Folkehelseundersøkelsen i Oslo viser store variasjoner i helse, trivsel og levekår, med et tydelig øst-vest-skille, ifølge Folkehelseinstituttet.
Byråd for helse Oslo kommune Thea Kristine Schjerven (midten) under presentasjonen av resultatene fra Folkehelseundersøkelsen mandag. (Foto: Lise Åserud, NTB)
Undersøkelsen viser at Oslo er en god by å bo og leve i. 7 av 10 voksne vurderer egen helse som god, og de fleste opplever at det er trygt i eget nærmiljø. Samtidig viser undersøkelsen at Oslo er en by med store forskjeller og mange utfordringer, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.
De med lavest utdanning og dårligst økonomi har flere helseproblemer og scorer dårligere på spørsmål om livskvalitet.
Bedre helse i vest
– Vestlige bydeler preges av bedre helse og sosioøkonomiske forhold, mens det i flere østlige bydeler er høyere forekomst av helseproblemer, økonomiske vansker og lavere andeler som rapporterer høy sosial støtte, skriver FHI i sammendraget av rapporten fra undersøkelsen.
Folkehelseundersøkelsen viser i tillegg at sentrumsnære bydeler kan ha andre typer utfordringer, blant annet trangboddhet.
– Flere kjønns- og aldersforskjeller fremstår også som betydelige. En høyere andel kvinner rapporterer søvnproblemer og nakke- og korsryggplager, mens yngre voksne har høyere nivåer av psykiske plager enn eldre, skriver FHI.
Ensomme unge
Ifølge undersøkelsen er ensomhet mest utbredt blant de yngste.
I Oslo er det færre som røyker enn i andre fylker, men det er flere som bruker snus, og man drikker alkohol oftere.
– Byens yngre befolkning, store økonomiske variasjoner og et sammensatt demografisk bilde er trolig noe av det som gjenspeiles i mange indikatorer, deriblant høyere andel ensomhet, mer psykiske plager og lavere livstilfredshet. Likevel rapporterer mange om støttende relasjoner og relativt høy opplevd trygghet i nærmiljøet, heter det i rapporten
Forskjeller mellom bydelene:
Bydeler som Vestre Aker, Ullern og Nordre Aker skiller seg ut med høyere andel innbyggere som vurderer sin egen helse som god eller svært god. De har også mindre av fedme enn i bydeler som Stovner, Alna og Søndre Nordstrand, der forekomsten av helseproblemer er høyere.
Bydeler i øst, som Stovner, Grorud, Alna og Søndre Nordstrand, har høyere forekomst av økonomiske vansker, lavere grad av opplevd sosial støtte og lavere nivå av tillit til andre, sammenlignet med bydeler i vest, som Vestre Aker og Ullern.
Sentrumsnære bydeler som Grünerløkka, Sagene og St. Hanshaugen har en annen type utfordringer enn de typiske øst- og vestlige områdene. Disse bydelene har lavere gjennomsnittsalder, og en høyere andel rapporterer at boligen oppleves som for liten.
Dette kan delvis skyldes det er flere yngre voksne som bor i sentrale deler av byen, hvor tilgang til boligareal kan være annerledes enn i ytre bydeler.
(Kilde: Folkehelseundersøkelsen i Oslo 2024)

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.