For en mislykket politikk

6 hours ago 4


Politiet skulle komme nærmere folk, var ideen. Senterpartiet fikk gjennomslag for å åpne 20 politikontor, de aller fleste i distriktene, steder med lite kriminalitet.

Nå har VG undersøkt hvordan det har gått med kontorene rundt om i landet, og resultatet er sørgelige greier. Kontorene er knapt besøkt. Folk kommer ikke. Politiet må binde opp ressurser for å holde kontorene åpne.

Nestleder og organisasjons­sekretær i Politiets Fellesforbund Sør-Øst, Thomas Madsen, sa det slik til VG: «Sigdal-kontoret binder opp en hel patrulje. Du sitter der og er ineffektiv i åpningstiden, istedenfor å være i en patruljebil eller tilgjengelig som en ressurs hvis det skjer noe.»

 helene mariussen / VGPolitibetjent Lene Fabek kan vaske vinduene på politikontoret i Hansnes sentrum Karlsøy i Troms. Det kommer sjelden folk innom. Foto: helene mariussen / VG

Dette er spektakulært mislykket politikk. Heldigvis, kan man si, uvanlig mislykket.

Både Sp og Ap insisterer likevel på at kontorene er viktig for å forebygge kriminalitet. Det er vanskelig å få dette til å stemme.

Hva slags kriminalitet er det som har blitt forebygget på kontoret i Dale i Vaksdal? I Sigdal?

Hvordan har kontoret i Engerdal forebygget hytteinnbrudd, som er den vanligste formen for kriminalitet i området? Eller er det alle barnehagebesøkene på kontoret i Karlsøy de tenker på som kriminalitetsforebyggingen, kanskje?

I disse områdene var det lite kriminalitet før, og det er lite kriminalitet nå.

Samtidig er det en urovekkende økning i særlig ungdomskriminalitet – på større steder.

 Helene Mariussen / VGSp-leder Trygve Slagsvold Vedum inviterte VG med til politikontoret i Rakkestad. I motsetning til mange av de andre nye politikontorene i distriktene, er det en del besøk her. Her med politikontakt Pål Brandstorp. Foto: Helene Mariussen / VG

Sp- og Ap-regjeringen opprettet kontorene til tross for klare faglige råd om å la det være. Politimestre som fikk gladmeldingen om at de skulle få åpne et nytt kontor, ristet på hodet. De ville ikke ha det.

Bare for å være tydelig på det: Politikere kan gjøre det motsatte av hva fagfolk vil. Noen ganger bør de det. Faglige råd er ingen fasit.

Politikere skal kunne prioritere annerledes enn fagmiljøer ønsker.

Men – når de trosser klare anbefalinger og bruker ressursene på en måte fagfolk mener er uklok, må de være raske til å snu hvis de tok feil.

Ingenting tyder på at det var smart å bruke millioner på husleie og å binde opp politifolks arbeidstid til å sitte på kontorer få besøker. Særlig ikke når dette skjedde samtidig som mange politidistrikter måtte kutte i stillinger.

Nå har folk stemt med føttene – de tar ikke turen til disse kontorene.

Rett skal være rett: Ikke alle de nye politikontorene er feil. Mortensrud, for eksempel. Det er opprettet i et område med store sosiale utfordringer, rekruttering av unge til kriminelle gjenger.

Trygve Slagsvold Vedum inviterte med VG til Rakkestad, der det er en del besøk og politiet sier de har mye å gjøre.

Problemet er jo ikke å opprette nye kontorer i seg selv. Samfunnet endrer seg, og dermed også sikkerhetsbehovet rundt omkring. Men det var ikke det som var bakgrunnen for denne politikken.

Både Høyre og Frp reagerer sterkt på hvordan regjeringen har prioritert politiressursene. Sp og Ap gjør det fryktelig lett for dem å score poeng i denne saken.Både Høyre og Frp reagerer sterkt på hvordan regjeringen har prioritert politiressursene. Sp og Ap gjør det fryktelig lett for dem å score poeng i denne saken.

Her har politiet blitt brukt som et distriktspolitisk virkemiddel. De nye politikontorene er blitt et symbol på akkurat hva distriktspolitikk ikke skal være. Hvis det er én ting Senterpartiet burde være opptatt av, er distriktspolitikk som virker. Som får flere til å ville bruke ressurser på bygdene.

Den mislykkede opprettelsen av politikontor der de ikke trengs, gir distriktspolitikk et dårlig rykte. Det er synd, for det er virkelig mye fornuftig å bruke pengene i kommunene.

Folk ønsker seg politi i nærheten og kort responstid når noe skjer. Og selvsagt helst et politi som kjenner nærområdet.

Men det er ikke det et kontor gir. Det gir dårligere beredskap for befolkningen å låse fast politifolk til en stol innendørs, heller enn at de er tilgjengelige ute der det trengs. Fordi det krever så mye ressurser å bemanne et kontor, svekker trolig denne politikken politiets nærhet.

Gjengangeren i VGs undersøkelse er at politiet er takknemlige for flere ansatte. Men de vil bruke ressursene der det er størst behov – ikke i nødvendigvis i bygdene politikerne har pekt på.

Høyre lover å legge ned kontorene politiet ikke selv vil ha. Sylvi Listhaug (Frp) kaller politikken “hinsides fornuft”.

Hvorfor insisterer Ap på å beholde dem? Hvorfor lar de opposisjonen score på åpent mål på denne måten?

Det er en gåte.

Sp hadde en idé, som de trodde var god, og som partileder Vedum fortsatt mener er rett. Men Arbeiderpartiet burde innse at dette ble feil. Det er faktisk lov å snu, særlig når Sp er ute av regjeringen.

Bør de nyopprettede politikontorene i distriktene legges ned igjen? aJa, dette er bortkastetbNei, det tar bare tid før folk kommercUsikker, kanskje er det fortsatt en god idé

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article