Flere av landets mest populære podkaster har langt flere lyttere på den politiske høyresiden

3 hours ago 3


Podkaster har fått en stadig sterkere posisjon i Norge. De som hører på podkast hører lengre og mer enn før, ifølge Den store podrapporten. Flere av landets mest populære podkaster skaper overskrifter og debatter med sine gjester og meninger.

Mange mente at Donald Trump sin opptreden i verdens mest populære podkast «The Joe Rogan Experience» (og det at Kamala Harris ikke stilte som gjest i samme podkast) kan ha påvirket det amerikanske valgresultatet.

Medieviter Magnus Hoem Iversen

Medieviter Magnus Hoem Iversen har sin doktorgrad fra Universitetet i Bergen. Han har også skrevet bok om sosiale medier.

Foto: Jin Sigve Mæland

Jeg tror podkaster også vil spille en rolle i Norge ved årets stortingsvalg, spesielt for noen typer velgergrupper som for eksempel unge menn, sier medieviter Magnus Hoem Iversen.

– Det kan bli viktig for noen politikere å få være gjester på konkrete podkaster eller å få podkastens programledelse på deres «lag», forklarer Iversen.

Høyre- eller venstresidelyttere?

Her i Norge er podkaster som «Ness» og «Wolfgang Wee Uncut» blitt kalt høyrevridde, mens podkasten «Mímir & Marsdal» kaller seg selv for «Den venstrevridde podkasten».

Mimir og Marsdal

Mímir Kristjánsson og Magnus E. Marsdal har den politiske podkasten «Mímir & Marsdal».

Foto: Manifest Media

Men hvor står lytterne til Norges podkaster rent politisk?

Analysebyrået Norstat har, på vegne av NRK, spurt et representativt antall nordmenn over 18 år om de hører på podkast. 55 prosent, altså godt over halvparten, svarer at de gjør det.

Så har vi bedt de samme personene krysse av for hvilke podkaster de hører på. Her har vi valgt ut 12 populære podkaster fra forskjellige mediehus som på ulikt vis har meninger, ytringer og holdninger til det som skjer i samfunnet, gjerne i tillegg til å være underholdning.

Personene har så svart på hvilket parti de ville stemt på hvis det var stortingsvalg i dag. Vi har slått sammen svarene fra de som valgte et parti på høyresiden i politikken (Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre) og de som valgte et parti på venstresiden (Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Rødt, MDG, Rødt, SV).

Mads Motrøen, meiningsmålingsansvarleg i Norstat.

Mads Motrøen er meningsmålingsansvarlig hos Norstat, som NRK samarbeider med.

Foto: Nicolas Tourrenc

Hva viser undersøkelsen?

– Mange av podkastene har et så lavt antall folk som har valgt at de hører på den podkasten, at det er vanskelig å konkludere med noe, sier Mads Motrøen, ansvarlig for politiske målinger hos Norstat.

Det er likevel noen tydelige funn:

  • Blant de som hører på podkast i Norge generelt er det ikke noen slagside mot høyre- eller venstresiden i norsk politikk.

– Og flere av podkastene i vår undersøkelse representerer dette gjennomsnittet, med like mange høyre- og venstresidelyttere.

Noen podkaster skiller seg likevel ut:

  • «Wolfgang Wee Uncut», «Ness» og «Papaya» har en tydelig overvekt av høyresidelyttere. Hvis man kun ser på mannlige lyttere er overvekten mot høyrevelgere enda større. Podkaster som «Radio Mørch», «Aftenpodden» og «Tore og Haralds podkast» viser samme tendensen, men her er tallene mer usikre fordi færre har svart disse podkastene og overvekten av høyresidelyttere er ikke større enn den mulige feilmarginen.

– Når det gjelder podkasten«Mímir & Marsdal» derimot er det en tydelig overvekt av lyttere som ville stemt på et parti på venstresiden, sier Motrøen i Norstat.

Wolfgang Wee

Wolfgang Wee under innspilling av en av podkastene hans.

Foto: Wolfgang Wee

– Vi er ikke USA

Medieviter Iversen mener disse tallene først og fremst viser at Norge – foreløpig – ikke er som USA, siden den generelle podkastlytteren er såpass jevnt fordelt politisk.

– Men det er spesielt interessant å se på overvekten av høyresidelytterne til «Wolfgang Wee Uncut» fordi den ligner mest på «The Joe Rogan Experience» i USA. Og det er tydelig at det er flere podkaster i Norge som har en overvekt av folk som stemmer høyresiden, enn det er podkaster som har en overvekt av de som stemmer venstresiden, sier han.

Mimir Kristijansson

Mímir Kristjánsson mener det er viktig at høyresiden ikke får dominere podkastverdenen.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Stortingspolitiker for Rødt, Mímir Kristjánsson, som har podkasten «Mímir & Marsdal» sammen med Magnus Marsdal, er ikke overrasket over funnene.

– Høyresiden har vært flinkere til å skape populære podkaster. Venstresiden har kanskje vært litt for lukka og opptatt av å finne fasiter, der høyresiden i større grad kan sitte i tre timer og tenke høyt om de store spørsmålene, uten å måtte finne et svar. I tillegg til å tenke høyt om venstresidens politikk ønsker vi også, med vår podkast, å treffe folk fra høyresiden, sier Kristjánsson.

Wolfgang Wee merker større pågang fra venstresiden

– Jeg har nok en slagside politisk mot det borgerlige, og har kanskje hatt flere gjester fra høyresiden, men det er ingen konkrete partier jeg ønsker å stemme på, sier Wolfgang Wee. Han tenker ikke på hvem han snakker til og er overbevist om at podkasten vil spille en større rolle i offentligheten fremover.

– Det sier seg selv at den kommer til å bli viktig inn mot valget. Det så vi også i USA.

– Merker du en større pågang fra høyresida om å være gjest hos deg?

– Nei. Det er motsatt. Det er flere fra venstresiden som tar kontakt, blant annet fra Arbeiderpartiet. De prøver vel å treffe unge gutter. Men jeg velger de politikerne jeg syns er interessante, uavhengig av parti.

Publisert 13.01.2025, kl. 06.36

Read Entire Article