Forskere er på sporet av en løsning på forkjølelesesvirus

1 day ago 9


Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

En ny medisin-cocktail ser lovende ut. 

Erlend Ravlo i arbeid i laboratoriet. Nå har han og kolleger funnet lovende løsninger i kampen mot enterovirus. (Foto: Idun Haugan, NTNU)

Har du hørt om enterovirus? Denne virusgruppen er involvert i alt fra mild forkjølelse til hjernehinnebetennelse, polio, diabetes type 1 og mye mer. Over 100 ulike typer er beskrevet av forskere, og millioner av mennesker smittes hvert år.

– Enterovirus er et betydelig, globalt helseproblem, sier Erlend Ravlo, forsker ved Institutt for klinisk og molekylær medisin på NTNU.

Da høres det kanskje litt rart ut at vi ennå ikke har utviklet verken godkjent, generell behandling eller vaksine mot denne virusgruppen.

Forklaringen er kanskje at pasienter som smittes, som regel greier seg godt uten medisinering. Men av og til kan det gå riktig galt, spesielt med barn, og derfor er det viktig å finne en behandlingsmetode som kan virke mot flere enterovirus.

Enterovirus

  • Enterovirus er en gruppe virus som omfatter noen av de minste virusene vi kjenner til.
  • Navnet enterovirus skyldes at viruset primært infiserer celler i mage-tarmkanalen.
  • Blant sykdommene de kan bidra til, er hjernehinnebetennelse, forkjølelse, hånd-fot- og klovsykdom, hjertemuskelbetennelse, betennelse i bukspyttkjertelen, hepatitt, poliomyelitt, blodforgiftning og diabetes type 1.
  • Infeksjon gir vanligvis et mildt sykdomsbilde, men kan i sjeldne tilfeller forårsake alvorlig sykdom, spesielt hos nyfødte og barn.  

    Kilde: FHI / Denis Kainov

Medisinmiks stanser deling

Forskere er på sporet av en løsning. Virus formerer seg ved å dele seg i cellene de infiserer. Der går det an å sette inn støtet.

– Vi har identifisert en medisinblanding som ser ut til å hindre enterovirus i å dele seg, sier Aleksandr Ianevski ved Institutt for klinisk og molekylær medisin.

Aleksandr Ianevski.

– Vi har identifisert en medisinblanding som ser ut til å hindre enterovirus i å dele seg, sier forsker Aleksandr Ianevski. (Foto: NTNU)

Foreløpig er ikke medisinblandingen testet på mennesker. Forsøkene er utført på menneskeceller og kulturer av miniorganer i laboratoriet. Men resultatene gir håp.

Arbeidet med enterovirus har involvert flere dusin forskere i både Norge og andre europeiske land. Resultater fra forskningen er nå presentert i to forskningsartikler.

Professorene Denis Kainov og Magnar Bjørås, også disse to fra Institutt for klinisk og molekylær medisin, har tatt del i studien.

Kan inntas gjennom munnen

Én blanding består av tre medisiner som allerede er kjent for helsepersonell. Navnet på disse er: Pleconaril, AG7404 og mindeudesivir. Denne medisinblandingen kan inntas gjennom munnen.

Disse medisinene er allerede prøvd ut på mennesker hver for seg. Blandingen ser ut til å virke mot enterovirus i trygge doser i celler og kulturer av miniorganer.

– Blandingen endrer heller ikke nivåene av glukose eller insulin når vi prøver den ut på bukspyttkjertelceller i laboratoriet, sier Kainov.

Denis Kainov er også sentral i forskningen. (Foto: Henning Øfsteng)

Dette er gode nyheter for den som har eller frykter å utvikle diabetes.

Forskerne har dessuten prøvd ut blandingen på miniorganer som simulerer hjerter. Blandingen ser ikke ut til å endre hjerterytmen, noe som selvsagt også er viktig.

– Denne medisincocktailen er virkelig lovende, sier Bjørås.

Professor Magnar Bjørås.

Professor Magnar Bjørås mener den nye medisincocktailen er lovende. (Foto: Geir Mogen)

Har prøvd flere legemiddelblandinger

Det tok tid å finne frem til den optimale miksen av medisiner. Forskerne ved NTNU prøvde andre mulige behandlinger ved å teste flere ulike blandinger av medisiner.

– For å finne en effektiv behandling, analyserte vi giftigheten og effekten av tolv kjente midler som kan virke mot et bredt spekter av enterovirus. Vi testet dem både individuelt og i kombinasjon, og mot forskjellige virus i cellekulturer, sier Kainov.

Den nye kombinasjonen som var effektiv mot flere virus, er også mer praktisk fordi den kan tas som én pille.

– Studiene våre lover godt for å finne bredspektrede behandlingsmetoder mot enterovirus, sier Kainov.

Bjørås understreker at vi trenger flere studier før vi kan bekrefte at disse medisinblandingene også virker effektivt på pasienter. Slike studier må involvere flere ulike enterovirus, både i laboratoriet og i kliniske studier på mennesker.

Referanser:

Erlend Ravlo mfl.: Synergistic combination of orally available safe-in-man pleconaril, AG7404, and mindeudesivir inhibits enterovirus infections in human cell and organoid cultures. Cell Mol Life Sci., 2025. Sammendrag. Doi: 10.1007/s00018-025-05581-4

Aleksande Ianevski mfl.: The combination of pleconaril, rupintrivir, and remdesivir efficiently inhibits enterovirus infections in vitro, delaying the development of drug-resistant virus variants. Antiviral Res., 2024. Sammendrag. Doi: 10.1016/j.antiviral.2024.105842

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article