– Vi sender en kraftig oppfordring til regjeringen i begge landene om å utvise maksimal selvbeherskelse og sikre at situasjonen, og den utviklingen vi har sett, ikke forverres ytterligere, sier FN-talsperson Stephane Dujarric.
Dette kommer i kjølvannet av det dødelige angrepet på turister i indiskkontrollerte Kashmir, som førte til at landene iverksatte en rekke tiltak mot hverandre.
FN-talsperson Stephane Dujarric ber partene om å være tilbakeholdne og unngå en ytterligere forverring av situasjonen
Foto: Bebeto Matthews / AP / NTBOnsdag sa India at de setter en avtale om vann fra elven Indus på vent.
Les mer om hvilke konsekvenser det vil ha lenger ned i saken.
Dagen etter suspenderte India visum for alle pakistanere med umiddelbar virkning og ba dem forlate landet innen tirsdag 29. april.
– Dette handler nok om å vise handlekraft. Det er nok ganske få pakistanere i India i det hele tatt, sier Arild Engelsen Ruud, professor i SørAsia-studier ved UiO.
Pakistan har på sin side svart med å stanse all handel mellom de to landene, også gjennom tredjeland.
De har også gitt beskjed til indiske statsborgere i landet om å forlate Pakistan.
Ruud mener eskaleringen så langt har vært rask og steil og tiltakene vil få langsiktige konsekvenser.
Uvanlig å angripe turister
26 personer ble drept og 17 såret da væpnede menn angrep turister tirsdag.
De gikk systematisk etter menn og lot kvinnene i gruppen leve.
Politiet i Kashmir sier to av de tre mistenkte er pakistanske statsborgere.
– Det er uvanlig med angrep på turister i så stor skala som vi har sett nå, forklarer India-ekspert og førsteamanuensis ved Sosialantropologisk institutt på UiO, Kenneth Bo Nielsen.
Han sier at de her helt opplagt har gått etter sivile mål.
India-ekspert og førsteamanuensis ved Sosialantropologisk institutt på UiO, Kenneth Bo Nielsen, sier at gjerningsmennene i Kashmir helt opplagt har gått etter sivile mål.
Foto: FRANCESCO,SAGGIO* Oslo-Norway/FRANCESCO,SAGGIO* Oslo-Norway / FRANCESCO SAGGIO: University of Oslo– Det spekuleres i at dette kan skyldes at Kashmirs særlige selvstyre ble annullert av Modi-regjeringen i 2019, noe som har gjort det mulig for indere fra resten av India å bosette seg og kjøpe land og eiendom i Kashmir, sier han.
Bo Nielsen sier at risikoen for ytterligere eskalering absolutt er til stede.
– India har tidligere besvart terrorangrep i Kashmir med militære angrep på pakistansk område, og det er ikke utenkelig at dette vil skje igjen nå, sier han og legger til:
– India har åpent anklaget Pakistan for å være delaktig i angrepet, ved at man lar disse militante gruppene operere fritt på pakistansk territorium, sier Bo Nielsen.
En såret turist fraktes trilles inn til et sykehus i Anantnag i Kashmir.
Foto: AFPAnklager Pakistan
India og Pakistan har siden de ble selvstendige i 1947, vært i konflikt om regionen Kashmir.
Nå kontrollerer India to tredeler av det omstridte området.
Både i den indiske og den pakistanske delen er et stort flertall av innbyggerne muslimer.
Indias statsminister Narendra Modi anklaget torsdag Pakistan for å støtte terrorisme over grensen.
Arild Engelsen Ruud, professor i Sør-Asia-studier ved UiO mener det ikke er usannsynlig at gjerningsmennene har fått opplæring og våpen i Pakistan.
– Så langt jeg vet er det ikke publisert klare bevis på at terroristene hadde pakistansk støtte, men det er overveldende sannsynlig, sier han.
Et av ofrene etter angrepet i Sør-Kashmir blir lastet inn i en likbil. 26 turister ble drept i terrorangrepet i indisk Kashmir tirsdag
Foto: Stringer / Reuters / NTBPakistan avviser på sin side enhver tilknytning til angrepet. En tidligere ukjent militant gruppe som kaller seg Kashmirs motstandsbevegelse, har tatt på seg ansvaret.
– Flere voldelige islamistbevegelser har hatt treningsleirer i Pakistan og fått støtte fra grupperinger innen den pakistanske etterretningen og militæret, sier Engelsen Ruud.
– Dette er relativt godt kjent. Det er ikke det samme som at hele det pakistanske styret står bak, sier han.
Har satt vannavtale på vent
India suspenderte også denne uken en viktig vanndelingsavtale som har overlevd to kriger mellom landene, i 1965 og 1971, og en større grensekonflikt i 1999.
Indus har sitt utspring i Himalaya og renner gjennom indiskkontrollert Kashmir før den renner inn i Pakistan. Der renner den gjennom landets viktigste områder og er livsviktig for landet.
Folk går på det tørre elveleiet til elven Indus i Hyderabad i Pakistan. Onsdag sa India at de setter en avtale om vann fra elven Indus på vent.
Foto: Yasir Rajput / Reuters / NTB– Pakistan er svært avhengig av vann fra Indus-elven, til landbruket og til energiproduksjon, og har ikke umiddelbart noen alternative forsyningskilder å falle tilbake på, sier Engelsen Ruud.
– Hvis India skulle finne på å redusere eller blokkere for vann fra Indus-elven kan konsekvensene være alvorlige, avslutter han.
Pakistan har sagt at landet vil oppfatte det som en krigshandling dersom vannet blir stoppet. Pakistans statsminister Shehbaz Sharif sier dette vil bli besvart med full styrke.
Publisert 25.04.2025, kl. 13.12