Fire mysterier på havbunnen: – Et stort vendepunkt

6 hours ago 4


Foto: JUSSI NUKARI / AFP / NTB

For fjerde gang kan rørledninger og kabler ha blitt angrepet i Østersjøen.

Fredag 10. januar kl. 01:46

Kortversjonen

  • For fjerde gang kan rørledninger og kabler i Østersjøen ha blitt angrepet.
  • NATO uttrykker bekymring og koordinerer mulige reaksjoner blant allierte.
  • Tidligere hendelser inkluderer ødeleggelse av Nord Stream, gassledninger og fiberoptiske kabler.
  • Etterforskninger pågår.

Finsk politi har beslaglagt ankeret som var savnet fra oljefartøyet Eagle S - som er mistenkt for den siste kabelsabotasjen.

De hybride angrepene i Østersjøen bekymrer naturlig nok NATO.

– For NATO er beskyttelsen av den kritiske infrastrukturen til de allierte av stor betydning. Mulige reaksjoner koordineres nøye mellom de allierte, sier den tyske regjeringens talsperson Wolfgang Büchner ifølge ARD.

Trine Hamran, som nylig ga ut boken «Hybridkrig», sier til VG:

– Nord Stream var et stort vendepunkt, vi ble bevisste på muligheten for russisk sabotasje i stor skala og beredskapen i Nordsjøen ble skjerpet.

 Rune Stoltz Bertinussen / VGFORFATTER: Trine Hamran. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / VG

– Nå tror man likevel ikke at Russland sto bak denne sabotasjen, og det kan vi lære noe av. Ikke pek ut den skyldige uten bevis, og kun fordi forholdet mellom øst og vest er elendig. I verste fall kan det føre til en eskalering. Det kan også bety svekket tillit til myndighetene hvis vi ikke opplever at de snakker sant, og det igjen kan føre til svekket forsvarsvilje blant folk.

Dette er de fire hendelsene til nå:

26. september 2022

Nord Stream

De to rørledningene ble bygget over Østersjøen for å pumpe naturgass fra russiske Gazprom til Tyskland.

Svenske seismologer registrerte flere undersjøiske eksplosjoner, rundt 17 timer fra hverandre, utenfor den danske øya Bornholm. Dette rev opp tre av fire rørledninger i Nord Stream-systemet.

Svenske granskere fant spor av eksplosiver på flere gjenstander fra stedet, noe som bekreftet at det var en bevisst handling, men både Sverige og Danmark avsluttet sine etterforskninger i 2024 uten å navngi mistenkte. Det er heller ingen som har påtatt seg ansvaret.

President Vladimir Putin har avvist at Moskva har ødelagt sine egne rørledninger. Russerne har på sin side pekt særlig på Ukraina, USA og Storbritannia - som også har nektet. Tysk politi skal på sin side ha identifisert tre ukrainske dykkere de mener stod bak sabotasjen.

8. oktober 2023

Gassrør

En gassledning mellom Finland og Estland under Østersjøen ble ødelagt. To skip, ett russisk og ett kinesisk, kom umiddelbart i søkelyset. Finske etterforskere mener med at det kinesiske containerskipet NewNew Polar Bear hadde dratt ankeret sitt over ledningen.

Estisk politi mistenker at skipet også skadet telekommunikasjonskabler mellom Estland, Finland og Sverige før de tok gassrøret.

17. november 2024

Kommunikasjonskabel

To undersjøiske fiberoptiske kommunikasjonskabler ble ødelagt. De lå mer enn 100 nautiske mil (ca. 200 km) fra hverandre i Østersjøen. Derfor kom mistanken om sabotasje.

Den ene var en 218 km lang internettforbindelse mellom Litauen og Gotland.

Den andre kabelen gikk fra Helsingfors til tyske Rostock.

Etterforskere i de involverte landene har fokusert på det kinesiske bulkskipet Yi Peng 3, som forlot den russiske havnen Ust-Luga 15. november. En analyse av MarineTraffic-data for Reuters viste at skipets koordinater korresponderte med tid og sted for skadene.

25. desember 2024

Strøm og internett

Den undersjøiske strømkabelen Estlink 2, som forbinder Finland og Estland, ble skadet sammen med fire telekommunikasjonskabler.

Finland startet en sabotasjeetterforskning og beslagla en tankbåt med russisk olje. Ifølge finske myndigheter er båten Eagle S, registrert på Cook-øyene, en del av Russlands «skyggeflåte» for å omgå sanksjoner.

Finsk politi mener at Eagle S har skadet Estlink 2-kabelen ved å ha trukket et anker langs bunnen over flere titall kilometer.

Russland har nektet for å være involvert. Eagle S er under arrest.

Vil skjule spor

Forfatter Trine Hamran igjen:

– Formålet med påvirkning og sabotasje vil typisk være å skape usikkerhet, frykt og splittelse, og derfor har det mye å si hvordan vi reagerer. Vi trenger å holde hodet kaldt, og undersøke hver sak for seg. Kan sabotasje bekreftes, eller finnes det en annen, naturlig forklaring? Og vet vi hvem som sto bak? Det er selvsagt krevende at de som står bak vil gå langt for å skjule sine spor og nekte, men vi må gjøre dette på den skikkelige måten.

– Er det Russland som står bak sabotasjeaksjonene?

– Det er ikke mulig å si at alt dette er en del av Russlands hybride krigføring. Likevel er det smart å tenke at mye av dette kan være gjort med hensikt, fordi det skjerper vår bevissthet og vår beredskap rundt trusler som er reelle, sier Trine Hamran til VG.

 - / AFP / NTBFoto: - / AFP / NTB

Den tyske sikkerhetseksperten Moritz Brake sier dette til Deutschlandsfunk:

– Dette passer inn i bildet av en hybrid strategi fra Russland rettet mot Vesten, som i økende grad og med kynisme angriper våre interesser og virkeligheten for mennesker i Europa.

Den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock (De grønne) sa under et besøk i Finland i sommer ifølge ARD:

– På grunn av den russiske angrepskrigen er også vår fredelige Østersjø truet. Nabolandene må regelmessig oppleve hva Putins hybride krigføring faktisk innebærer.

Read Entire Article