– Helt latterlig, sier Bolleland-eier. Et grunnleggende problem, mener Carl I. Hagen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- En av Bolleland-eierne, Roger Danielsberg, kritiserer momsreglene etter å ha gitt bort 5040 boller til Stange kommune, noe som gjør at de må betale moms.
- Carl I. Hagen mener det er et stort problem at det er mer lønnsomt å destruere mat enn å gi den bort.
- SMB Norge krever oppdatering av regelverket for å støtte politiske mål om å redusere matsvinn.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Bolleland på Espa fikk flere tusen boller til overs etter at et steinras på E6 satte en bråstopp for virksomheten.
Nå har den kjente bensinstasjonen fått beskjed av revisor om at de må betale momsmomsmerverdiavgift, også kalt moms. En avgift man betaler ved kjøp av varer eller tjenester til staten på verdien av 5040 boller som ble gitt bort til Stange kommune.
Les på E24+
Slik sjekker du skatteoppgjøret allerede nå
– Jeg stusset, er det mulig liksom?
Det sier Roger Danielsberg, som er en av eierne av Espa Bolleland. Han oppgir at bensinstasjonen må betale drøyt 12.000 kroner i moms til staten for bollegaven.
– Helt latterlig
Da det gikk et ras som stengte E6 ved Morskogen lørdag 8. februar hopet bollene seg opp på Espa.
– I stedet for å kaste det, tok vi kontakt med Stange kommune og bestemte at det skulle gis bort.
Mandagen etterpå tok Danielsberg kontakt med revisor for å høre hvordan gaven skulle føres i regnskapet.
– Da fikk vi beskjed om at vi må betale sisteleddsmoms på gaven, sier han.
– Hva synes du om det her?
– Hahaha. Det er helt latterlig. Det er jo det, svarer Danielsberg.
Kunne blitt kastet
Frp-nestor Carl I. Hagen har engasjert seg i saken.
I et skriftlig spørsmål til finansminister Jens Stoltenberg (Ap) spør han om ministeren vil sørge for at Bolleland slipper å betale moms på de 5040 bollene som ble gitt bort.
Hadde bollene vært destruert eller kastet, ville ikke Bolleland blitt avkrevet moms, skriver Hagen.
– Det grunnleggende problemet er at det er mer lønnsomt å destruere mat enn å la noen som trenger det eller har lyst til å spise det gjøre det!, skriver Hagen i en SMS til E24.
– Gjør det vanskelig å bortforklare svart omsetning
Skriftlige spørsmål besvares som hovedregel Stortinget først. Finansdepartement skriver i en e-post til E24 at de ikke ønsker å gjøre et unntak i denne saken.
I 2022 fikk daværende finansminister Trygve Slagsvold Vedum et lignende skriftlig spørsmål om moms på varer med kort holdbarhet som gis bort.
Vedum forklarer der blant annet at momsen har en viktig kontrollfunksjon ved at det blir «vanskelig å bortforklare svart omsetning med at varene er gitt bort». Han påpeker også at det ofte er begrensede merverdiavgiftskostnader ved uttak av varer som alternativt skal kastes.
Fritak for veldedighet
Skatteetaten opplyser til E24 at det i utgangspunktet er moms på næringsmidler som gis bort.
Men det finnes noen unntak, ifølge seksjonssjef Astrid M. Dugstad Tveter.
– Det er innført et fritak for merverdiavgift på mat som deles ut gratis til veldedige formål, sier hun.
Fritaket er regulert i merverdiavgiftsloven og forutsetter at varene leveres vederlagsfritt til en mottager som må være registrert i Enhetsregisteret.
– Denne mottager må i sin tur fordele varene på veldedig grunnlag, slik det for eksempel gjøres ved utdeling fra Matsentralen, sier Tveter.
I tillegg opplyser hun at det er knyttet særskilte dokumentasjonskrav til fritaket, og at den nærmere anvendelsen av dette vurderes konkret fra sak til sak.
– Tydeligvis ikke oppdatert
– SMB Norge mener det er helt urimelig at en næringsdrivende som gir bort sine produkter for å unngå matsvinn, og når grunnen skyldes årsaker som ikke han kan lastes for, skal få en regning på merverdiavgiften. Her må man rydde opp i regelverket.
Det sier Jørund H. Rytman, administrerende direktør i SMB Norge. Interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter har om lag 5500 medlemmer over hele landet.
– Dagens regelverk er tydeligvis ikke oppdatert med tanke på politiske målsettinger om å redusere matsvinn, sier Rytman.
Han sier SMB er glad for at saken blir tatt opp.
– Vi håper at regjeringens nye finansminister sier at sunn fornuft skal seire, og at han tar initiativ til at regelverket endres hvis det står i veien for fornuftig skjønn i denne saken, sier Rytman.
Tap på 2,4 millioner
Danielsberg sier at det ikke handler om pengene.
– Etter hva jeg har skjønt, kan man bruke et visst skjønn på det. Så det ender nok med at vi må betale moms på rundt 2500 boller.
Han anslår at Bolleland har tapt rundt 2,4 millioner kroner i omsetning på grunn av steinraset.
Torsdag skrev Statens vegvesen at det vil ta to til tre uker før det er normal trafikk i fire felt på strekningen. Men en delvis åpning forrige uke gjør at bollesalget har løftet seg igjen.
– Forrige fredag ble veien åpnet igjen i to felt, så nå har vi bra trafikk her. Vi ligger likt med vinterferien fra i fjor, sier Danielsberg.