Gerhard fortalte om gassen på Melkøya – tre timer senere ble han fjernet fra jobben

11 hours ago 3


  • Tre timer etter at firmaet han jobbet for fikk vite at Gerhard Nelson hadde gjort et intervju med VG, ble han fjernet fra sin jobb på Melkøya.
  • I det opprinnelige intervjuet hadde Nelson fortalt at flere ansatte mener de risikerer å miste jobbene sine hvis de rapporterer sikkerhetsrisikoer.
  • Aibel sier avgjørelsen skyldes nedtrapping av aktivitet, og avviser sammenheng med intervjuet.

– Jeg hadde planlagt økonomien rundt denne jobben. Nå må jeg sende en søknad til Nav, sier Nelson.

Han er tidligere livvakt og fallskjermjeger for det tyske forsvaret, men har jobbet med sikkerhet i norsk olje- og gassbransje de siste sju årene.

61-åringen hadde opprinnelig stilt opp til et intervju med VG for å fortelle om hva som skjedde da han ble utsatt for en mystisk gass på Equinor-anlegget på Melkøya i april – og om hvordan han og kollegene fikk beskjed om å ignorere gassmålinger og fortsette å jobbe.

Dette har VG avslørt om arbeidsforholdene på Melkøya:

  • En rekke arbeidere er blitt syke av gass, blant annet med hukommelsestap, oppkast av gult skum og neseblod.
  • Equinor vet ikke hvor gassen kommer fra eller hva den inneholder.
  • I april ble arbeidere bedt om å ignorere gassalarmen og jobbe videre, ifølge en av arbeiderne.
  • Utenlandske arbeidere leverte i fjor høst et varsel der de fortalte om farlige arbeidsforhold og diskriminering og nedsettende oppførsel mot innleide utenlandske arbeidere. Dette bekreftes også av norske arbeidere VG har snakket med.
  • En Melkøya-leder sa at de som varslet «dolker oss i ryggen», ifølge et hemmelig lydopptak VG har fått tilgang på.
  • Arbeideren Gregor stilte spørsmål ved om det var trygt å jobbe i høyden. Da reagerte arbeidslederen hans med å sparke ham i leggen.
  • Arbeideren Arek fikk ødelagt kneet da han falt 4,5 meter i betongen. En rekke sikkerhetsregler var brutt, og ifølge Havindustritilsynet var det «umiddelbar og reell fare for liv og helse knyttet til arbeid i høyden».

Tysk-amerikaneren fortalte også om sin bekymring for sikkerheten i olje- og gassbransjen som helhet. Blant tingene han pekte på, var at innleide arbeidere ikke tør å si ifra om sikkerhetsrisikoer, fordi de frykter å bli «demobilisert» – det vil si fjernet fra jobben.

Melkøya var Nelson innleid til selskapet Aibel via et bemanningsbyrå.

Tirsdag denne uken sendte VG en e-post til Aibel, der selskapet ble informert om at Nelson hadde latt seg intervjue. Denne mailen ble sendt klokken 10:32.

Klokken 13:16 samme dag fikk bemanningsbyrået beskjed om at Nelson blir demobilisert. Begrunnelsen var at prosjektet trapper ned, og Aibel ba byrået om å takke Nelson for innsatsen.

 Paul S. Amundsen / VGFoto: Paul S. Amundsen / VG

«Helt tilfeldig sammentreff»

Når VG spør, sier Aibel at det er en nedtrapping i aktiviteten på Melkøya som førte til at Nelson fjernes fra jobben. Equinor bekrefter også til VG at aktiviteten på øya trappes ned.

«Det er ingen sammenheng mellom demobiliseringen og Nelsons intervju med VG. Dette er et helt tilfeldig sammentreff», skriver kommunikasjonsrådgiver Christian Foder i en e-post.

«I Aibel skal det være lav terskel for at egne ansatte og innleide kan rapportere og varsle uten å frykte for konsekvenser», fortsetter kommunikasjonsrådgiveren.

 Jørgen Braastad / VGAnlegget på Melkøya. Foto: Jørgen Braastad / VG

Nelson sliter med å tro på selskapets forklaring. Han forklarer at han var én av tre personer som var innleid fra samme bemanningsselskap. De to andre har også blitt demobilisert, men ble det én uke før ham.

– Hvis jeg uansett skulle demobiliseres, hvorfor gjorde de det ikke samtidig som de andre? Hvorfor skjer det først etter at firmaet får høre at jeg har snakket med VG?

