Ifølge Virke vil Norge først nå et uttalt strømsparemål i 2080 dersom det ikke tas grep. Medlemsorganisasjonen foreslår å se til Sverige.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Regjeringen har satt som mål at Norge skal redusere strømforbruket i bygg med 10 terawattimer innen 2030. Det utgjør rundt 8 prosent av Norges totale strømforbruk.
Arbeidsgiverorganisasjonen Virke, som representerer nærmere 25.000 bedrifter, har gjort beregninger på hvordan regjeringens strømpolitikk vil påvirke det uttalte målet.
– Ifølge våre beregninger, selv uten Norgespris, vil ikke Norge være i mål med energieffektiviseringen før 2080, sier administrerende direktør i Virke, Bernt Apeland.
Får støtte av analyse
Virke mener at det viktigste insentivet norske boligeiere har for å investere i energieffektivisering, som er å redusere strømkostnader, nå er borte. Dette på grunn av regjeringens strømpolitikk.
Les også
Hva er Støres nye norgespris?
De får støtte av en analyse fra konsulent- og analysebyrået Thema, som viser at regjeringens nye strømgrep kalt «Norgespris» kan gi:
- gi dyrere strøm for næringslivet
- høyere strømforbruk i hytter og hus
- mindre incentiv til å investere i varmepumper og solceller
- en statlig regning på 11,5 milliarder kroner eller mer i året
Lanseringen av Norgespris har skapt stor bekymring hos bedrifter som leverer varmepumper og solceller.
– For å opprettholde tempoet i energieffektiviseringen, mener vi at regjeringen må lansere nye incentiver, sier Apeland.
Ønsker nye strømgrep
Virke foreslår å se til Sverige, hvor det er innført en løsning hvor boligeiere har mulighet til å skrive av opptil 50.000 kroner på skatten ved energieffektivisering av eget hjem.
Installerer en svensk familie for eksempel en varmepumpe til 60.000 kroner, så kan de skrive av 50.000 på skatten.
Dette fradraget tar Virke nå til orde for å innføre i Norge.
– Dette har gitt betydelige resultater, og halvparten av svenskene planlegger å investere i strømsparing det neste året. Hvis vi innfører en lignende ordning, vil det bidra til å opprettholde lønnsomheten, selv med Norgespris, sier Apeland.
Han legger til at kraftunderskuddet er ventet å øke, og at Energikommisjonen har anslått at norske boliger har et potensiale til å spare 20 terawattimer årlig.
– Hvis regjeringen ikke lanserer nye insentiver, vil dette potensialet forbli uforløst.