Goldman Sachs snur – skroter mangfold i børsnoteringer

2 months ago 19


Wall Street-giganten nekter ikke lenger å børsnotere selskaper som kun har mannlige, hvite styremedlemmer.

 Hvis et europeisk eller amerikansk selskap med bare hvite menn i styret vil på børs, kan Goldman Sachs igjen være rådgiver. Foto: Richard Drew / AP

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Det bekrefter investeringsbankens talsperson overfor flere medier.

Goldman Sachs er dermed sist ut i en lang rekke amerikanske giganter som kutter i sine regler og initiativer innen mangfold, likestilling og inkludering (DEI)mangfold, likestilling og inkludering (DEI)På engelsk er DEI en mye brukt forkortelse for "Diversity, Equity and Inclusion", som kan oversettes til "Mangfold, Likestilling og Inkludering" på norsk. etter at Trump ble president.

De siste årene har Goldman Sachs hatt et tydelig krav til amerikanske og europeiske selskaper som ville på børs: Minst to styremedlemmer måtte være «mangfoldige», og minst én av dem måtte være kvinne.

– Som følge av juridisk utvikling knyttet til krav om styremangfold, har vi avsluttet vår formelle policy, sier talsperson Tony Fratto til blant annet Bloomberg, Reuters og Axios.

Les på E24+

Kommentar: Vidunderlige nye verden

Men banken vil fortsatt bistå selskaper med å finne mangfoldige styremedlemmer, ifølge Fratto.

– Vi mener fortsatt at vellykkede styrer drar nytte av et mangfold av bakgrunner og perspektiver, og vil oppfordre dem til å ta denne tilnærmingen.

Toppsjef gikk hardt ut i Davos

De gamle kravene ble først varslet av Goldman Sachs-sjef David Solomon i 2020 under World Economic Forum i Davos. I juli samme år begynte banken å kreve ett mangfoldig styremedlem, og året etter ble kravet økt til to.

 David Solomon har vært en pådriver for mangfold etter han ble Goldman Sachs-sjef i 2018, men gjør nå endringer etter Trump ble president. Foto: Denis Balibouse / Reuters

Solomon hevdet at amerikanske selskaper med minst én kvinne i styret hadde gjort det «betydelig bedre» enn de uten.

Han påpekte også at over 60 europeiske og amerikanske selskaper hadde gått på børs uten en kvinne eller farget person i styret de siste årene.

– Vi kan miste noe business på dette, men på lang sikt mener jeg dette er det beste rådet for selskaper som ønsker å skape meravkastning for sine aksjonærer over tid, sa Solomon til CNBC den gang.

Nå er tonen en annen:

De siste ukene har Goldman Sachs vært rådgiver for to selskaper som gikk på børs uten to mangfoldige styremedlemmer, ifølge Bloomberg.

Raske endringer etter Trump

USAs president Donald Trump har iverksatt flere tiltak for å avvikle statlige DEI-programmer. Han har blant annet utstedt flere presidentordre med mål om å eliminere DEI og gjenopprette ansettelser basert på meritter.

Samtidig har det skjedd raske endringer hos en lang rekke amerikanske selskaper, fra Meta og McDonald’s til Amazon, Walmart og Disney.

 Trump har skrevet under flere presidentordre mot DEI-programmer i føderale etater og tilhørende institusjoner. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Da Meta kuttet i sine programmer i januar, var den offisielle årsaken endringer innen juss og politikk, blant annet hos USAs høyesterett.

Meta-ledelsen skrev også at DEI-begrepet hadde blitt «ladet» fordi noen tolker det som at visse grupper får fordelaktig behandling sammenlignet med andre.

I desember ble DEI-regler for børsnoteringer på Nasdaq opphevet av en føderal ankedomstol, etter at en aktivistgruppering utfordret den.

Nicolai Tangen: – Feil vei

Oljefondssjef Nicolai Tangen uttrykte bekymring for utviklingen under et frokostseminar tidligere i år, der E24 var til stede.

 Oljefondssjef Nikolai Tangen vil at Norge skal fortsette å jobbe målrettet med mangfold – til tross for utviklingen i USA. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tangen viste til at DEI-stillinger kuttes, at ordbruken har endret seg, og at det er mindre fokus på det, noe han mente var «feil vei» å gå.

– Det skjer et skifte her. Jeg tror det er ekstremt viktig at vi i Norge ikke skifter vårt syn på dette, men at vi tvert imot fortsetter å jobbe målrettet, sa Tangen.

Oljefondet er et av verdens største fond, og har betydelige eierposter i mange av selskapene som har tatt slike grep.

Read Entire Article