Frykter Trump vil gå for langt: – Kan få store konsekvenser

4 days ago 11


Boligprisene spås å fortsette veksten, men ukens joker ligger i det Donald Trump kaller «liberation day».

Senior makro- og rentestrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

Torsdag kommer Eiendom Norges boligpristall for mars. I februar steg boligprisene med «råsterke» 1,6 prosent. Siden nyttår har prisene steget med 6,1 prosent.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges Bank antydet lenge at det første rentekuttet siden 2020 ville komme i mars, men styringsrenten ble likevel holdt uendret.

Senior makro- og rentestrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets sier at de tror prisveksten vil fortsette, selv om Norges Bank skuffet mange i uken som gikk.

– Sesongjustert tror vi den vil komme inn på nærmere 0,7 prosent. Det er en ny sterk boligmåned. Vanligvis stiger de nomineltnomineltDet vil si hvor mye prisene faktisk steg en måned, uten å ta høyde for hva som er vanlig på denne tiden av året. 0,5 nominelt i mars. Dette vil være en nominell vekst på godt over 1 prosent nominelt, sier hun.

Les på E24+

Slik kommer du på de hemmelige boliglistene: – Akkurat nå er det veldig smart å kjøpe

Som årsaker til at prisene stiger, peker Midtgaard på lettelser i egenkapitalkravet som kom før nyttår, en ventet solid lønnsvekst og at det kommer rundt 10.000 for få boliger på markedet i år.

– Dessuten har transaksjonsvolumet i bruktboligmarkedet vært på rekordhøye nivåer, så det er stor aktivitet, sier hun.

Tollskred

Det er derimot knyttet langt større usikkerhet til hvordan den lunefulle presidenten på andre siden av Atlanterhavet vil påvirke verdens børser den neste uken.

Onsdag kommer det Donald Trump har kalt «Liberation day», frigjøringsdagen. Da vil han innføre en drøss med nye toller mot flere av amerikanernes handelspartnere.

 Donald Trump har planlagt å filleriste USAs handelspartnere den kommende uken. Foto: Brandon Bell / Reuters

Blant tollene som er varslet, finner vi følgende:

  • Gjengjeldesetoll – Trump har varslet at han vil innføre gjensidig toll mot handelspartnere, fordi han mener det er skjevheter i handelsbalansen mot andre land.
  • Nabotoll – 25 prosent toll mot nabolandene Mexico og Canada, inkludert 10 prosent toll på olje- og energiprodukter fra Canada.
  • Biltoll – 25 prosent toll på biler som ikke er produsert i USA
  • Venezuela-toll – 25 prosent toll på all import fra land som kjøper olje fra Venezuela.
  • Landbrukstoll på «eksterne» jordbruksprodukter. Det er uklart hvordan denne tollen vil se ut.

Det er usikkert nøyaktig hvordan tollmuren vil se ut, men økonomene er ikke fylt med optimisme.

– Vi får i alle fall en forsmak. Han har sagt at han vil innføre flere ting som kan være skadelig for global vekst. Worst case scenario er at han kjører på med 20–25 prosent toll mot EU, sier Olav Chen, sjef for allokering og globale renter i Storebrand.

Olav Chen frykter Trump kan dytte markedet for nærme stupet før han forsøker å snu. Foto: Thomas Fure / NTB

Banken har fra gått fra å ha en overvekt amerikanske aksjer, til å ligge normalt eksponert mot USA. Chen tviler på at tollene vil gi en vekst i amerikansk økonomi, slik Trump gjerne gir uttrykk for at han tror man vil se på sikt.

– Undersøkelser i USA sier nå at det blir svakere vekst i privat konsum fremover, som utgjør 70 prosent av BNP. Konsumenter overdriver gjerne litt i slike undersøkelser, men jeg tror retningen er gitt. Vi ser at konsensus på vekstutsiktene blir justert ned fra flere storbanker. Det i seg selv er negativt for markedene, sier han.

Midtgaard mener valutamarkedet viser en interessant tolkning av Trumps politikk. Da han vant valget, så man at dollaren styrket seg. Nå har dollaren svekket seg mot de fleste valutaer.

– Det demper forventningene. Reaksjonsmønsteret i markedet har endret seg. Fokus har skiftet fra at tollsatser kan være positivt for handelsbalansen, og dollaren, til at det er negativt fordi det er mye usikkerhet, sier hun.

Har Trump-effekten forsvunnet?

Uken som kommer kan bli kaotisk for dem som ønsker å følge med på markedet. Midtgaard tror vi kan få et riss av hvordan handel og amerikansk økonomi vil se ut i kommende år.

– Dette er allerede det høyeste tollnivået i USA siden 1945. Og det som gjenstår, er mye høyere tollsatser enn de som til nå er innført, sier hun.

– Det reflekterer hvilket skifte USA er i økonomisk. Dette kan få store konsekvenser, både for inflasjon og muligens vekstutsikter. Dette tror jeg vil merkes på bedrifter i USA. Det er de som skal betale denne regningen.

Chen frykter presidenten lever med en urealistisk forestilling om at han kan reversere dette om utviklingen går i feil retning.

– Det vi nå lurer på er om den positive Trump-effekten har forsvunnet. Han spekulerer i å ha en litt svakere økonomi, slik at man kan kutte renten, svekke dollaren og betjene statsgjelden. Men om det blir en skikkelig nedtur, da kan du neppe stanse utviklingen, kun dempe den. Og den kan bli vanskelig å snu. Jeg sier ikke at vi er der, men handelskrigen har helt klart begynt å bevege økonomien i den retningen, sier Chen.

Read Entire Article