Frykter ikke Trump-kutt: – USA gir fra seg lederrollen

2 months ago 17


Maldivenes tidligere president mener flere land står i kø for å ta over lederskapet etter USAs bistandskutt.

Mohamed Nasheed ble Maldivenes første demokratisk valgte president i 2008. Han er særlig kjent for sin klimakamp. Foto: Alf Simensen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Verden har ikke gått under. Himmelen faller ikke ned over hodene våre, sier Mohamed Nasheed.

Dager etter Donald Trump tok over som president, frøs han nesten all amerikansk bistand i 90 dager. Han meldte USA ut av Parisavtalen og WHO – og mener USAs bistandsdirektorat er drevet av «radikale galninger».

– Jeg forstår at Vesten oppfatter dette som et veldig stort problem, men dette er også en mulighet. USA har valgt å gi fra seg sin lederrolle. Det er trist, men når imperier faller, trer det ofte frem en annen leder, sier Nasheed.

Nasheed ble Maldivenes første demokratisk valgte president i 2008. Hans kamp for klima, menneskerettigheter og mot korrupsjon har sendt ham i fengsel – og i 2021 ble han alvorlig skadet etter et attentatforsøk.

I dag leder han «The Climate Vulnerable Forum», en gruppe med 70 land som er særlig sårbare for klimaendringer. E24 møter han på Norads konferanse i Oslo.

At Donald Trump har stanset all amerikansk bistand, får direkte konsekvenser for de landene han representerer.

USA er verdens største bistandsgiver. Med et årlig budsjett på 65–70 milliarder dollar støtter USA 15.000 «aktiviteter» i 204 land. Det tilsvarer rundt 30 prosent av verdens bistand.

Likevel tar Nasheed Trumps bistand- og klimapolitikk med fatning.

Står klare til å ta over lederskapet

Andre land står i kø for å ta lederskap, nå når USA velger å gi fra seg global innflytelse, mener Nasheed.

– Verden har endret seg mye. USA er fortsatt en stor økonomi, men dersom man ser BRICS-landene BRICS-landene BRICS-landene er en økonomisk samarbeidsgruppe bestående av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, som fokuserer på å styrke økonomisk samarbeid, handel og utvikling mellom fremvoksende økonomier. under ett, er de mye større enn USA, sier han.

Overgangen vil gjøre vondt, mener Nasheed. Trumps bistands-frys og Paritavtale-exit vil på kort sikt kunne bety mer sult og mindre utvikling.

The New York Times skriver om bistandsprosjekter over hele verden som nå stopper opp: Sultkatastrofeprogrammer i Sudan, flyktningsykehus i Myanmar og nødhjelp i Ukraina.

Mohamed Nasheed holdt en pressekonferanse under vann for å gjøre verden oppmerksom på Maldivenes klimautfordringer. Foto: HO / Afp

I 2009 ble Nasheed verdenskjent, da han som Maldivenes president holdt en pressekonferanse under vann for å gjøre verden oppmerksom på Maldivenes klimautfordringer.

Nå er et av hans viktigste prioriteringer å hjelpe utviklingsland med sine klimautfordringer.

– Hvilket signal sender det at USA melder seg ut av Parisavtalen?

– Jeg tror ikke nødvendigvis at klimautfordringene kun er et regjeringsanliggende. California er den femte største økonomien i verden, og jeg tror ikke California beveger seg vekk fra Parisavtalen. Vi vil jobbe videre med likesinnede stater og byer i USA, sier han.

Nasheed tror også dette er en mulighet for land som Norge og EU til å ta lederansvar i klimaforhandlinger og energiomstillingen.

Ber om handel

– Når du representerer Climate Vulnerable Forum, hva er de største utfordringene når du forhandler med rikere land?

– Det er deres manglende evne til å forstå vår situasjon, men også å forstå mulighetene. Vi ber ikke bare om hjelp, vi ber om handel.

Nasheed sier det er store muligheter for å få god avkastning ved å investere i landene han representerer. Ikke bare i klima og energi, men også i landbruk, eiendomsutvikling og gruvedrift.

– Man kan bare melke en ku til en viss grad. Vestlige land har 1–2 prosent vekst. Våre land har 10–15 prosent vekst. Hvis dere investerer i og handler med fremtredende markeder, vil dere ta en del i denne veksten.

Politisk risiko

Nasheed forstår at det er krevende for å privat sektor at det er høy politisk risiko i landene han representerer. Derfor ber han staten om å bidra med politisk risiko-garantierpolitisk risiko-garantierEn garanti skal sikre at investeringer i utlandet er beskyttet mot politisk risiko som kan oppstå i investeringslandet., til de prosjektene han promoterer. Dette har han også snakket med den norske stat om.

– Hva svarer de til det?

– De er åpne for det. Vi har også snakket med World Bank MigaWorld Bank MigaWorld Bank MIGA står for Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA), som er en del av Verdensbanken. , og de har sagt de vil gi risiko-garantier til våre klimautviklingsplaner.

Eksfin og Norfund tilbyr i dag risikogarantier til investeringer i utlandet.

– Mot alle odds

Det er mange år siden Nasheed holdt pressekonferansen under vann.

Den gangen trodde han at hovedproblemet var at Maldivene ville synke. Nå viser det seg å være enda mer komplisert:

Vinden øker slik at bølgene blir røffere. For en øy som Maldivene, som er koblet til resten av verden via havet, betyr det at båtene ikke lenger vil tåle påkjenningen. Å bytte ut hele båtparken er en stor kostnad. Øyen flommer over oftere. Korallrevene er i ferd med å dø.

Likevel har han ikke gitt opp håpet.

– Jeg tror vi kommer til å redde planeten, selv om det er mot alle odds.

Read Entire Article