Fredrik Solvang i tårer under Debatten: - Visste at det kom til å bli krevende

5 hours ago 3


Både Solvang selv og sjefen hans mener det var riktig at nettopp han ledet debatten om adopsjon.

Tirsdag 22. april kl. 23:12

– Jeg visste at det kom til å bli krevende. For det er så bunntrist, sier Fredrik Solvang til VG etter tirsdagens Debatten-episode.

Tema for tirsdagens sending var utenlandsadopsjoner. Programlederen innledet programmet med å fortelle om seg selv.

På skjermen bak han ble det slått opp et bilde av Solvang da han kom til Norge – som adoptivbarn.

– Men jeg kunne vokst opp i Incheon i Sør-Korea, havnebyen til Seoul, sa han.

Han utbroderer videre om sin egen adopsjonshistorie: Etter 16 år fikk han møte sin biologiske familie.

Han forteller om faren, som ble lettet over å få vite at Solvang var i live, men ikke forsto hvordan de kunne miste sønnen.

Men det tok ikke lang tid før det brast i stemmen til programlederen.

VG har i en rekke saker skrevet om ulovlige adopsjoner. Blant andre om Camilla, som ble bortført fra sitt eget hjem i Ecuador.

Andre medier har også skrevet om lignende saker.

Da Solvang presenterte medieoppslagene måtte han stoppe opp, og ta en pause.

– Det var så overraskende at det kom der. For jeg hadde nettopp lest gjennom hva jeg skulle si og hadde det under huden. Jeg kjente til teksten, forklarer han.

 Thomas Traasdahl / Ritzau Scanpix / NTBFoto: Thomas Traasdahl / Ritzau Scanpix / NTB

Til stede under tirsdagens debatt var flere av de som mener de har blitt ulovlig adoptert til Norge, i tillegg til andre relevante aktører.

Solvang forteller at han har vegret seg for å arrangere debatt om nettopp dette temaet.

– Jeg har visst at det berører meg på uforklarlig måte. Og så har jeg lurt på om jeg klarte å være hundre prosent profesjonell.

Programlederen forklarer at han har vært redd for at det skulle skinne gjennom hva han selv mener.

– Her ble utfallet egentlig det motsatte, mener han.

Han utdyper:

– Jeg har gjort meg opp en ganske klar formening om at utenlandsadopsjon i det store bildet er bra, så lenge man klarer å minimere risikoen for ulovligheter. Men nå så det ut som jeg var skeptisk.

– Var det riktig at du skulle lede denne debatten?

– Ja, for sånn vil det være i enhver sak. Å gå rundt i livet å være helt meningsløs, kan jeg jo ikke gjøre, og det ville ikke fungert. Hadde jeg vært helt uten meninger hadde jeg ikke vært journalist.

– Det er jo litt av sporten som journalist, og ekstra gøy – å kamuflere egne meninger, og utfordre de. Men akkurat dette temaet er mye mer ømfintlig og mer personlig.

Bør journalister lede debatter de er personlig berørt av? aJa, så lenge de er åpne om detbNei, det synes jeg ikkecKommer an på saken

Redaksjonssjef Solveig Tvedt forteller til VG at de før sending var klar over at temaet er nært for Solvang.

– Men samtidig så er han jo en veldig profesjonell programleder. Han ville ta opp temaet og ville gå inn i det på en god måte.

– Så tenker jeg at når ting blir litt sterkt for han, så er det fint at han våger å vise følelser. Det tror jeg vi alle tåler å se.

– Er det riktig at han skulle lede akkurat denne debatten?

– Det er noe vi har tenkt på. Samtidig tenker jeg at de fleste av oss har interesser og engasjement i mange sammenhenger, og det er ikke nødvendigvis at det gjør oss inhabile i å diskutere ting, sier redaksjonssjefen.

I over ett år har adopsjonsutvalget gransket utenlandsadsadopsjon til Norge. De forsøker å finne ut om norske myndigheter har hatt god nok kontroll med utenlandsadopsjoner og avdekke om det har skjedd ulovlige adopsjoner i Norge.

Read Entire Article