Forvalter om Nvidia: – Alle som eier den er livredde

1 day ago 5


Kan Nvidia fortsette veksten i år?

 Nvidia-sjefen Jensen Huang har rocket skinnjakka i hele år. Vil aksjen fortsette å rocke børsen i 2025? Tja, svarer ekspertene. Foto: David Zalubowski / AP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

I takt med AI-euforien på Wall Street steg NvidiaNvidiaAmerikansk teknologiselskap som produserer grafikkort for datamaskiner.-aksjen rundt 170 prosent i 2024 (og godt over 800 prosent de siste to årene).

Den siste måneden var aksjen riktignok ned en drøy prosent.

– Er hypen over, eller hva skjer med Nvidia det neste året?

– Det er jo tusenkroners spørsmålet, sier sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce.

Les på E24+

Vår nære AI-fremtid

Når Nvidia legger frem sine kvartalstall, følger hele markedet spent med. Selv om aksjen har vært dyr, har selskapet gang på gang overrasket markedet med å tjene nærmest astronomiske summer penger.

Selv da selskapet slo forventningene om inntjening i forrige kvartal, reagerte markedet med å sende aksjekursen ned. Forventningene er med andre ord høye.

 Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea, merker seg økt konkurranse blant databrikke-produsentene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– De er priset høyt med en P/EP/EEt forholdstall som viser prisen på en aksje delt på selskapets inntjening per aksje, brukt for å vurdere om aksjen er høyt eller lavt priset.future future En "future" i denne sammenhengen refererer til en terminkontrakt, som er en avtale om å kjøpe eller selge aksjen på et bestemt tidspunkt i fremtiden til en pris som avtales i dag. P/E på future gir en indikasjon på hva markedet forventer at verdien av inntjeningen vil være i fremtiden, basert på den prisen som er satt for terminkontrakten.på rundt 30. Det er ikke ekstremt høyt priset, men spørsmålet blir jo om de klarer å opprettholde vekst i inntjeningen fra et allerede høyt nivå, sier Bruce i Nordea.

– Det kommer til å bli store svingninger

Bruce sier en av nøklene for Nvidia er om de klarer å opprettholde de «enorme marginene» på det de lager.

– Totalmarkedet er i vekst. Jeg leser at analytikere som følger med på totaletterspørselen fra de som bruker Nvidias chips, som Microsoft og Apple, antar at det skal være bra vekst i etterspørselen neste år, sier Bruce.

Men selv om etterspørselen etter Nvidias produkter holder seg høy, har Bruce merket seg at konkurransen i markedet later til å bli hardere.

– Det kommer stadig nye produsenter som kommer med lignende brikker. For eksempel Amazon og andre store etterspørrere lager sine egne brikker. Derfor tror jeg det kommer til å bli store svingninger i Nvidia på nyheter om andre brikker og om de fortsetter den høye inntjeningen.

På enda lenger sikt er Bruce enda mer usikker.

– I første omgang er det produsentene av brikkene, for eksempel Nvidia, som tjener på dette. I det lengre løp så skal det jo være de som bruker brikkene for å lage produkter, for eksempel Apple, som skal tjene på AI-bølgen, sier han.

Porteføljeforvalter Audun Wickstrand Iversen i DNB forvalter fondet Disruptive Opportunities. Han «arbeider med fremtiden og aksjer», står det på DNB sine sider. Foto: Marius Brun Haugen/DNB

Et nytt kapittel

Porteføljeforvalter i DNB Asset Management, Audun Wickstrand Iversen sier til E24 at mange har enorme forventninger til Nvidia.

– Alle som eier den er livredde.

Selv har Iversen trappet ned Nvidia-dominansen i egen portefølje fra rundt fire prosent til rundt en halv prosent.

– Det er ikke fordi jeg tror at aksjen vil gå dårlig i 2025, men fordi man ikke kan forvente samme vekst som tidligere.

De siste årene har mange latt seg fascinere av språkmodeller som ChatGPT. Wickstrand Iversen tror vi nå går inn i et nytt kapittel der andre AI-produkter som selvkjørende biler og menneskelignende roboter er det vi fascineres av.

– Jeg ser på AI-selskapene som digitale vaktmestre. De kommer opp og rydder i bankkontoen din og bestiller reiser for deg. Dette tror jeg vi vil se mer av 2025.

Det er tette bånd mellom USAs påtroppende president og Elon Musk. Det kan komme Tech-sektoren til gode, tror Erik Bruce i Nordea. Foto: KENA BETANCUR / AFP

– Mer som de vil

Tech-sektoren har generelt sett hatt et sterkt år. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen er opp over 30 prosent i år, mens den brede S&P 500 indeksen er opp rundt 25 prosent på samme tid.

Bruce i Nordea trekker frem finanssektoren som en mulig vinner det kommende året. Når Trump inntar det ovale kontor i januar, er det ventet at han skal deregulere mye.

– Mindre begrensninger for hva man kan gjøre med hensyn til hvor stor risiko man får ta, for eksempel, sier han og legger til at inntjeningen til amerikanske selskaper trolig går opp.

Selv om Bruce ikke tror AI-sektoren vil dra lasset på samme måte som i år, trekker han også frem tech-sektoren for 2025.

– Det blir tech-orienterte folk i ledelsen, som for eksempel Musk. Med ham er det åpnet for at selskapene kan få gjøre mer som de vil. Det er også mindre vekt på miljøreguleringer og så videre. Det er, om ikke annet positivt for inntjeningen til amerikanske selskaper.

Read Entire Article