Første måned med toll på laks til USA: – Mye støy og usikkerhet

5 hours ago 5


Amerikanerne bruker stadig mer penger på norsk laks, mens torsken kan ha gått på en tollsmell via Kina.

NY TOLL PÅ sjømaten til USA hindret ikke nye rekorder i april, takket være oppdrettslaksen. Frossentorsken gikk det verre med. Bildet er en illustrasjon fra en tidligere anledning. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Norge solgte sjømat til utlandet for 14,3 milliarder kroner i april. Det er en økning på 293 millioner kroner fra samme måned i fjor, og ny rekord i en aprilmåned.

– Til tross for uro i verdenshandelen fortsatte den gode utviklingen for norsk sjømateksport, sier leder for Norges sjømatrådNorges sjømatrådSjømatrådet jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over. Det eies av Nærings- og fiskeridepartementet, men finansieres gjennom en lovpålagt avgift på sjømateksporten., Christian Chramer i en pressemelding.

Veksten skyldes økt eksportvolum og en stigende etterspørsel etter norsk laks i viktige markeder som USA og Kina, forklarer han.

Totalt eksporterte Norge 273.000 tonn sjømat i april, opp 30.000 tonn sammenlignet med samme måned i fjor.

USA topper for fjerde måned på rad listen over størst verdivekst. Det skjer til tross for at norske varer fikk en toll på ti prosent inn til USA fra 10. april.

Les på E24+

Flukten fra Amerika

– For tidlig å konkludere

I april solgte Norge sjømat for 1,4 milliarder kroner til USA. Det er en økning på 263 millioner kroner fra april i fjor.

– April ble preget av mye støy og usikkerhet knyttet til innføringen av økte tollsatser til USA. Det er for tidlig å konkludere hvilken effekt dette har på den norske sjømateksporten, men Sjømatrådet følger denne saken tett, sier Chramer.

Eksportvolumet til USA endte på 11.670 tonn, 32 prosent høyere enn samme måned i fjor. Laks står for hoveddelen, men amerikanerne kjøper også annen sjømat fra Norge.

Så mye kjøpte amerikanerne for i april:

  • Laks: 1 milliard kroner
  • Snøkrabbe: 139,8 millioner kroner
  • Ørret: 92,8 millioner kroner
  • Makrell: 35,6 millioner kroner
  • Kongekrabbe: 23,6 millioner kroner

Oppdrettslaksen dominerer

Norge eksporterer mesteparten av laksen som oppdrettes her. I april ble det solgt 106.339 tonn norsk oppdrettslaks for 10 milliarder kroner. Det utgjorde 71 prosent av hele verdien på sjømateksporten.

– Vi ser nå en dreining i vareflyten for laks, fra Europa til oversjøiske markeder som Asia og USA, sier Chramer.

– Høyere temperaturer i sjøen og færre biologiske utfordringerbiologiske utfordringerkan referere til sykdommer, lus og dødelighet blant oppdrettlaksen førte til at det i april var mer tilgjengelig laks i superiorkvalitetsuperiorkvalitetBeste kvalitet for laksen enn i samme måned i fjor. Denne volumveksten kompenserte i stor grad for de fallende lakseprisene, tilføyer han.

Gjennomsnittsprisen for en kilo fersk hel laks falt 29 prosent til 84,60 kroner i april sammenlignet med april i fjor.

Tollsmell for frossentorsken

Norsk sjømateksport til Kina øker også i april. Denne måneden solgte Norge sjømat for 913,8 millioner kroner til Kina, 14 prosent mer enn i april i fjor.

Mengden laks økte med 188 prosent til 8.224 tonn. Det er ny rekord til Kina i en enkeltmåned.

Salget av frossen torsk til Kina falt derimot 81 prosent til 372 tonn i april. Etter USAs importforbud mot russisk torsk fra desember 2023, har mye av den norske torsken til Kina blitt bearbeidet der før den ble solgt til det amerikanske markedet.

– Selv om det ikke er uvanlig med store svingninger i eksporten til Kina i enkeltmåneder, har nok USAs nylig innførte tollsatser mot Kina bidratt til en kraftig reduksjon i den kinesiske etterspørselen etter fryst hel torsk fra Norge, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Totalt solgte Norge sjømat til totalt 113 land i april, fire flere enn april i fjor. De største markedene for norsk sjømateksport i april var USA, Polen og Danmark. De to sistnevnte er store på videreforedling av den norske laksen.

Read Entire Article