Denne artikkelen er produsert og finansiert av Institutt for samfunnsforskning - les mer.
Det viser ferske tall om deltidsarbeidet i Norge.
Forskere har undersøkt deltidsarbeidet i Norge (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Forskerne Adrian Farner Rogne og Kari Vea Salvanes forteller at både korte og lange deltidsstillinger er vanligere blant kvinner. Slik har det også vært historisk.
Men de finner en nedgang i andelen kvinner som jobber i lange deltidsstillinger.
De to står bak et nytt notat. Det gir et innblikk i ferske tall på deltidsarbeidet i Norge.
– Prosenten av kvinner med deltidsarbeid går ned i både offentlig og privat sektor. I løpet av perioden ser vi også at fulltidsarbeid har økt blant kvinner med barn, utdyper Rogne.
Mer fulltid
– Andelen med korte deltidskontrakter har holdt seg på samme nivå i perioden 2017–2022. Rundt 12 prosent av kvinnene og 6 prosent av mennene har en stillingsprosent på 50 eller mindre, sier Salvanes.

Kari Vea Salvanes og Adrian Farner Rogne er forskere ved CORE – Senter for likestillingsforskning på Institutt for samfunnsforskning. (Foto: Ilja C. Hendel)
Generelt sett finner forskerne at delen som jobber fulltid, øker. Det skjer både blant menn og kvinner.
Men der hvor kvinner nå i større grad enn før jobber i lengre deltidsstillinger er andelen som jobber deltid, stabil blant menn.
– Videre ser vi at for menn er mønstrene for deltidsarbeid svært like mellom ulike fødselskull. For kvinner øker andelen som jobber fulltid – i hvert fall for de aldersgruppene og årgangene vi har tilgjengelige i våre data, sier Rogne.
Mest deltid blant yngre
– Ikke så overraskende finner vi også at deltidsarbeid varierer med alder. I løpet av 20-åra går mange fra å jobbe i korte deltidsstillinger til fulltid eller lengre deltidsstillinger, forteller Salvanes.
Hun forteller at kjønnsforskjellene deretter stabiliserer seg i 30-åra. Hvor menn i mye større grad enn kvinner har fulltidsjobber.
Notatet er skrevet med støtte fra Røwdestiftelsen.
Referanse:
Adrian Farner Rogne og Kari Vea Salvanes: Deltid. Kjønnsforskjeller og utvikling, 2015–2022 (PDF). Notat fra Institutt for samfunnsforskning, 2025.