En historisk kjent problemstilling, sier Anders Henriksen fra Bufdir.
Onsdag 16. april kl. 07:00Henriksen sier videre at det er velkjent at familier som har kontakt med barnevernet, ofte flytter.
– En del flytter på grunn av for eksempel bosituasjon og jobb, men vi vet også at noen familien flytter til en annen kommune for å unngå videre oppfølgning fra barnevernet.
Han sier at det tidligere har blitt avdekket at barnevernstjenester, selv i alvorlige tilfeller, ikke har informert barnets nye kommune om flytting.
– Derfor ble kommunenes plikt til å varsle ny kommune når familier flytter, styrket i lovverket i 2024.
VG publiserte nylig Katrines historie.
Saken viser blant annet hvordan en norsk familie i en årrekke har flyttet fra kommune til kommune for å slippe unna barnevernets undersøkelser.
Katrine, moren i saken, sier åpent at de strategisk flyttet mellom kommuner for å slippe unna barnevernets undersøkelser.
I saken flyttet familien til et nytt sted hver gang barnevernet ble involvert. På stedene de flyttet til reagerte naboer, lærere og folk rundt på familien, men barnevernet fikk aldri hjulpet dem da de fort forsvant.
I Norge er barnevernet organisert i kommunene, der hver kommune har ansvar for å følge opp barn. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har overordnet ansvar over barnevernet.
– Bufdir har ikke anledning til å kommentere enkeltsaker, men dette er historisk en kjent problemstilling, svarer divisjonsdirektør Anders Henriksen.
Han forklarer:
– Plikten kommunene har til å si ifra til ny kommune ble styrket i lovverket nettopp for å sikre at kommunene blir oppmerksomme på barn som kan ha behov for hjelp.
Barnevernstjenesten
har plikt til å varsle barnets nye oppholdskommune hvis de mener det er grunn til at barnevernstjenesten der bør undersøke om barnet trenger oppfølging utover frivillige tiltak.Det betyr at hver kommune selv må vurdere om denne plikten er utløst.
I 2023 ble 1329 saker henlagt
på bakgrunn av flytting. Det utgjør 3,4 prosent av de avsluttede undersøkelsene.Bufdir har ikke statistikk på hvor mange aktive hjelpetiltak
som blir avsluttet fordi familien flytter, eller hvorvidt det fører til åpning av barnevernssak i ny kommune.– Hva tenker dere om organiseringen av barnevernet, slik den er i dag?
– Nærhet til brukerne og tjenestetilbud er fordeler ved at kommunene har ansvaret for barnevernet. På den andre siden vet vi at kravene i regelverket og kompleksiteten i barnevernssaker har økt, sier Henriksen.
Han sier at ulike kommuner har forskjellige forutsetninger, og at kvaliteten derfor vil variere fra kommune til kommune.
– Vil ikke dette gjøre at dere kan miste oversikten over barn som trenger hjelp?
– Det er kommunene som har ansvar for hvert enkelt barn som barnevernstjenesten er i kontakt med, og som skal ha oversikt over dem. Bufdir er fagdirektorat
for barnevernet og har ansvar for å styrke kunnskapsbasert praksis og gi faglige råd.Han utdyper:
– Vårt ansvar er på en best mulig måte støtte opp under god oppgaveløsning innenfor dagens organisering.
I desember 2024 ble det opprettet et utvalg som skal gå gjennom barnevernets organisering.