Gasser som på jorden kun produseres av levende organismer er oppdaget 124 lysår unna.
Torsdag 17. april kl. 01:14Forskere har gjort det som kan være et historisk gjennombrudd i jakten på utenomjordisk liv. Ved hjelp av James Webb-teleskopet har de funnet sterke indikasjoner på mulig liv utenfor vårt solsystem, melder Reuters.
På planeten K2-18 b har forskerne oppdaget to gasser – dimetylsulfid (DMS) og dimetyldisulfid (DMDS) – som på jorden kun produseres av levende organismer, hovedsakelig mikrober som alger.
– Dette er et transformerende øyeblikk i søket etter liv utenfor solsystemet, sier astrofysiker Nikku Madhusudhan fra University of Cambridge, som ledet studien.
Planeten er 8,6 ganger større enn jorden og befinner seg i den såkalte "beboelige sonen" rundt en rød dvergstjerne – en avstand der flytende vann kan eksistere på planetens overflate.
Forskerne understreker at de ikke har oppdaget faktiske levende organismer, men en mulig "biosignatur" – en indikator på biologiske prosesser. De ber om at funnene tolkes med forsiktighet.
– Det eneste scenariet som forklarer alle dataene er at K2-18 b er en "hycean" verden som vrimler av liv, sier Madhusudhan, men legger til at de må være åpne for andre forklaringer.
Gassene ble funnet i konsentrasjoner tusen ganger høyere enn i jordens atmosfære, noe som ifølge forskerne ikke kan forklares uten biologisk aktivitet basert på eksisterende kunnskap.
Flere observasjoner er nødvendige for å bekrefte funnene med større sikkerhet.