Forvalter har solgt aksjer for milliarder og vendt seg mot Europa etter Trumps tolltrusler. 2. april er det ventet nye tollrunder som kan skape bølger i markedene.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Storebrand Asset Management har solgt aksjer for milliarder grunnet Trumps tolltrusler.
- Olav Chen i Storebrand advarer om at Trumps politikk kan føre til økonomisk usikkerhet.
- Det amerikanske aksjemarkedet har falt, mens europeiske aksjer har steget.
- Forvalter Bernt Berg-Nielsen ser potensial for positivt utfall dersom land reduserer tollsatser.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Hva man vet er én ting, men hva han har sagt er det vi har fulgt mest med på, sier Olav Chen i Storebrand Asset Management.
– Vi får se hva han faktisk gjør av det han har sagt, sier Chen.
President Donald Trump har utpekt 2. april som datoen hvor en rekke tollsatser er planlagt å tre i kraft.
Les på E24+
2. april kan bli børsenes D-dag
I forkant av Trumps tolldag har det kommet flere nyheter, inkludert at USA vil innføre 25 prosent toll på all handel fra land som kjøper olje eller gass fra Venezuela og tilsvarende tollsats på biler.
Chen peker på kunngjøringen av blant annet gjensidige tollsatsergjensidige tollsatserTollsatser tilsvarende dem andre land har på amerikanske varer. på varer fra EU fra 2. april.
– Førsteinntrykket var at han skal legge om handelssystemet. WTOWTOVerdens handelsorganisasjon (WTO) som handelssystem er dødt. Det tror jeg man bare skal belage seg på.
– Trump leker med ilden, mener Chen.
Han peker på at toneangivende prognosemiljøer som storbankene JP Morgan og Goldman Sachs har kuttet markant i vekstanslagene for amerikansk økonomi.
Chen trekker også frem at målinger av forbrukernes stemning i USA har vist et bratt fall, og at økonomisk usikkerhet kan stanse investeringer.
– Det jeg virkelig frykter er at Trump tror han kan stoppe en snøball som har begynt å rulle som følge av den usikkerheten han er med på å skape.
– Når først arbeidsledigheten begynner å stige, tar den heisen opp og trappen ned. Når først snøballen har begynt å rulle, klarer selv ikke Trump eller sentralbanken å stanse den. Det de kan gjøre er å minimere skadene ved å kutte rentene.
Solgt aksjer for milliarder
Storebrand Asset Management har tatt aksjegrep som følge av Trumps politikk.
I februar gikk kapitalforvalteren fra overvektovervektOvervekt betyr at andelen aksjer i porteføljen er større enn normalt. til normalvekt i globale aksjer, der amerikanske aksjer utgjør en stor andel. Det betyr at forvalteren solgte aksjer for milliarder.
Tollfrykt har bidratt til at det amerikanske aksjemarkedet har falt markant, med den brede S&P 500-indeksen ned over ni prosent fra toppen i februar.
Chen sier at forvalteren har kjøpt seg opp i europeiske aksjer og aksjer i fremvoksende markeder. I sistnevnte kategori nærmer forvalteren seg nå en overvekt, påpeker han.
– Det som er spesielt er at europeiske aksjer har holdt seg så godt og at dollaren har falt i en situasjon der investorene ønsker å redusere risiko.
Chen påpeker at de delene av Trumps politikk som handler om kommende deregulering og skattekutt, oppfattes positivt i markedene.
– Men markedene har undervurdert at det vil være negative sider ved Trumps politikk også.
– Kan løse seg
Forvalter Bernt Berg-Nielsen i Stolt Explorer sier det er «underkommunisert» at gjensidig toll kan ha et positivt utfall hvis det fører til at andre land reagerer ved å sette ned sine tollsatser til USAs nivå.
– USA er blant landene i verden med lavest handelshindre. Hvis de andre landene opptrer rasjonelt, kan det faktisk bli noe positivt ut av det. Lavere tariffer totalt sett vil jo bety mer verdenshandel.
– Det er litt sånn om glasset er halvfullt eller halvtomt. Det kan jo løse seg på en konstruktiv måte også.
Bernt Berg-Nielsen
Forvalter i Stolt Explorer
Tollfrykt har bidratt til at det amerikanske aksjemarkedet har falt markant fra toppen, mens europeiske aksjer har gått motsatt vei og steget kraftig siden årsskiftet.
– Markedet begynner å prise inn en del nedrevideringer av inntjeningsestimatenenedrevideringer av inntjeningsestimateneMener at analytikerne har begynt å kutte i sine prognoser for hva selskapene skal tjene.. Så det kommer ikke helt bardus på markedet. Deler av det negative utfallsrommet er priset inn, sier Berg-Nielsen.
– Erfaringen fra 2017 og 2018 er at å agere på hvert eneste Trump-utspill gjør at man lett kan bli ledet inn på en blindvei.