I offentlige registre er Susanne Yndestad Svendsen registrert som daglig leder i det profilerte bergensbaserte reklamebyrået Apriil Reklame.
Som daglig leder vil man være juridisk ansvarlig i visse situasjoner, spesielt ved brudd på aksjeloven, skatteloven eller annen relevant lovgivning.
Men Svendsen selv mener hun aldri har vært daglig leder, men kun «kunstnerisk leder med ansvar for ansatte og kunder», ifølge henne selv.
Selskapet er uenige i Svendsens beskrivelse av situasjonen, og mener hun var daglig leder fra februar 2024.
Nå er Svendsen avskjediget, forteller hun til NRK. Årsaken hun ble gitt var at hun var ansvarlig for selskapets underskudd.
– De ønsket meg som daglig leder, men det ble aldri inngått noen arbeidsavtale og det er ikke den jobben jeg har utført heller. Så får jeg skylden for selskapets negative utvikling. Det er ganske utrolig, sier Svendsen.
– Det har vært helt forferdelig å få ansvaret for noe jeg ikke har gjort, sier hun.
Negativ drift over flere år
Det hele startet i januar 2023 da Svendsen selskap Reklamekollektivet ble kjøpt opp av gründer Ove Grønnevik, og fusjonert med reklamebyrået Apriil.
– De ville ha våre kunder og kompetanse, og vi trodde vi skulle vokse sammen på tross av at det var tøffe tider i bransjen, sier hun om beslutningen om å selge til Apriil.
På det tidspunktet hadde Apriil lagt et år bak seg med stort underskudd i driften. Den negative utviklingen fortsatte i 2023.
Da gikk de med underskudd på nesten 5 millioner kroner.
Konsekvensen ble permitteringer av ansatte, og tøffe tak våren 2024, forteller hun.
Strid om arbeidsavtale
Det var nettopp våren 2024, nærmere bestemt februar, at reklamebyrået mener Svendsen påtok seg stillingen som daglig leder, noe som Svendsen bestrider.
Hun ble nevnt i en artikkel på bransjenettstedet Kampanje som daglig leder i juli 2024.
– Hvorfor reagerte du ikke da dette kom opp i nyhetssaken?
– Vi hadde en toledermodell der jeg var byråsjef og Lasse Marøen var daglig leder. Da han trådte ut av rollen slutten av april 2024 var intensjonen at jeg skulle bli daglig leder, noe vi aldri ble enige om, sier Svendsen.
Lasse Marøen bekrefter til NRK at han var ferdig som daglig leder i på det tidspunktet. Han mener Svendsen da tok over hans rolle. I dag er Marøen leder for digital markedsføring i reklamebyrået.
NRK har fra Svendsen mottatt et utkast til arbeidsavtale fra mai 2024, som ikke ble signert mellom henne og selskapet. Her blir stillingen hennes omtalt som «byråsjef».
I tillegg har NRK sett kommunikasjon som Svendsen mottok fra selskapets advokat etter avskjedigelsen, som viser til den opprinnelige ansettelseskontrakten hun inngikk da hun ble med i reklamebyrået i 2023.
Også der står det at hun var byråsjef, og ikke daglig leder.
Varslet ledelsen
Spol fremover til begynnelsen av august 2024, og Svendsen blir kalt inn til et møte med ledelsen i reklamebyrået.
På møtet sier hun at hun ble konfrontert med den negative utviklingen i selskapet og hennes lederstil.
– Det er ikke noe referat fra møte, fordi ledelsen ikke ønsket det, sier Svendsen.
Styreleder Erik Samsonsen sier til NRK at den alvorlige økonomiske situasjonen på det tidspunkt var tema for møtet som fant sted 5. august 2024.
– Selskapet var i en alvorlig krise og arbeidsplasser stod i fare. Møtet varte i 13 minutter før Svendsen forlot rommet og ble samme dag sykmeldt, skriver Samsonsen til NRK.
