Fredrik Solvang tar til tårene i «A-laget»

4 hours ago 4


 Monster/NRKRollene ble byttet om da journalist og programleder Fredrik Solvang gjestet «A-laget» på NRK. Foto: Monster/NRK

Fredrik Solvang (47) blir rørt når han får spørsmål om sin biologiske familie, og forteller hva han som voksen angrer bittert på.

Fredag 10. januar kl. 08:15

I «A-laget» stiller kjente personer til intervju med 30 reportere som ifølge NRK er på spekteret eller har funksjonsvariasjoner.

Forrige uke gjestet Herman Flesvig (32) programmet og åpnet opp om papparollen, dyre kjøp og diagnosen ADHD.

Fredag er det journalist og programleder Fredrik Solvang som konfronteres med filterløse, overraskende og personlige spørsmål.

Han blir grillet om alt fra hvilken tannkrem han bruker til hvilket parti han stemmer på.

Det er imidlertid ett spørsmål som treffer ham spesielt: Hva fikk du vite om din biologiske mor?

– Det var et godt spørsmål, sier Solvang og blir blank i øynene.

 Monster/NRKFredrik Solvang verner om sitt privatliv og stiller sjelden opp i personlige intervjuer. Foto: Monster/NRK

– Da gikk den familien i tusen knas

Solvang åpnet opp om sin adopsjonshistorie i 2021, da i et intervju på «God kveld Norge» med Dorthe Skappel (62). Han fortalte om hvordan han som 16-åring for første gang møtte flere fra sin biologiske familie.

– Det var det sykeste og beste jeg har gjort. Det var helt fantastisk. Jeg møtte for første gang noen som lignet på meg, det gjorde de faktisk, sa Solvang den gang.

Under møtet fikk han treffe faren sin og to av sine tre biologiske søstre.

Fakta om Fredrik Solvang

  • Adoptert fra Sør-Korea som baby, og vokste opp på Setermoen i Troms. Bor i Oslo.
  • Solvang har vært programleder for «Debatten» på NRK siden 2018. Før dette ledet han blant annet debattprogrammet «Dagsnytt 18», og var reporter i Dagsrevyen.
  • I 2024 ledet han Melodi Grand Prix sammen med Marion Ravn.
  • Han har vunnet Gullruten for beste programleder tre ganger – i 2020, 2023 og 2024. Han vant også Årets sterke mening under Vixen Awards i 2021.

Når han i «A-laget» får spørsmål om sin biologiske mor, blir han tydelig berørt:

– Jeg fikk vite at hun var ganske gammel da de klarte å få barn, men så fikk de tre jenter, i Korea. Og som i de fleste andre land, så er det dessverre altfor viktig å få en sønn, fordi det er sønnen som kan skaffe inntekt, og av en eller annen veldig misforstått grunn, så mener man at slekten går videre gjennom sønner.

 Monster / NRKA-LAGET! Foto: Monster / NRK

Solvang forteller at det derfor var viktig for dem å få en sønn. Men da Solvang ble født, døde moren.

– Jeg har ikke nøyaktig skjønt hvorfor. Jeg bare vet at da gikk den familien i tusen knas.

VG har vært i kontakt med Solvang, som sier han ikke ønsker å kommentere før folk har fått sett hele episoden.

– Jeg håper folk ser alle minuttene, fordi det er bare da de skjønner hvilken utrolig ressurssterk, omsorgsfull og morsom gjeng de er.

Ikke en type som gjemmer seg

NRK-profilen åpner også opp om oppveksten, og får spørsmål om han noen gang ble ertet og gjort narr av:

– Jeg ble ikke systematisk diskriminert eller mobbet. Men, det var nok til at jeg følte meg altfor annerledes. Når man har asiatiske øyne, blir man veldig vár på det.

Har du sett «A-laget»?aJa, elsker det!bNei, ikke ennå. Skal starte snart. cNei, jeg har nok med det jeg allerede ser på.

Å bli påpekt at man ser annerledes ut, kan være kjempevondt, sier Solvang, og innrømmer at det har vært med på å forme han.

– Var det et sted du gikk for å gjemme deg? spør en av reporterne

– Jeg er ikke en sånn som går og gjemmer meg. Dessverre så tror jeg at jeg heller er en sånn type som lot det gå utover andre.

Han forklarer at når folk var fæle mot ham i barndommen, kunne han være fæl tilbake – og beskriver dette som en dårlig egenskap.

– Hvis jeg ble mobba, kunne jeg mobbe andre. Det angrer jeg som voksen bittert på. Jeg tror det er veldig vanlig, og jeg tror det er sånn, fordi det ligger i menneskene å ville gjøre seg selv større ved å rakke ned på andre. Også tror jeg at vår plikt er å forsøke å tøyle den lysten til å gjøre det.

Det var både tårer og latter da Flesvig var med i forrige ukes program:

Read Entire Article