Freyr dropper gigaplan

2 months ago 24


Nok et milliardprosjekt skrotes av selskapet som nå satser på sol i Texas.

Freyr ble notert på New York-børsen i juli 2021. Foto: Mark Lennihan / AP

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det norsk-amerikanske selskapet Freyr Battery har besluttet å skrote planene om å bygge en enorm batterifabrikk i Atlanta-forstaden Newnan. Fabrikken skulle ha kostet 2,6 milliarder dollar og skapt over 700 arbeidsplasser.

– Vi har brent kontanter i to år i et forsøk på å bygge en batterifabrikk, men vi kom aldri dit, sier forretningsutvikler i Freyr, Jason Pace, ifølge Newnan Times-Herald og AP.

Les på E24+

Shippingaksjer: – Svært attraktivt utbyttepotensial

Han informerte torsdag myndighetene i fylket Coweta County om at planene droppes, og at Freyr nå regner med å ha solgt eiendommen i løpet av de neste ukene.

Nytt milliardprosjekt i Texas

USA-fabrikken er ikke den eneste Freyr har skrotet. Selskapet forsøker å selge den mye omtalte Mo i Rana-fabrikken. I tillegg til en planlagt katodefabrikk i Finland.

Freyr sa i 2023 opp 78 ansatte i Norge, og meldte i august om at flere måtte gå.

Selskapet har nå lagt om planene, og vil heller satse på sol. I november bladde Freyr opp milliarder for et produksjonsanlegg for solcellemoduler i Texas i USA fra kinesiske Trina Solar. Planen er å være et integrert sol- og batterilagringsselskap.

I forbindelse med kjøpet byttet selskapet sjef. Tom Einar Jensen fikk ansvaret for Europa. Daværende styreleder Daniel Barcelo tok over som konsernsjef. Jensen sa i forbindelse med avgangen at han fortsatt var optimistiske til å få etablert battericelleproduksjon i Norge.

Norsk statsstøtte på 190 mill.

Investeringene i batterifabrikken i Mo i Rana har vært på om lag fire milliarder kroner, ifølge en ringvirkningsstudie fra Kunnskapsparken Bodø.

Det er gitt noe statsstøtte til prosjektet. Freyr har tidligere fått tilsagn på til sammen 48 millioner kroner fra Innovasjon Norge og 142 millioner kroner fra Enova.

Selskapet hadde også fått en indikasjon om at det potensielt kunne få fire milliarder kroner i statlige garantier og/eller lån gjennom Eksportfinansiering Norge (Eksfin), men det ble aldri gitt noen slike garantier eller lån.

Freyr har også tidligere fått tilsagn på 100 millioner euro fra EUs innovasjonsfond til fabrikken i Mo i Rana og 122 millioner euro til et planlagt anlegg i Finland.

Read Entire Article