Gaza: Den siste meldingen

3 days ago 11


På bakken ligger en ung, livløs mann, blod renner ut av munnviken hans og begge bena er revet av.

Desperate skrik kan høres i bakgrunnen, mens kolleger fortvilt prøver å få liv i ham.

Den drepte ligger på bakken ved siden av den grå bilen han kjørte da han ble angrepet. Bilen er tydelig merket, med bokstavene «TV».

Merkingen er ment å beskytte journalister som jobber i krig.

Det var mandag denne uken, nord i Gaza, og det var den 23 år gamle journalisten Hossam Shabat som ble drept. Israels militære har bekreftet at det var et målrettet israelsk angrep.

Al-Jazeera-journalisten fryktet at dette øyeblikket ville komme. Derfor hadde han forberedt en melding som kunne publiseres etter hans død.

 Mahmoud Issa / Reuters / NTBHossam Shabat like etter at han ble drept. Kollega Mahmoud Abu Salama forsøker å løfte han vekk. Foto: Mahmoud Issa / Reuters / NTB

Hossam ble mandag det foreløpig siste punktet i en mørk statistikk: Ifølge Commitee to Protect Journalists (CPJ) er minst 170 journalister drept i Gaza siden 7. oktober.

Det palestinske journalistsyndikatet opererer med et enda høyere tall: 208.

 Al JazeeraHossam Shabat jobbet som journalist i Gaza. Foto: Al Jazeera

Kort tid etter at drapet ble kjent, ble Hossams forhåndsskrevne tekst publisert på hans konto på X. Han hadde fortalt sine venner at de kunne publisere det i tilfelle han ble drept.

«Hvis du leser dette, betyr det at jeg er drept – mest sannsynlig målrettet – av de israelske okkupasjonsstyrkene», starter teksten.

«Når alt dette startet var jeg 21 år, en student med drømmer som alle andre», skriver han videre.

Shabat skriver han har viet hvert øyeblikk det siste halvannet året til å dokumentere krigens gang i Gaza.

«Jeg dokumenterte grusomhetene i Nord-Gaza minutt for minutt, fast bestemt på å vise verden den sannheten de forsøkte å skjule. Jeg sov på fortau, i skoler, i telt – hvor som helst. Hver dag var en kamp for å overleve. Jeg holdt ut sult i måneder, men jeg forlot aldri mitt folks side».

 BASHAR TALEB / AFP / NTBMandag ble Hossam Shabat begravd. Foto: BASHAR TALEB / AFP / NTB

Hossams venn og kollega, Mahmoud Abu Salama, løp til etter at Hossam ble drept, i utkanten av Beit Hanon nord på Gazastripen.

– Da vi ankom så lå Hossam blødende på bakken, forteller han i et intervju med VG.

Abu Salama forsøkte desperat å få liv i kollegaen, men det var ikke noe håp.

Han sier at israelske myndigheter bevisst angrep Hossam.

– Han ble drept momentant, forteller han.

Bilde av Mahmoud Abu SalamaMahmoud Abu Salama

Journalist i Gaza

Dagen før han ble drept, på søndag, la Hossam ut en kort video på X-kontoen hans, der han igjen tar på seg den skuddsikre pressevesten og en hjelm foran et utbombet hus i Gaza. Under videoen, skrev Hossam:

«Jeg trodde det var over, og at jeg endelig skulle få litt hvile, men folkemordet er tilbake i full kraft, og jeg er tilbake i frontlinjene».

I forrige uke, natt til tirsdag, ble våpenhvilen mellom Hamas og Israel, som hadde vart to måneder, brutt. I et massivt og koordinert angrep over store deler av Gazastripen, drepte Israel over 500 mennesker på én natt.

«I dag tar jeg på meg pressevesten og er tilbake for å rapportere» skrev han, og la ut video fra et sykehus fylt av drepte og skadde.

Shabat jobbet som journalist for det mediehuset Al Jazeera og for engelskspråklige Drop Site.

Sharif Abdel Kouddous, Midtøsten-redaktør i Drop Site, jobbet tett med ham.