– Varslet eierne
Svendsen lider av den kroniske sykdommen klasehodepine, og forteller at alt ble verre etter møtet:
– Etter møtet ble jeg fysisk dårlig og greide ikke å jobbe. Men jeg varslet sammen med min advokat til selskapets eiere, men ble aldri kalt inn for å fortelle min historie, sier hun.
NRK har konfrontert eier Ove Grønnevik med dette, Han skriver i en SMS til NRK at:
– Varselet er undersøkt og fulgt opp i samråd med advokatfirmaet Thommessen. Det er gitt tilbakemelding til Susanne Svendsen etter gjeldende regler på dette. Utover det ønsker vi ikke å kommentere interne personalsaker, skriver Grønnevik.
Svendsen var fortsatt sykmeldt i desember da hun ble innkalt til et digitalt drøftelsesmøte. Selskapet hevder det var hun som selv ønsket det digitalt.
Avskjedigelsen kom til Svendsen i posten kort tid senere.
Årsaken skal ha vært selskapets store underskudd og hennes lederatferd.
Saksøkes av flere
Nå saksøker Svendsen selskapet for uriktig avskjedigelse og krever erstatning og oppreisning fra reklamebyrået.
NRK har vært i kontakt med fire tidligere og nåværende ansatte som sier Svendsen var godt likt. De er ikke overrasket over søksmålet som nå foreligger. En sier at de ikke er kjent med alle detaljene i saken, og at saken heller ikke er blitt informert om av ledelsen.
Nåværende strategisk leder i Apriil Thomas Birkeland er sykmeldt, men bekrefter historien til Svendsen:
– Det vil ikke overraske meg om det kommer flere rettslige tvister rundt hjørnet, sier han.
Svendsen er heller ikke alene om å saksøke selskapet. Også en annen tidligere ansatt har anlagt søksmål som skal opp i retten i Hordaland tingrett i mars.
– Jeg kan bekrefte at jeg har anlagt rettssak mot Apriil angående permitteringen av meg. Jeg mener at permitteringen er ugyldig, og er overrasket over at den fortsatt opprettholdes, skriver mannen det gjelder i en melding til NRK.
Svendsen ber om oppreising for det hun ble utsatt for, og erstatning for tapte inntekter.
Svendsens advokat Jan Magne Isaksen mener saken er svært spesiell.
– Når vi på vegne av Svendsen har tatt ut søksmål mot Apriil Reklame, så ligger det i sakens natur at vi anser avskjedigelsen som urettmessig. Saksforholdet som sådan ser vi svært alvorlig på, og vi ser frem til å legge saken frem for domstolen, sier Isaksen.
– Skal mye til
NRK har vært i kontakt med arbeidsrettsekspert professor Marianne Jenum Hotvedt ved Universitetet i Oslo.
Hun forteller at det skal «mye til» for å avskjedige noen på dagen.
– Det må være tungtveiende grunner som grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen. I tillegg må det gjøres en avveining mellom behovet til arbeidsgiver og konsekvensene for arbeidstaker, sier Hotvedt.
Som varsler i et selskap har man et vern mot gjengjeldelse fra ledelsen som er forårsaket av varslingen, ifølge Hotvedt.
Men sier man ifra om noe som kun gjelder eget arbeidsforhold, kan det være litt uklart om man er varsler etter loven.
– Spørsmålet blir også årsaken til avskjedigelsen er varslingen eller andre forhold, sier Hotvedt.
– Lang prosess
Styreleder Erik Samsonsen i reklamebyrået er dypt uenig i Svendsens fremstilling av saken.
– Etter en lang prosess med Susanne Svendsen besluttet styret i desember 2024 å avskjedige henne, sier han og legger til:
– Vi anerkjenner at vi har ulik oppfattelse av saken og situasjonen, og har i det lengste søkt å løse saken til det beste for begge parter. Når vi nå har fått et søksmål ser vi frem til at dette blir behandlet i domstolene.
Publisert 08.02.2025, kl. 09.43