at hun ble invitert. Først ble arrangøren av løpet, trolig meget feilaktig, beskyldt for å ha kommet med invitasjonen.

Senere har det vist seg, og blitt bekreftet at den kom fra helt annet hold. Nemlig fra den amerikanske organisasjonen American Daybreak.

De arbeider aktivt for å fremme amerikanske interesser på Grønland og er stiftet og ledet av forretningsmannen Tom Dans, som har vært Arktis-rådgiver for Trump og besøkt Grønland en rekke ganger.

Bildet viser mann med caps som støtter USAs president Donals Trump

Jørgen Boassen er en av få uttalte Trump-tilhengere på Grønland.

Foto: Peter Keldorff / NRK

Men frykten for å få en iskald mottagelse gjorde trolig sitt til at amerikanerne nå endrer på planene.

Kun militærbase på programmet

Plutselig skal sikkerhetsrådgiver Mike Walz på digitalt sikkerhetskurs. Det kan hende han skal lære litt om hvordan man holder hemmelige samtalegrupper hemmelige.

Energiminister Chris Wright har avlyst uten noen nærmere forklaring.

Pituffik base på Grønland

Pituffik-basen på Grønland huser ca. 600 ansatte hvorav 200 er soldater. USA har full tilgang på området etter en avtale fra 1951

Foto: THOMAS TRAASDAHL / AFP / NTB

Isteden kommer JD Vance selv sammen med sin kone til Grønland.

Først sa han at han også skulle delta på hundesledeløpet, men i løpet av noen timer ble dette endret.

Ganske betydelig.

Besøket blir nå trolig kun på Pituffik-basen (tidligere kjent som Thule-basen) som USA uansett har kontroll over.

Usha Vance

Visepresidentparet tror til en amerikansk militærbase isteden.

Foto: MICHAELA STACHE / AFP / NTB

Forsvarsavtalen mellom USA og Danmark fra 1951 garanterer nemlig at amerikanere – herunder også presidenter og visepresidenter, fritt kan lande (eller anløpe med skip) på basen. Og bevege seg omkring.

Frem til nå virker det ikke som om det er en eneste sittende amerikansk president eller visepresident som har benyttet seg av den muligheten.

Hva blir viktig i Pituffik?

Besøket kan dermed få en noe mer nedtonet karakter.

Ved første øyekast.

For spørsmålet blir samtidig om dette var planen hele veien. Om besøket alltid har handlet om sikkerhet. Og at det aldri var viktig for delegasjonen å se noe hundesledeløp.

De neste dagene skal vi følge spesielt godt med på hva som sies om besøket fremover. Og ikke minst hva som blir sagt fra Pituffik-basen fredag.

et fly som tar av

Hva blir sagt fra Pituffik-basen når JD Vance og hustruen kommer på besøk fredag?

Foto: MARIO TAMA / AFP / NTB

Vil Vance holde en tale eller komme med uttalelser fra basen? Uttalelser som igjen kan sende sjokkbølger gjennom kongeriket Danmark?

Så langt har grønlenderne stått imot forsøkene på innblanding fra USA. Først med valget og deretter med å vise tydelig motstand mot en amerikansk «ferie».

Det står nå tydelig 2–0 favør Grønland.

Og vi kan også merke oss at Vance så langt ikke har hatt den samme retorikken overfor Grønland som sin sjef. Han har verken snakket om å kjøpe eller annektere.

Det pleier man jo heller ikke å snakke om når man reiser på ferietur.

Om det også bare er et spill vet vi trolig på fredag.

Publisert 26.03.2025, kl. 12.51

Read Entire Article