Fondsflukten: – I ferd med å bli hengende etter

4 hours ago 6


Finanspolitikere fra de største partiene ser på finansbransjen som en potensiell vekstnæring. Finanskomiteens Singapore-besøk ga et interessant innblikk, mener Aps Tuva Moflag.

Folk spaserer over Jubilee-broen ved Singapores finansdistrikt, med verden største bankkonsern, HSBC, Singapore-banken DBS, britiske Standard Chartered bank, og Japans største bank, Mitsubishi-eide MUFG i bakgrunnen. Foto: Roslan Rahman / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Arbeiderpartiet (Ap) ser på finansbransjen som en potensiell vekstnæring, og ønsker en diskusjon om å skape en kapitalforvaltningsindustri rundt Oljefondet velkommen.

Det sier finanspolitisk talsperson Tuva Moflag i Ap til E24.

Stortingsrepresentant Tuva Moflag, finanspolitisk talsperson i Ap, mener fremleggelsene av de årlige fonds- og finansmarkedsmeldingene i Stortinget vil være naturlige arenaer for å diskutere finansbransjens rolle fremover. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Vi har tatt en ikke-fornybar ressurs (olje og gass, journ.anm.) og gjort det til en evigvarende finansieringskilde, om forvaltet riktig. Og på samme måte som det er bygget en sterk leverandørindustri rundt oljebransjen, bør det være mulig å bygge industri rundt kapitalforvaltning, sier Moflag til E24.

Ser til Singapore

Hun viser også til at Stortingets finanskomité i høst besøkte Singapore, som gjennom to statlige investeringsfond har over 1000 milliarder dollar1000 milliarder dollarGIC Private Ltd (tidl. Government of Singapore Investment Corporation) oppgir ikke tall, men hadde 770 milliarder dollar under forvaltning per juni 2023, ifølge the Sovereign Wealth Fund Institute. Det statlige investeringselskapet Temasek hadde rundt 290 milliarder dollar under forvaltning, per mars 2024, ifølge selskapet. under forvaltning.

– Der har de bygget en industri rundt forvaltningen. Det ga oss et interessant innblikk, sier Moflag.

Hun understreker at oppbyggingen av et slikt kompetansemiljø i Norge hverken bør eller skal gå på bekostning av NBIMNBIMNorges Bank Investment Management forvalter Oljefondet på vegne av Finansdepartementet.s mandat om å oppnå høyest mulig avkastning til akseptabel risiko.

Moflag la dette innlegget ut på LinkedIn etter Singapore-besøket i september, der finanskomiteen også besøkte NBIMs kontorer. Foto: Skjermdump: LinkedIn

Etterlyser strategi

Utflaggingen av norske fond og nisjebanker har utløst en større debatt rundt finansnæringens fravær i diskusjonen om fremtidens næringsliv.

Flere har tatt til orde for å gjøre kapitalforvaltning til industri og kapitalisere på tyngden og kunnskapen rundt Oljefondet, blant dem DNB-sjef Kjerstin Braathen, børsdirektør Øivind Amundsen og Arctic-partner Jon Gunnar Pedersen.

Det har også blitt etterlyst en strategi for finansbransjen, som med produktive og høytlønnede arbeidsplasser, samt lønnsomme virksomheter, ventes å bli enda viktigere skatteinnganger fremover.

Les på E24+

E24-kommentar: Politisk risiko? Det er Norge, det!

– Det er interesse

Det faller heller ikke for døve ører i Finansdepartementet, som de siste månedene har satt fart på arbeidet med å komme fondsbransjen i møte.

– Jeg opplever, i hvert fall i dette rommet og for så vidt etter å ha lest avisene de siste ukene, at det er interesse flere steder for å se på en større strategi for hele bransjen, sa statssekretær Geir Indrefjord (Sp) i Finansdepartementet under en paneldebatt torsdag.

