Finansdepartementet åpner nå fryseboksen med de russiske investeringene, så lenge det ikke bryter sanksjonsreglene.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Finansdepartementet gir Oljefondet grønt lys til å frigi frosne russiske investeringer, så lenge sanksjonsregler følges.
- I 2022 ble fondet hindret fra å selge investeringer i Russland etter krigen mot Ukraina.
- Verdien av investeringene har falt fra 27,43 milliarder til 1,54 milliarder kroner.
- Mulighetene for å selge er «svært begrenset i dagens situasjon».
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina i 2022, ble Oljefondets investeringer i aksjer og obligasjoner fryst. Fondet har dermed blitt sittende med verdier i landet uten mulighet til å kvitte seg med dem.
Nå gir Finansdepartementet fondet lov til å gjøre dette «innenfor gjeldende sanksjonsregler, når eventuelle salgsmuligheter dukker opp», ifølge et brev til Norges BankNorges BankDet er Norges Bank som forvalter Oljefondet tirsdag. Bloomberg omtalte saken først.
«Dette innebærer at frysen av fondets investeringer i Russland oppheves», skriver departementet.
I juni anslo Oljefondet at det hadde investeringer til en verdi av 1,54 milliarder kroner i Russland. I starten av 2022 var verdien på 27,43 milliarder.
Les på E24+
Slik bygde Matthias (33) millionformuen: – Gjeld opp til ørene
Begrensede muligheter
Brevet er et svar på Norges Banks spørsmål fra august i år. Der viste banken til at det fremdeles ikke er mulig å lage en samlet plan for salget av fondets investeringer i Russland.
Samtidig sa banken at det kunne oppstå muligheter for å gjennomføre enkeltvise salg innenfor gjeldende sanksjoner. Slike salg er den eneste måten banken kan kvitte seg med deler av den russiske porteføljen på, ifølge banken.
Mulighetene for salg ble imidlertid ansett som «svært begrenset i dagens situasjon».
I forbindelse med frysen i 2022 ble det også bestemt at fondets investeringsunivers ikke lenger skulle omfatte Russland. Det gjaldt både finansielle instrumenter, fast eiendom, infrastruktur og kontantbeholdning.
Departementet ba også om at Norges Bank skulle komme tilbake med en plan for gjennomføring av nedsalget av de russiske verdipapirene.
Vil ha beskjed
Finansdepartementet legger nå til grunn at Norges Bank gir beskjed om eventuelle nedsalg i den russiske porteføljen, og om markedsforholdene endrer seg slik at banken kan vurdere en mer overordnet plan for nedsalget.
Departementet legger samtidig opp til å inkludere i mandatet at fondet ikke kan investere i russiske verdipapirer.
Finansdepartementet ber om svar fra Norges Bank innen 16. desember 2024.
E24 har vært i kontakt med Oljefondet, som foreløpig ikke har anledning til å kommentere.