Foreslår alternativ til Norgespris

13 hours ago 2


Økonomer er skeptiske til Norgespris på 40 øre kilowattimen før avgifter. De foreslår en ordning som sporer til sparing.

Illustrasjonsbilde. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Kortversjonen

Det vakte oppsikt da statsministeren og energiministeren nylig la frem forslaget om Norgespris på strøm.

Dette er en ordning med fastpris på 40 øre kilowattimen før avgifter og nettleie, som skal gjelde både husholdninger og hytter – men ikke næringslivet.

Nå melder professor emeritus Diderik Lund ved Universitetet i Oslo og NMBU-professor Knut Einar Rosendahl seg på i debatten med et eget forslag.

De frykter at Norgesprisen kan gjøre det mindre gunstig for folk å investere i energisparing og solceller, og mener at deres forslag vil gi mer stimulans til å spare strøm.

Les også

Regjeringen: Folk kan velge mellom strømstøtte og fastpris på 40 øre

Vil gi alle lik støtte

Lund og Rosendahls forslag er å gi alle strømbrukere en lik strømstøtte, beregnet ut fra en akseptabel pris. De to setter denne til 50 øre kilowattimen.

Dette forslaget vil gi noe mer til dem som bruker lite strøm enn det Norgespris gjør. De som bruker mye strøm vil derimot komme dårligere ut enn med Norgespris.

– Hvorfor skal folk ønske mindre i støtte?

– Dette avhenger av hvor vi setter den akseptable prisenden akseptable prisenLund og Rosendahls forslag legger opp til å gi strømstøtte ut fra det som regnes som en akseptabel pris. Lund og Rosendahl har satt denne akseptable prisen til 50 øre per kilowattime.. Vi har satt den til 50 øre kilowattimen, sier Rosendahl til E24.

NMBU-professor Knut Einar Rosendahl. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Man kan sette den til 40 øre, og da vil forbrukerne med gjennomsnittlig forbruk få samme støtte som med Norgesprisen. Men jo lavere man setter prisen, jo mer går ut av statsbudsjettet, sier han.

– Hva er problemet med Norgesprisen?

– Det største problemet er at den i mindre grad stimulerer til å bruke mindre strøm. Lønnsomheten av varmepumper og etterisolering blir mindre.

– Det unngår man med deres forslag?

– Med vårt forslag er støtten du får uavhengig av hvor mye strøm du bruker. Reduserer du forbruket, vil du spare mer penger enn ved Norgespris, sier Rosendahl.

Se en nærmere beskrivelse av forslaget nederst i saken.

Demper støtten for noen

Slik vil forslaget slå ut, ifølge et notat fra de to professorene:

  • en gjennomsnittlig husholdning med årlig forbruk på 16.000 kilowattimer få en netto strømutgift på 10.000 kroner, mot 8.000 kroner ved Norgespris
  • en husholdning med lavere forbruk (8.000 kilowattimer) vil få netto strømutgift på 3.000 kroner med Lund og Rosendahls forslag, og 4.000 kroner med Norgesprisen
  • en husholdning med høyere forbruk på 24.000 kilowattimer i året vil få netto strømutgift på 17.000 kroner med Lund og Rosendahls ordning, mot 12.000 kroner med Norgespris

– Du får en omfordeling i riktig retning når det gjelder inntektsutjevning, siden alle får den samme støtten, sier Rosendahl.

– Den oppmuntrer også bedre til strømsparing og egenproduksjon av energi, sier han.

– To store svakheter

Fredag la Diderik Lund og Knut Einar Rosendahl frem forslaget på et webinar i regi av Norsk klimastiftelse, som blant annet har flere kraftselskaper i ryggen.

Professor emeritus Diderik Lund ved Universitetet i Oslo. Foto: Moment Studio

– Utgangspunktet er at vi mener dagens ordning og ordningen med Norgespris har to store svakheter, sier Diderik Lund.

Dagens strømstøtte og Norgespris vil gi mest støtte til dem som bruker mest strøm, og gir for lite incentiv til å spare strøm, mener han.

– Jo mer strøm husholdningene bruker, desto mer utfordrende blir det å skaffe til veie nok strøm til det grønne skiftet, sier Rosendahl.

De to mener det er viktig å komme med innspill nå, før Norgesprisen eventuelt blir vedtatt i Stortinget.

– Jeg tror at når et slikt forslag først er vedtatt, så blir det veldig vanskelig å fjerne det, sier Rosendahl.

Les også

Solcelleutbygger om Norgespris: – Spikeren i kista

– På en måte enkel

– Forslaget deres er litt mer komplisert enn Norgesprisen, er det en utfordring?

– Det er alltid en utfordring hvis en ordning oppfattes som komplisert. Men den er på en måte enkel, på den måten at alle skal få det samme i støtte. Denne ordningen vil belønne dem som installerer varmepumpe eller gjør andre grep for å få ned strømforbruket, sier Rosendahl.

– Tror du det er mulig politisk å overtale folk til å akseptere noe annet enn Norgespris?

– Det er vanskelig å vurdere. De med høyt strømforbruk vil tape på vårt forslag, mens de med lavere forbruk vil komme bedre ut. Hva som er politisk mulig, det er vanskelig å vurdere, sier han.

– Men jeg håper det er politisk forståelse for at det er viktig at folk blir oppmuntret til å redusere strømforbruket.

– Vil kunne svekke incentivene

Energiminister Terje Aasland (Ap) erkjenner at fastprisordninger som Norgespris vil dempe prissignalene til strømkundene, i et skriftlig svar til Sofie Marhaug (R).

Energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Gisle Oddstad / VG / NTB

«Norgesprisen vil derfor alt annet likt kunne svekke incentivene til å redusere strømbruken og energieffektiviseringstiltak noe i perioder der Norgesprisen er lavere enn markedsprisen på kraft», skriver Aasland.

«I en tid med stor ustabilitet i energimarkedene og usikkerhet om strømprisen, mener regjeringen likevel at hensynet til husholdningens trygghet for forutsigbare strømregninger må veie tungt», legger han til.

Energidepartementet utreder for tiden hvordan Norgespris skal innrettes. Forslaget om Norgespris vil bli sendt ut på høring før Stortinget skal ta stilling til det, opplyser Aasland.

Read Entire Article