Kjeven er 70.000 år gammel, og stammer fra en utdødd menneskeart som tidligere bare var kjent fra Sibir og Tibet.
Kortversjonen
- En forskergruppe har funnet en 70.000 år gammel Denisovan-kjeve utenfor Taiwans kyst.
- Dette er første sikre funn av Denisovaner på et annet sted enn Sibir og Tibet.
- Kjeven ble identifisert ved hjelp av avanserte metoder
- Funnet bekrefter Denisovanernes tilpasningsevne og store utbredelse i Øst-Asia.
En gruppe forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn i Taiwan. En kjeve som ble funnet på havbunnen utenfor øya tilhørte en mann fra den mystiske menneskearten Denisovaner, skriver Science.
Denisovanerne er en utdødd menneskeart som først ble oppdaget i 2010 gjennom DNA-analyser av knokler funnet i Denisova-hulen i russiske Sibir.
Helt frem til det nye funnet har forskere bare oppdaget sikre spor etter dem i Sibir og Tibet.
– Dette funnet bekrefter at Denisovanerne var utbredt over store deler av Øst-Asia, slik genetiske studier av moderne mennesker har antydet, sier forsker Takumi Tsutaya, en av hovedforfatterne bak studien.
Kjeven, kalt «Penghu 1», ble funnet på havbunnen i Penghu-kanalen, 25 kilometer fra Taiwans vestkyst. Området var en del av det asiatiske fastlandet under istiden da havnivået var lavere.
Forskerne brukte avanserte metoder for å analysere proteiner i kjeven og tennene. De fant to proteiner som er unike for denne menneskearten, og kunne også fastslå at individet var en mann.
– Funnet viser at Denisovanere kunne tilpasse seg ulike klimaer – fra det kalde Sibir til det varme og fuktige Taiwan, forklarer forskerne.
Hva tenker du om funnet?aVeldig spennende!bBryr meg ikke.cGøy! Forskere gjør en god jobb.Denisovanerne hadde kraftige kjever og store tenner, i motsetning til neandertalerne
som hadde høyere, men mer spinkle kjever. Forskerne mener disse trekkene utviklet seg etter at de to artene skilte lag for mer enn 400.000 år siden.Moderne mennesker i Sørøst-Asia og Oseania har fortsatt små mengder Denisovan-DNA, noe som tyder på at våre forfedre blandet seg med dem.
Nylig gjenskapte forskere en art som ikke har levd på 12.000 år: