Geopolitisk gullgruve: Derfor vil USA sikre seg Grønland

1 week ago 11


SmartFishFarm - Automatic
Business.no+


Og hva er egentlig verdens største øy verdt?

Et dansk militærfartøy fotografert til kai i Nuuk i februar. Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

USAs president Donald Trump fortsetter på sitt prosjekt med å få kjøpe Grønland.

Senest onsdag uttalte han at USA «må ha» Grønland av hensyn til internasjonal trygghet og sikkerhet. Fredag reiser USAs visepresident J. D. Vance og hans kone til Grønland, blant annet for å besøke militærbasen Pituffik Space Base.

Men hva er verdens største øy egentlig verdt?

– Det blir litt som med onkel Skrue. Kanskje en «fantasillion», sier forfatter og Grønland-ekspert Roger Pihl.

– Trump spekulerer nå i om grønlendere heller vil være en del av USA, men det tror jeg ikke noe på at de vil, sier han.

Les på E24+

Hallgeir Kvadsheim: Slik beskytter du spare­pengene dine

Grønland-ekspert Roger Pihl.

Foto: John Andresen

– På jakt etter mineraler

Pihl mener det er to grunner til at USA er interessert i Grønland:

  1. Militærpolitisk geografisk plassering
  2. Store mineralressurser

– USA er på jakt etter mineraler, slik som vi også ser i Ukraina. Men disse mineralene på Grønland er vanskelig å hente ut. Det er dårlige veier, is, og enkelte steder kommer man bare til med snøscooter. Det finnes en del ressurser der, men hvor mye det er snakk om, er vanskelig å si.

The Washington Post har tidligere prøvd seg på øvelsen om å sette en verdi på hva Grønland kan være verdt.

I 2019 kom avisen frem til en hypotetisk prislapp på rundt 1.700 milliarder dollar, rundt 17.800 milliarder kroner med dagens kurs.

Til sammenligning er Oljefondet verdt i overkant av 18.500 milliarder kroner.

Pihl mener USA rett og slett ikke har råd til å kjøpe øyen.

– Hvis de skal eie øyen i all fremtid, så blir det dyrt. Det finnes ikke nok penger i USA til å kjøpe Grønland, sier han.

USAs president Donald Trump og hans visepresident JD Vance. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

Pihl mener heller Trump bør sikte mot gode handelsavtaler.

– USA kan få til noen gode avtaler med dagens handlingsrom, og Trump hadde egentlig ikke trengt å ta hele denne runden for å få det til. Han «fucker opp» hele forholdet til Europa og Norden i samme slengen.

– Trump ser åpenbart ikke på Europa som «kunder», og vi har flere hundre millioner kunder. Disse uttalelsene om Grønland kan svekke forholdet til Europa, og kanskje gjøre at de 450 millioner forbrukerne kjøper mindre Coca-Cola og så videre enn før. Trump må ikke glemme hvor viktige europeerne er, sier Pihl.

Ikke til salgs

Grønland har store mengder dyrebare mineraler, som sjeldne jordarter, uran, jernmalm, olje og gass. I tillegg har øyen mye fiske og turisme.

Dette er ikke første gang USA har forsøkt å kjøpe øyen. I 1867 søkte USA om å få kjøpe Grønland og Island, etter at de hadde fått kjøpe Alaska fra Russland. Det kom aldri til konkrete forhandlinger.

USA tilbød i 1946 Danmark 100 millioner dollar (omtrent 1,4 milliarder dollar i dagens verdi) for Grønland, men Danmark avslo. Dette var under den kalde krigen, og USA ønsket øya for sin strategiske beliggenhet.

Grønland er i dag en selvstyrt del av Danmark, og både grønlandske og danske myndigheter har gjort det klart at øya ikke er til salgs.

Trump-delegasjonen på Grønland i januar. Foto: Emil Stach / Reuters / NTB

Professor i sikkerhetsstudier og geopolitikk Gunhild Hoogensen Gjørv.

Foto: Stig Brøndbo

– Nesten tullete

Professor i sikkerhetsstudier og geopolitikk ved Universitetet i Tromsø, Gunhild Hoogensen Gjørv, sier kjøpet av Grønland virker «hinsides».

– Han vil vise at han er mektig og en mann som mener «business». Hva han tenker å gjennomføre, er foreløpig uklart, men det virker ganske hinsides, sier hun.

– Hva tror du øyen er verdt, hvis man skal sette en pris på den?

– Det blir nesten tullete å skulle sette et beløp på identitet og på hva territoriet betyr for en befolkning. Naturressursene og en slags kvadratmeterpris er verdt X, men en lang og til dels traumatisk historie med Danmark er fortsatt deres historie.

– Dette, og ikke minst den viktige prosessen mot selvstendighet, betyr mye mer for folket enn et pengebeløp, sier Gjørv.

Donald Trump jr. på Grønland. Foto: Emil Stach / Reuters / NTB

Men hun mener det er svært aktuelt med en debatt om Grønlands økonomi.

– Samarbeid økonomisk er viktig for Grønland, også med USA. Men det er viktig at de får beholde en selvstendig rolle, og at de fortsetter å være en del av kongeriket Danmark så lenge det passer deres behov, sier Gjørv.

Hun mener Europa nå også må ta del i diskusjonen i større grad.

– Det er stor interesse for å utvikle Grønlands økonomi, men Europa virker å sitte veldig stille i den saken. Vi klarer ikke å reagere, men vi bør være proaktive. Europa må på banen. Grønland har ikke tid til å vente lenger, og trenger et signal fra Europa om at de har oss i ryggen og vår støtte, avslutter hun.

Read Entire Article