Selv om færre og færre tror det blir kutt, har boliglån i snitt blitt billigere før rentemøtet denne uken.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Til tross for at rentekutt ikke er forventet, har gjennomsnittlig boliglånsrente blitt litt lavere før Norges Banks rentemøte.
- Flere banker gir rådgivere mer spillerom for å tilby lavere renter, drevet av konkurranse og lavere Nibor-rente, tror Renteradar.
- Det er usikkerhet om bankene vil stramme inn dersom renten forblir uendret.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Først kom inflasjonen i februar inn langt over det de fleste hadde håpet på.
Deretter fortalte Norges Bank-rapporten regionalt nettverk at det egentlig går nokså greit for de fleste bedriftene.
Nå peker stadig flere på at det trolig ikke blir noe rentekutt. Enkelte tror heller ikke det blir noe kutt i år eller neste år.
Torsdag kommer ny rentebeslutningrentebeslutningRentebeslutning er når sentralbanken bestemmer om renten skal settes opp, ned eller forbli uendret. og pengepolitisk rapportpengepolitisk rapportEn rapport fra sentralbanken, Norges Bank, som gir en vurdering av økonomien og fremtidige renteutsikter. fra sentralbanken.
Les på E24+
Kan sjokoladeprisene avlyse rentekuttet?
– Lønnet seg mye
– Jeg tenker at det er bra at den ikke går opp, sier Ingvild Kilen Rørholt.
Hun og hennes kollega, Martine Mørk, mener det er litt skuffende at renten ikke er satt ned ennå.
– Men jeg stoler jo på at de gjør fornuftige valg der på Norges Bank, sier Mørk.
Begge to erkjenner at det hadde vært «nydelig» om renten ble satt ned, men sier også at det stadig går rundt.
– Hvis du har gått rundt et år og regnet med at renten kom til å gå ned nå, og så har du hatt forbrukslån eller andre typer ting for å utsette regninger, så er det jo kritisk, sier Rørholt.
– Ja, eller hvis du tok opp lån før det var mye prat om at renten skulle opp, og du ikke la inn risikoen for renteoppgang i analysen din, så kan det være ganske kritisk nå, sier Mørk.
– Jeg var jo i kontakt med banken i høst for å få renten lavest mulig innenfor det som var mulig, og det lønnet seg mye for meg, sier Rørholt.
Hun gikk til banken, ba om lavere rente og fikk den ned med ett prosentpoeng, forteller hun.
– Lette greier!
Les på E24+
Ni spørsmål og svar om renten
– Vil være mer forsiktige
Tall fra Renteradar viser at den gjennomsnittlige boliglånsrenten til nordmenn har gått ned. I fjor sommer lå snittet på 5,83 prosent. Nå er den 5,74 prosent.
Nedgangen har skjedd samtidig som at de fleste har ventet at renten skal kuttes i mars.
– Vi ser at flere banker har gitt sine kunderådgivere større spillerom til å tilby lavere renter, sier Sindre Noss, markedssjef i Renteradar.
Dette har blitt gjort for å tiltrekke nye lånekunder og for å beholde eksisterende kunder som forhandler sin rente, sier han.
Det er riktignok ikke bare en forventning om at renten skal ned som er bakgrunnen til dette, ifølge ham.
Han trekker frem økt konkurranse mellom bankene, samt at Nibor-rentenNibor-rentenOgså kalt pengemarkedsrenten. Nibor-renten er en referanserente som viser hva banker krever i rente for å låne penger til hverandre i det norske pengemarkedet. har gått ned. Det gir lavere finansieringskostnadfinansieringskostnadFinansieringskostnad er kostnaden bankene har for å skaffe penger som de kan låne ut til kundene sine. for bankene.
– Vårt inntrykk er at det hovedsakelig var kunder med høye renter, over 6 prosent, som sikret seg bedre betingelser og dro ned snittet i fjor, mens det i år er kunder som har hatt ganske god rente som har fått ned sin rente ytterligere, sier Noss.
Sindre Noss
Markedssjef i Renteradar
Det er svært få banker som har satt ned rentene i prislistene. Handelsbanken satt nylig ned renten for noen kunder, i tillegg har et par mindre banker gjort noe lignende. Noss tror ikke disse vil sette renten opp igjen som følge av de nye renteutsiktene.
– Hvis det ikke kommer noe rentekutt nå, kan det hende bankene strammer inn på hva rådgiverne kan gjøre. Samtidig tror vi at konkurransen vil være stor – som gir makt til boliglånskundene.
Les på E24+
Advarer mot fondstrend
– Har ikke noe makt over det
Vibeke Vea Vilhelmsen og Maria Tafjord har også fått med seg nyhetene om at rentekuttet kan la vente på seg.
– Jeg var aldri så optimistisk, egentlig, sier Vilhelmsen.
– Med tanke på hva som skjer i verden, så forventet jeg at det var den veien det gikk, sier Tafjord.
– Klarer dere av at renten ikke går ned, eller begynner det å bite nå?
– Det har bitt i ganske mange år nå, sier Vilhelmsen.
Begge to kjøpte bolig i 2020 og 2021. Det var i september 2021 renten ble satt opp fra null. Siden har det gått opp til dagens nivå på 4,5 prosent. Begge to betaler nå 6.000 til 7.000 kroner mer i renter i måneden nå, sier de.
– Jeg tenker mer gjennom om jeg skal dra og reise nå enn for 4–5 år siden, for å si det sånn. Men jeg har ikke noe makt over det, så jeg får bare betale det lånet mitt, sier Vilhelmsen.