Født sånn eller blitt sånn? Forskerne mener de har svaret

4 hours ago 3


At menn og kvinners hjerner er forskjellige, kommer kanskje ikke som en stor overraskelse. Det er tydelige forskjeller når man ser på de to gruppene.

Hvilke psykiske sykdommer som er vanligst, varierer mellom kjønnene. Og hvordan vi oppfører oss eller hva vi er opptatt av, er også forskjellig.

Forskjellene sitter i hjernen. Men er de skapt av samfunnet? Eller er de medfødt?

Kvinne med psykiske problemer

Depresjon og Alzheimers rammer kvinner dobbelt så ofte som menn. Tre ganger så mange menn får Tourettes syndrom. Fire ganger så mange har autismediagnose.

Foto: Colourbox / David Pereiras

I det forrige århundret var ideen om at vi blir født med blanke ark, den dominerende teorien i psykologien. Nå mener forskere ved Cambridge universitet at de kan avkrefte den.

– Vi vet at det er forskjeller i hjernen til eldre barn og voksne, men funnene våre viser at de allerede er til stede i de tidligste dagene av livet, sier Yumnah Khan.

Forskerne i England undersøkte hjernen til over 500 spedbarn ved hjelp av en MR-maskin. Barna var bare dager gamle. Fra helt nyfødte til litt over to uker gamle. Så tidlig skal ikke kjønnsforskjeller skapt av samfunnet ha mulighet til å påvirke hjernen til barna.

Overrasket forskerne

Før undersøkelsen ble barna matet og svøpt i tepper. Så fikk de hørselsvern på og så lagt i den bråkete maskinen.

Da forskerne sammenligne hjernene til jentene med guttenes, ble de overrasket.

– Kjønnsforskjellene vi fant var større enn vi trodde. Flere av kjønnsforskjellene vi har sett hos voksne, er allerede der ved fødselen, sier Khan til NRK.

Hun fant ut at gutter generelt har større hjerner enn jenter. Folk med større hjerner har en tendens til å ha høyere IQ. Guttene hadde fortsatt større hjerner selv når man tok høyde for at nyfødte gutter er litt større enn jenter.

Men jentene hadde relativt mer grå materie enn guttene. Det er den grå materien der nervekjernene sitter som gjør tankearbeidet. Særlig områdene som brukes til hukommelse og følelser, var større hos jentene.

Guttene hadde større områder som tolker sanseinntrykk og styrer musklene. Samlestudier viser at gutter er tydelig flinkere på visuelle oppgaver, men at de bare har en liten og neglisjerbar høyere IQ enn jenter i snitt.

Mer like enn ulike

Guttene hadde også mer hvit materie, som er nervetrådene som forbinder cellene sammen.

Denne studien er interessant, særlig fordi den har sett på et større antall hjerner enn det som hittil har vært vanlig i lignende studie. Dette gjør funnene mer robuste, sier psykolog Peder Kjøs.

Peder Kjøs

Peder Kjøs mener det ville vært rart om disse forskjellene ikke hadde noen betydning for hvordan vi tenker, føler og behandler sanseinntrykk.

Foto: Kristoffer Myhre

Likevel er det viktig å huske at dette er forskjeller på gjennomsnitt for hvert kjønn. Forskjellene er ikke så sterke og tydelige at alle av det ene kjønnet er annerledes enn alle av det andre.

Også de britiske forskerne mener at forskningen deres viser at kvinner og menns hjerner er mer like enn de er ulike. Forskjellene blir bare tydelig når man ser på gjennomsnittet av mange fra hvert kjønn.

De mener det er for tidlig å si om forskjellene har praktisk betydning.

Mer empatiske kvinner

Noen tidligere undersøkelser har vist at kvinner i gjennomsnitt er mer empatiske, mens menn er flinkere til å systematisere, sier Yumnah Khan.

– Men fordi vår forskning ikke direkte tester om kjønnsforskjeller i hjernestruktur ved fødselen henger sammen med disse egenskapene, er det fortsatt uklart om kjønnsforskjellene vi fant ved fødselen er knyttet til disse forskjellene i adferd, forklarer hun.

Dette er en brikke i født-sånn-blitt-sånn-diskusjonen, men noen endelige svar er det jo ikke. Det er ikke så lett å gjøre slutninger om reelle forskjeller i atferd eller evner ut fra observerte nevrologiske forskjeller, avslutter Peder Kjøs.

Forskningsgruppa ved Cambridge blir ledet av Simon Baron-Cohen.

Simon Baron-Cohen

Ja, Simon Baron-Cohen er i familie med Borat-skuespiller Sacha Baron Cohen. De er fettere.

Foto: Universitetet i Cambridge

– Disse forskjellene betyr ikke at hjernen til menn og kvinner er bedre eller verre. Det er bare ett eksempel på hjerneforskjeller, sier Simon Baron-Cohen.

Han håper forskningen kan være med på å forklare andre hjerneforskjeller som autisme, som er vanligere blant gutter enn jenter.

Publisert 23.01.2025, kl. 05.48

Read Entire Article