Det, og mye mer, skal vi forsøke å forklare deg i denne saken.
I de aller, aller fleste kommuner er 1. mars nemlig fristen for å søke barnehage om du vil ha plass til høsten.
Da kan mange spørsmål dukke opp, særlig om du søker for første gang.
Vi har snakket med to eksperter på barnehageopptak, og stilt dem de vanligste spørsmålene folk har om dette:
- Mette Rakel Grøtting jobber i Bydel Vestre Aker i Oslo - kommunen som får flere tusen søknader om barnehageplass denne uken.
- Hanne Kielland Haakensen er leder for barnehagedrift i Læringsverkstedet, aktøren med flest private barnehager i Norge.
De fleste kommuner har ett hovedoppta i året, nemlig om høsten. Da slutter flere barn i barnehagen for å begynne på skolen, og det blir flere ledige plasser.
Dersom du vil ha plass fra august, september, oktober eller november - er det 1. mars-fristen som gjelder de aller fleste steder.
I Oslo er imidlertid hovedopptaket delt i to: 1. mars er fristen om ønsket oppstart er i august og september, mens 15. august er fristen for å søke seg inn i oktober og november.
Men vær obs:
Noen kommuner kan ha andre søknadsfrister. Lurer du på noe spesifikt om barnehageopptaket i din kommune, er rådet alltid å sjekke kommunens nettsider:
– De har god informasjon om barnehageopptak. Og de private barnehagene har oppdaterte vedtekter med opptakskriterier på sine hjemmesider, forteller Grøtting i Oslo kommune.
Bydel Vestre Aker i Oslo kommune
Læringsverkstedet har barnehager rundt om i hele landet. Hanne Kielland Haakensen forteller at alle barnehagene har opptak gjennom det samordnede opptaket i kommunen - enten de er kommunale eller private:
– Man kan også kontakte barnehagen direkte om man har spørmsål, sier hun.
Skal du søke barnehageplass 1. mars?aJess, jeg har allerede sendt søknaden!bJa - men jeg har ennå ikke gjort det.cNei.1 Ikke gå i fella
Det finnes dessuten noen feller det er lett å gå i - og som man bør unngå:
– Det ene er å takke nei til plassen du blir tilbudt. Da står du uten barnehageplass, forteller Grøtting i Oslo kommune.
Den andre fella gjelder private barnehager:
– Det er at du ikke har lest vedtektene godt nok, og søker på en barnehage du ikke har mulighet til å få plass i. Noen av de private barnehagene har snevre opptakskretser, så sjekk vedtektene til den enkelte barnehage.
Og før du i det hele tatt søker, er det lurt å sjekke én ting:
2 Når må man være født for å få plass i barnehage?
I Norge er retten til barnehageplass lovfestet - men når barnet har denne rettigheten, varierer ut ifra når på året det er født.
Barn født i august, september, oktober og november har rett på plass fra den måneden de fyller ett år.
Så: Er barnet ditt født 15. november, har det altså rett på plass fra 1. november.
Er barnet født i desember, har det imidlertid ikke rett på barnehageplass før i august etter at det har fylt ett. Det vil si at desemberbarn først har rett på barnehageplass når de er 1 år og 8 måneder gamle.
Barn født i januar, februar, mars, april, mai, juni og juli har rett på plass fra august det året de fyller ett.
Man kan få plass utenom dette, dersom det er ledige plasser.
Men det er uansett ikke plass til alle som vil ha plass: De sist oppdaterte tallene fra SSB, viser at det i 2023 sto 6045 barn på venteliste til barnehageplass.
3 Hvordan velge barnehage?
Haakensen fra Læringsverkstedet har råd til hvordan du skal finne ut hvilken barnehage du vil ha øverst på ønskelisten:
- Gå på besøk til barnehagen! Mange barnehager har besøksdager, så foreldrene kan komme og se.
- Se om barnehagen passer med logistikken i familien.
- Tenk på om du er interessert i ulike konsepter eller profiler på barnehagene. Vil man ha barnet i en naturbarnehage, idrettsbarnehage, musikkbarnehage?
– De fleste barnehager har kanskje allerede hatt besøksdag?
– Det går absolutt an å spørre barnehagen om å få komme på besøk om man gikk glipp av besøksdagen. Mange barnehager er også gode på å bruke sosiale medier på å vise hva de driver med, sier Haakensen.
Leder for barnehagedrift i Læringsverkstedet
– Noe annet man bør vite, er at barnehager vektlegger ulike ting. Vi i Læringsverkstedet er for eksempel opptatt av mat og mattilbudet til barna, og har en stor satsing der. Når det kommer til barnehagens profil, tror jeg det er et større utvalg blant private barnehager enn i kommunene, sier hun.
4 Hva om jeg vil ha barnehageplass enten før eller etter høsten 2025?
Dersom det finnes ledige plasser, kan barnehagen tilby dem utenom hovedopptaket.
Grøtting i Oslo kommune forklarer:
– Hvis du har lovfestet rett til barnehageplass fra august 2025 til og med september 2025 og søker om oppstart før august, vil du få tilbud om plass hvis det er noe ledig. Får du ikke plass gjelder den samme søknaden - og du vil få tilbud fra august.
Har du for eksempel rett til plass fra august 2025, men ikke ønsker å starte før i januar, er saken en annen:
– Da har du ikke lovfestet rett før i august 2026, men vil få tilbud om plass i det løpende opptaket hvis det er noe ledig, sier hun.
