Det er lange fergekøer og ekstra flyavganger fra den greske ferieøya etter dager med intens jordskjelvaktivitet.
Tirsdag 4. februar kl. 02:14– I tre dager har det vært jordskjelv hele tiden, hvert femte minutt. Det pågår hele tiden og det slutter ikke. Hele øya er traumatisert, sier Tzanis Lignos (35), som har sikret seg en flybillett bort fra øya for seg, kona og sønnen.
– Ingen kunne sove i natt, ikke kona mi. Det var masse bråk. Vi måtte løpe ut, derfor kan vi ikke bli her lenger, sier han til nyhetsbyrået AP.
Siden fredag har det vært registrert tette jorskjelv mellom de vulkanske øyene Santorini og Amorgos i Egeerhavet. Flere av dem har hatt en styrke på over 4,5 skriver AP.
Mandag kom skjelvene med bare minutters mellomrom, og frykten på øya er stor, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Det er satt opp ekstra fly for turister og fastboende som vil bort. Det er også lange køer på havnen med folk som håper å få plass på en av fergeavgangene.
– Vi har vært tålmodige i tre dager, men i dag var det verst så vi bestemte oss for å dra, sier Zoi Lignou (72) til Reuters.
Michalis Gerontakis, som er dirigent for filharmonien på Santorini, sier til AP at folk på øya er bekymret.
– Jeg har aldri opplevd noe som dette, og med en slik frekvens – et jordskjelv hvert 10. eller 20. minutt. Alle er engstelige, sier han.
Efthymios Lekkas, som er professor i geologi og krisehåndtering, sier til lokale medier at de forventer at jordskjelvaktiviteten vil pågå i alle fall noen dager til.
Myndighetene har stengt skolene både på Santorini og Amorgos, i tillegg til på øyene Ios og Anafi.
Frykten er at rystelsene kan være et forvarsel på et større jordskjelv.
– Risikonivået har eskalert, skriver jordskjelveksperten Gerasimos Papadopoulos i en vurdering lagt ut på nett, skriver NTB.
Redningsmannskaper er sendt til Santorini, og greske medier skriver at en del av innbyggerne også har valgt å sove utendørs.
– Det er snakk om et veldig intenst geologisk fenomen, som vi må håndtere, sier Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis, som befinner seg i Brussel.
Han ber innbyggerne på de berørte øyene om å beholde roen.
Skjelvene skal ikke være knyttet til den undersjøiske vulkanen som Santorini og noen mindre øyer ligger rundt, skriver NTB. Vulkanen hadde et massivt utbrudd rundt 1620 år før vår tidsregning.
I 2020 ble Tyrkia og Hellas rammet av et kraftig jordskjelv: