Banken har misvisende navn på fire grønne fond, ifølge nye EU-regler.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Storebrand endrer navn på fire fond for å oppfylle nye EU-regler mot grønnvasking.
- Fondet «Fossilfri» endrer navn til «Horisont», men investeringsstrategien forblir uendret.
- EU krever at minst 80 prosent av investeringene i fond med bærekraftsnavn fremmer miljømessige eller sosiale egenskaper.
- Skift Norge roser Storebrand for ansvarlig navneendring og etterlevelse av EU-regler.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Storebrand har besluttet å endre navn på fire fond. Det viser et dokument banken har sendt ut til privatkunder, som E24 har fått tilgang til.
For eksempel blir fondet «Fossilfri» nå endret til «Horisont».
Navnebyttet kommer etter nye EU-regler om grønnvaskinggrønnvaskingGrønnvasking er når et produkt blir markedsført som et bedre miljøvalg enn det det egentlig er..
Reglene sier at bruk av bærekrafts-begreper i navn skal være presise og i samsvar med fondets faktiske investeringsstrategi.
– Dette medfører ingen endringer for fondenes investeringsstrategi. Dette er en del av alt som skjer i EU, og de nye retningslinjene skal fremme åpenhet og unngå grønnvasking, sier Bård Bringedal, leder for aksjeforvaltning i Storebrand Asset Management.
– Er ikke Storebrands fossilfrie fond fossilfritt likevel?
– Hva som er fossilfritt, er ikke entydig definert. Vår tolkning er at dette fondet har vært fossilfritt.
EU har strengere kriterier
Storebrand har operert med en definisjon som sier at fond som investerer i selskaper med maks fem prosent av omsetningen fra produksjon eller distribusjon av fossilt brensel, er fossilfrie.
– Betyr dette at fondet «fossilfritt» har vært investert i olje, kull eller gass?
– Nei, sier Bringedal.
– Så hvorfor er dere nødt til å bytte navn?
– Våre fossilfrie fond kjøper ikke aksjer innen olje- og gassektoren. Men EU har strengere krav. De har for eksempel vært strengere med tolkningen av kull. Norske selskaper er ikke investert i kull, så det er ikke et problem. Men EU har krav om opp til en prosent, og vi har lenge operert med fem prosent.
– Men hvis det ikke er investert i kull, olje eller gass, hvorfor er dere nødt til å bytte navn da? Det gir jo ikke mening?
– Det gir mening. EU har strengere kriterier. Samtidig så ønsker vi å fronte at fondet er mer enn «fossilfri», altså et fond som søker å investere i gode fremtidsrettede selskaper.
Reglene fra EU innebærer også at minst 80 prosent av investeringene i fond med «bærekraftsnavn» skal fremme såkalte miljømessige eller sosiale egenskaper, i tillegg til å følge ParisavtalensParisavtalensEn internasjonal avtale som har som mål å begrense global oppvarming til under 2 grader Celsius sammenlignet med førindustrielle nivåer. kriterier.
De fire fondene til Storebrand som bytter navn, oppfyller ikke disse kriteriene.
Dette er de fire fondene til Storebrand som endrer navn:
- Storebrand Norge Fossilfri blir Storebrand Norge Horisont
- Storebrand Global ESG blir Storebrand Global Optimised
- Storebrand Global ESG Plus blir Storebrand Global Plus
- Storebrand ESG Plus Valutasikret blir Storebrand Global Plus Valutasikret
– Flytende begrep
Grønnvasking er når et produkt blir markedsført som et bedre miljøvalg enn det det egentlig er. Bringedal mener at Storebrand ikke har drevet med grønnvasking.
– Vi har vært tydelig på hva vi mener er fondenes egenskaper og hvordan vi forvalter disse fondene. Nå kommer EU med en presisering av regelverket hvor vi ser at det er en litt annen tolkning av det vi har lagt til grunn. Det er på ingen måte grønnvasking, sier han.
Storebrand-lederen mener fondenes navn og innhold er i tråd med hva banken har kommunisert ut til kunder.
– Faktum er at bærekraft er et flytende begrep. Ting vi tenkte var bærekraftige for fem år siden, er det kanskje ikke i dag.
– Kan man stole på at Storebrands bærekraftige fond faktisk er bærekraftige nå?
– Ja, det kan du. Vi har operert med retningslinjer for bærekraftige investeringer siden 90-tallet. Retningslinjer endrer seg over tid.
– Hvorfor navnet Horisont, hva betyr det?
– Horisont handler om fremtidstro, og hva vi ser for oss er et bra investeringsunivers. Det er fremadskuende, sier Bringedal.
Gir ros til Storebrand
Leder av klimastiftelsen Skift Norge Bjørn Kjærand Haugland gir Storebrand ros for å bytte navn.
– Jeg vil si det er positivt at Storebrand går inn, ser på ting og gjør det mer nøytralt hvis de ikke kan dokumentere at fondene de har kalt bærekraftige ikke møter de nye retningslinjene fra EU.
– Jeg synes det viser ansvarlighet, sier han.
Selv har Skift Norge utarbeidet en grønnvaskingsplakat, som de bruker for å opplyse foretak om nye regler. Storebrand har signert plakaten som blant annet sier at selskaper skal være ærlige og etterrettelige, og være varsomme med å bruke uttrykk som «bedre for klima».
– EU-reglene sier det samme som vi sier i grønnvaskingsplakaten vår: Du må kunne underbygge de påstandene du fremmer.