Haakensen i Læringsverkstedet forteller at man gjerne kan kontakte barnehagen for å sjekke om det er ledige plasser.
Noen steder, som i Oslo, legges det ut en oversikt over hvor det er ledige plasser på kommunens nettsider.
5 Hvis jeg vil bytte barnehage, når er fristen da?
Det varierer fra kommune til kommune. I Bergen bør du søke 1. januar, i Fredrikstad er fristen 1. februar, Skien har frist 20. februar og Oslo 1. mars.
Så - sjekk din kommune for å være sikker på hva som gjelder for deg.
6 Når får jeg svar på søknaden?
Dette varierer fra kommune til kommune.
I Oslo sendes de første tilbudene om barnehageplass ut allerede 20. mars, og deretter i to omganger til.
I Lillestrøm skal alle ha fått svar innen utgangen av mai, i Tønsberg i løpet av april. Det er ikke uvanlig at kommunen etter 1. mars-fristen har flere puljer med opptak.
– Fikk du ikke plass i første runde, fortvil ikke. Da kan det være mulighet i den neste, forklarer Haakensen i Læringsverkstedet.
For eksempel kan det være noen i den første runden som takker nei til plassen, og dermed frigjøres en plass som kan tildeles i neste omgang.
– Får man tilbud om plass samtidig, enten man søker privat eller kommunal barnehage?
– Ja, fordi det styres gjennom samordnet opptak. Men det varierer om det er kommunen eller barnehagen som sender ut tilbudet, forteller Haakensen i Læringsverkstedet.
7 Når starter barnehagene i august?
Grøtting svarer følgende om Oslo kommune:
– Man kan begynne i barnehage fra 1.august, men alle starter ikke samtidig. Det er fordi barna skal bli trygge og få en god tilvenningsperiode. De trenger tett oppfølging av personale den første tiden. Oppstartsdatoene er derfor spredt utover måneden.
Sjekk med din kommune hva som gjelder der.
8 Hvis jeg vil begynne senere på høsten, må jeg fortsatt betale fra august?
– I kommunale barnehager må du betale fra startdatoen som står i tilbudsbrevet. Plassen må tas i bruk innen én måned etter oppgitt startdato, ellers blir det varslet oppsigelse etter § 12.
De private barnehagene følger sine vedtekter, sier Grøtting i Oslo kommune.9 Hvor mye koster det å ha barn i barnehage?
– Alle barnehager har en makspris på 2000 kroner. Kostpenger, som dekker mat, kommer i tillegg, og kan variere fra barnehage til barnehage. Noen har ekstrabetaling knyttet til konsepter barnehager har, sier Haakensen fra Læringsverkstedet.
I de minst sentrale kommunene er maksprisen på 1500 kroner, mens i tiltakssonen
i Troms og Finnmark er barnehage gratis.I Oslo koster mat 310 kroner i måneden i de kommunale barnehagene. I Bodø koster det 350, mens i Midt-Telemark kommune er prisen 400. Her bør du sjekke nettsiden til kommunen eller barnehagen.
Har du flere barn som går i barnehage i samme kommune, blir barnehage billigere, fordi man får søskenmoderasjon. For barn nummer to skal det være minst 30 prosent billigere. For barn nummer tre og utover er det gratis barnehageplass.
10 Hva skjer hvis jeg glemmer å søke barnehageplass innen fristen?
– Da er ikke søknaden med i hovedopptakets del en, forklarer Grøtting i Oslo kommune.
Men, i Oslo betyr det ikke at du må vente helt til august året etterpå: Du kan søke del to av hovedopptaket, med søknadsfrist 15. august og rett til plass i oktober og november.
I mange kommuner er det imidlertid kun 1. mars-fristen som gjerlder, dersom du har rett til plass og vil benytte deg av den.
11 Kan jeg gjøre noe for å øke sjansene for å få plass i barnehagen jeg helst vil ha?
Grøtting i Oslo kommune forklarer:
– Det er viktig å søke på de barnehagene en helst ønsker, og å prioritere disse i ønsket rekkefølge. Alle barnehager følger sine vedtekter og kan ikke forskjellsbehandle.
Haakensen i Læringsverkstedet avkrefter at man kan smiske seg inn i private barnehager:
– Nei, dette er gjennomregulert. Det er veldig hyggelig med foreldre som har med boller, men det hjelper ikke.
12 Hva gjør jeg hvis jeg får plass i en barnehage jeg ikke vil ha plass i?
– Dersom det ikke er ledig plass i noen av de barnehagene du har søkt, og du har rett på barnehageplass, vil barnet få tildelt en plass du ikke har søkt, forklarer Grøtting i Oslo kommune.
Er du avhengig av barnehageplass fra august, er rådet helt klart:
– Da bør du takke ja.
Etter å ha takket ja kan du nemlig opprette en ny søknad med barnehagene du ønsker deg, og så vil barnet ditt stå på venteliste til løpende opptak - altså opptak dersom det skulle bli en ledig plass.
Takker du derimot nei eller lar være å svare på tilbudet om plass, risikerer du å stå uten barnehageplass, forklarer Grøtting:
– Da mister barnet retten til barnehageplass i hovedopptaket med søknadsfrist 1.mars. Søknaden blir slettet når et tilbud om barnehageplass er sendt og svarfristen er gått ut.