– Han ga leserne våre et ekstraordinært innblikk i krigen, i nordlige Gaza, et område der få vestlige medier hadde reportere, sier Kouddous til VG.

Redaktøren beskriver han som en svært god journalist, som var i en situasjon få kan forestille seg:

– Han var selv var på flukt, han var sulten, han hadde ikke et fast sted å sove, han begravde sine egne kolleger, og likevel klarte han å rapportere, nesten hver dag.

Koddous avslutter:

– Han skal for alltid bli husket som en som eksponerte verden for denne krigens grusomhet.

 OMAR AL-QATTAA / AFP / NTBEn skadet jente blir evakuert ut etter et israelsk angrep søndag. Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP / NTB

Journalister skal være beskyttet i krig, i henhold til både folkeretten og internasjonal humanitærrett.

I en uttalelse sier Carlos Martinez de la Serna, programdirektør i Commitee to Protect Journalists (CPJ):

– CPJ er forferdet over at vi igjen ser palestinere gråte over døde journalister i Gaza.

Han fortsetter:

– Dette marerittet i Gaza må ta slutt. Det internasjonale samfunnet må handle raskt for å sikre at journalister holdes trygge, og holde Israel ansvarlig for drapene på Hossam Shabat og Mohammed Mansour, som kan ha vært målrettede angrep, fortsetter han.

Hossamble mandag gravlagt, omringet av sørgende familiemedlemmer.

 BASHAR TALEB / AFP / NTBFoto: BASHAR TALEB / AFP / NTB
 BASHAR TALEB / AFP / NTBFoto: BASHAR TALEB / AFP / NTB

Samme dag som Shabat ble drept, ble også journalisten Mohammad Mansour drept i et israelsk angrep på Khan Younis i Sør-Gaza.

Mansour jobbet for Palestine Today og ble drept i sitt eget hjem sammen med sin kone og sønn, ifølge Al Jazeera.

I oktober i fjor anklaget det israelske militæret (IDF) Shabat og fem andre palestinske journalister som jobbet for Al Jazeera i Gaza for å være medlemmer av de militante gruppene Hamas og Islamsk jihad. Lignende anklager har de også tidligere kommet med mot andre journalister som er drept.

 OMAR AL-QATTAA / AFP / NTBHossam Shabats kolleger sørger over drapet. Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP / NTB

Tirsdag uttalte IDF på X at Shabat ble «eliminert av IDF», og anklaget ham for å være en terrorist.

Internasjonale presseorganisasjoner har gang på gang kritisert IDF for å feilaktig anklage journalister for å være tilknyttet Hamas.

Shabat avviste anklagene da han snakket med CPJ i oktober.

– Vi formidler sannheten på Al Jazeera, og vi beveger oss innenfor områdene som Israel klassifiserer som trygge. Vi er borgere, og vi formidler deres stemmer. Vår eneste forbrytelse er at vi formidler bildet og sannheten, sa han den gang ifølge CPJ.

Al Jazeera fordømmer på det sterkeste drapet på Hossam og lover å forfølge alle rettslige tiltak for å straffeforfølge gjerningsmennene bak disse forbrytelsene mot journalister, skriver Al Jazeera i en pressemelding.

Hossam Shabat er den femte Al Jazeera-journalisten som er drept i Gaza-krigen, etter Samer Abu Daqa, Hamza Al-Dahdouh, Ismail Al-Ghoul og Ahmed Al-Louh.

 BASHAR TALEB / AFP / NTBFra Hossams begravelse. Foto: BASHAR TALEB / AFP / NTB

I Hossams siste publiserte tekst, den som ble publisert etter hans død, skriver han:

«Jeg har fullført min plikt som journalist. Jeg risikerte alt for å rapportere sannheten, og nå kan jeg endelig hvile - noe jeg ikke har kunnet gjøre de siste 18 månedene.»

Han avsluttet:

«Jeg ber dere nå: Ikke slutt å snakke om Gaza. Ikke la verden se bort. Fortsett å kjempe, fortsett å fortelle våre historier – til Palestina er fritt.»

Read Entire Article