Han la til at dette er noe som Finansdepartementet må se på de nærmeste ukene og månedene.

– Så må vi komme tilbake til hvordan det konkret kan gjøres.

Les også

Børsdirektøren: – Finansnæringen vil neppe klare dette på egen hånd

Advarer

Høyre påpeker at Draghi-rapporten viser at finansnæringen er ett av de områdene der Europa taper mot USA.

Dette er fordi vi mangler de finansielle instrumentene som gir muskler nok til å ta industrielle løft uten hjelp av staten, mener Høyres stortingsrepresentant Nikolai Astrup.

Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H), her under Stortingets spørretime, 4. desember i år. Foto: Thomas Fure / NTB

– Norge har gode forutsetninger for å bygge en sterkere finansnæring som kan hevde seg i Europa, men dessverre ser vi at det motsatte er i ferd med å skje. Vi er i ferd med å bli hengende etter fordi det er mer attraktivt å etablere seg andre steder, sier Astrup til E24.

– Hele økosystemet

Han mener det ikke er unaturlig at NBIM har kontorer nær markedene de opererer i, men at det også bør vurderes om mer kan gjøres fra Oslo, som kan bidra til å styrke næringen.

– Hvis de internasjonale finansaktørene ser seg nødt til å etablere kontorer i Oslo for å betjene NBIM, vil det ha positive ringvirkninger for hele finansnæringen og det norske kapitalmarkedet, sier Astrup.

Det viktigste på kort sikt er å sikre at finansnæringen har minst like gode rammevilkår som våre naboland og nærmeste konkurrenter, mener han.

– Så kan det være en god idé å sette ned et utvalg med både relevante myndighetsaktører og de andre delene av økosystemet, som kan tenke strategisk rundt hvor vi ønsker å være de neste ti-tyve årene og hva som skal til for å lykkes enda bedre enn i dag, sier Astrup.

Vil styrke

Finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi i Fremskrittspartiet (Frp) mener at norsk kapitalforvaltning har et stort potensial og kan utvikles som en strategisk viktig næring for Norge.

Finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi, Frp), her med Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Siv Dolmen

– Vi har tidligere foreslått å styrke NBIMs forvaltningsmiljø i Norge fordi det kan gi store synergieffekter, sier Limi til E24.

Han peker også på at næringen selv har etterlyst en egen «melding» fra regjeringen til behandling i Stortinget.

– Strategiske vurderinger og gjennomgang av behov for regelendringer for å stoppe utflytting kan regjeringen gjøre i «finansmarkedsmeldingen» som behandles av Stortinget hvert år, sier Frp-representanten.

Les også

Arctic-topp om finansnæringens betydning: – Det har vi visst siden 1816

Følger opp

Finans Norge, som representerer landets banker og finansinstitusjoner, har ved flere anledninger påpekt behovet for en helhetlig strategi for finansnæringen.

De vil sammen med Verdipapirfondenes forening, Verdipapirforetakenes forbund og Norsk Venturekapitalforening følge opp de politiske signalene på nyåret.

– Kan vi få til et skift fra at man ser på næringen som nødvendig infrastruktur som bør begrenses av risikohensyn, til en næring som i seg selv skaper produktivitet, verdiskapning og skatteinntekter som også har et betydelig eksportpotensial, tror vi det vil tjene Norge godt i årene som kommer, sier informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge til E24.

Venstre, SV, KrF og MDG har ikke besvart E24s henvendelser innen publisering.

Les også

Fondsutflaggingen: – Vi har begrenset kapasitet her, det er helt reelt

Les også

Fondsflukten: Ber Finanstilsynet komme bransjen i møte

Les også

DNB-sjefen om Oljefondet: – Har tyngde til å trekke til seg aktivitet

Les også

Vil ha industriell base rundt Oljefondet: – Større del av forvaltningen bør skje i Norge

Les også

DNB-sjefen om fondsflukt til Sverige: – Trist å se

Read Entire Article