Forbrukerrådet har fått nok av «forvirrende» tilbud

3 hours ago 7


Butikkene er klaget inn fordi Forbrukerrådet mener det er for vanskelig for kundene å vite førprisene på tilbudene. Kunden får ikke vite hvor mange kroner de sparer.

Direktør Inger Lise Blyverket holder en boks stenfrie druer kjøpt på Rema 1000.

Disse er én av varene som har vært omfattet av butikkens bonusordning.

Faksimile fra appen til Rema. Bildet viser 25 prosent bonustilbud.

GODE TILBUD? Rema lar kundene spare opp bonus, blant annet ved å få 25 prosent på enkelte typer frukt og grønt hver uke. Men førprisen står ikke i appen.

Foto: Faksimile Rema-appen / NRK

Fordelskundene får 25 prosent bonus når de handler. Men de får ikke vite hva varen kostet før tilbudet, ifølge Forbrukerrådet.

– Det er veldig vanskelig å navigere i dagligvaremarkedet. En av grunnene er at mer og mer blir avhengig av fordelsprogrammer og bonusordninger der du blir tilbudt rabatter uten å vite hva den egentlige prisen er, sier Blyverket.

Slike fordelstilbud er blitt langt mer vanlig den siste tiden, og Forbrukerrådet mener derfor det er på tide at Forbrukertilsynet ser om kampanjene er lovlige.

– Jeg mener at folk blir lurt, sier Blyverket.

Uenige

Rema 1000 eller Meny stiller ikke til intervju, men svarer over e-post:

«Rema mener de opptrer i tråd med gjeldende praksis i priser og kampanjer», skriver salg- og markedsdirektør Pia Mellbye.

Kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne i Meny skriver til NRK at de følger reglene når de markedsfører kampanjer i kundeklubben:

«Dette er ikke tilbudskampanjer, men bonusaktiviteter og derfor står ordinærpris tydelig markert på hylla ved hvert produkt».

Hun viser altså til hylleprisen i butikk, som også Coop mener kunden må bruke for å få greie på hvor bra tilbudet i annonsene eller medlemsappen er:

– Hvis du lurer på hvor mye du sparer, er det bare å se på hylleprisen, sier kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen i Coop.

– Hvorfor kan dere ikke alltid oppgi førpris?

– Spesielt på frukt og grønt er det krevende at det varierer i pris fra uke til uke, etter sesong og tilgang på varer. Der og tilstreber vi å opplyse hva som er den ordinære prisen.

Coop-medlemmer får billigere jordbær

Harald Kristiansen i Coop mener deres kunder ikke har grunn til å bli forvirret.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Ser at folk blir forvirret

I høst skrev NRK om at det blitt vanligere med kampanjer der prisen på varen ikke fremgår. Regjeringen har ment at folk skal slippe å bruke kalkulator i butikken for å vite hvor mye de sparer.

Forbrukerrådet har gjennomført en undersøkelse hvor halvparten av dagligvarekundene oppgir at de er forvirret av alle de ulike tilbudene.

– Halvparten av kundene i undersøkelsen sier de er forvirret, Coop?

– Da har de ikke vært på Coop. Jeg mener at måtene vi har medlemskupp og bonus, det er kundene godt kjent med, Kristiansen.

Halvparten sier også at de misliker å måtte ha medlemskap og app for å få lavest pris.

– Jeg vet ikke hvor mye man sparer i lengden

På Coop Extra på Grorud er ikke alle kundene like forvirret.

Anita Lopez-Pedersen sier hun sjelden setter seg inn i de ulike tilbudene:

– Jeg kjøper de tingene jeg vil ha uavhengig av om de er på tilbud eller ikke. Hvis jeg blir usikker ser jeg på kiloprisen eller enhetsprisen, sier hun.

– Opplever du at tilbudene i butikk er reelle?

– I den grad jeg følger med, så gjør jeg jo egentlig ikke det. Det hender at det er gode tilbud, men jeg vet ikke hvor mye man sparer i lengden.

Anita Lopez-Pedersen handlet på Coop Grorud

Anita Lopez-Pedersen er ikke sikker på at alle tilbudene er like reelle.

Foto: Jørn Tveter / NRK

– Det fungerer bra, sier Andrea Gornall om Coop-medlemskapet.

Hun er fornøyd med at pengene man sparer samles opp, istedenfor at prisen trekkes fra i kassen.

Forbrukerrådet er likevel kritiske til hvordan kundeklubbene opererer.

– Er ikke kundeklubber en god ting, for da får folk kjøpt ting enda billigere?

– Jeg er veldig usikker på om du får kjøpt det enda billigere. Det er helt umulig å si for meg som forbruker, svarer Blyverket.

en person med skjerf rundt halsen

Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet vil at kundene skal kunne ta opplyste valg.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

– Dagligvare kan du ikke velge bort. Vi vet at prisene har økt betydelig. Og vi vet også at det er lav konkurranse i dette markedet. Da er det ekstra viktig at vi som forbrukere får nok opplysninger til å kunne ta opplyste, gode valg.

Publisert 06.05.2025, kl. 18.55

Read Entire Article