VG har stilt Aibel spørsmål om dette. Firmaet har ikke svart på spørsmålet.

Tips oss

Har du et tips til VG i denne saken? Hvis du ønsker det, kan du være anonym.

Markus Tobiassen

Markus Tobiassen

+47 902 03 279

Rolf J. Widerøe

Martin Folkvord

+47 986 94 091

– Ingen mulighet til å forsvare seg

Mange ansatte på Melkøya frykter å bli fjernet fra jobben. VG har vært i kontakt med flere titalls innleide arbeidere som ikke ønsker å uttale seg offentlig. Begrunnelsen er alltid den samme: De tror de vil bli demobilisert hvis arbeidsgiveren får vite om det.

En av personene som snakket med VG før den første avsløringen om Melkøya, var den polske stillasarbeideren Piotr Podmagórski. Han er leid inn av firmaet Bilfinger, som jobber for Equinor på Melkøya.

Bilde av Piotr PodmagórskiPiotr Podmagórski

Arbeider på Melkøya

Podmagórski ble ikke omtalt i VGs første artikkel, men han samtykket til at navnet hans ble omtalt offentlig i sosiale medier av den norsk-polske lokalpolitikeren Ewelina Baj som har engasjert seg i saken.

Det skjedde 1. juni. Fire dager etter at navnet hans ble nevnt offentlig, mottok Podmagórski et skriftlig varsel fra bemanningsbyrået han er ansatt i. Han fikk også beskjed om at han var demobilisert.

I varselet står det at «det er meldt om hendelser der du har opptrådt på en måte som ikke er forenlig med forventet profesjonell atferd». Videre står det at han har hatt «utfordringer med å tilpasse deg rammer og forventninger i arbeidshverdagen, samt utbrudd som har skapt ubehag for andre». 

Teksten i advarselen får stryk-karakter av advokat Ole André Oftebro i Føyen.

– Denne advarselen sier ingenting. Den retter bare veldig vage, men tilsynelatende alvorlige anklager mot en arbeidstaker. Det er problematisk, sier Oftebro til VG.

Bilde av Ole André OftebroOle André Oftebro

Partner i advokatfirmaet Føyen

Advokaten påpeker at et skriftlig varsel må forklare hvilke forhold advarselen gjelder. 

– Gjør det ikke det, som her, har arbeidstakeren ingen mulighet til å forsvare seg, siden det ikke er klart hva han skal ha gjort, sier advokaten.

– Har prøvd å finne en måte å bli kvitt meg

Podmagórski selv sier til VG at han tror varselet viser til en hendelse der han forklarte en leder at han og teamet hans manglet utstyret til å sette opp et stillas. Han sier at han sa ifra på en rolig måte om at det ikke kom til å gå, men at han i ettertid ble anklaget for å ha skreket til sjefen. 

Den polske arbeideren forteller at det i etterkant ble holdt et møte med hele vaktlaget hans, der flere kolleger som var vitne til hendelsen, forklarte at samtalen gikk rolig for seg. VG har snakket med én av deltagerne i dette møtet, som bekrefter Podmagórskis historie. Kollegaen vil ikke stå frem med navn, siden han frykter at han da vil bli demobilisert.

 PrivatPodmagórski på Melkøya. Foto: Privat

Selv om Podmagórskis kolleger skal ha forklart at han hadde oppført seg normalt overfor sjefen, fikk den polske arbeideren den skriftlige advarselen på e-post etter at han reiste hjem. 

– Dette handler ikke om noe jeg har gjort. Jeg tror de bare har prøvd å finne en måte å bli kvitt meg på fordi jeg fortalte om arbeidsforholdene på Melkøya til media, sier Podmagórski til VG.

Mens han er demobilisert, fikk resten av teamet hans fikk komme tilbake til Melkøya, sier han.

Podmagórski har bedt arbeidsgiveren forklare hva som ligger bak den skriftlige advarselen. På fire uker har han ikke fått noen forklaring, viser e-postutvekslinger VG har sett.

I mellomtiden er han hjemme i Polen uten inntekt.

 PrivatPodmagórski på Melkøya. Foto: Privat

Det er firmaet Bilfinger som har leid inn Podmagórski på Melkøya. VG har lagt frem Podmagórskis forklaring og uttalelsene fra advokat Oftebro for administrerende direktør i Bilfinger, Leif Helge Eriksen.

– Dette har ingen sammenheng med at personen skal ha blitt intervjuet av VG. Dette er en personalsak og utover det vil vi ikke kommentere denne saken, skriver Eriksen i en SMS.

Read Entire Article