Tre dager etter Dag Solstads død sendte Kulturrådet avslaget om at den siste boken dikterlegenden ga ut, ikke blir kjøpt inn til norske bibliotek.
Kortversjonen
- Kulturrådet avslo å kjøpe inn Dag Solstads siste bok «En sann svir!».
- Forlagssjef Ingeri Engelstad kaller det oppsiktsvekkende og mener alt av Solstad bør være tilgjengelig på norske bibliotek.
- Solstads bok har fått svært gode anmeldelser, men ble ikke prioritert innenfor de økonomiske rammene til innkjøpsordningen for sakprosa.
– Det er oppsiktsvekkende at de ikke kjøper inn alt av Norges største forfatter, sier forlagssjef Ingeri Engelstad om at Dag Solstads bok «En sann svir!» ikke ble innkjøpt av Kulturrådets innkjøpsordning for sakprosa.
– Alt av Dag Solstad bør være tilgjengelig på norske bibliotek, mener Engelstad.
Boken «En sann svir!» ble hyllet av en lang rekke norske kritikere:
Den fikk terningkast 6 i både NRK og Nettavisen – og Aftenpostens anmelder mente boken «gir et gledelig gjensyn med forfatterens eiendommelige signatur».
Boken kom ut 7. februar – og i den forbindelse trykket VG det som skulle bli det siste, store intervjuet med forfatteren som regnes som en av de største forfatterne i vår tid.
For 14. mars døde Solstad.
Tre dager senere sendte Kulturrådet
avslagsbrev til Solstads forlag om at Vurderingsutvalget i et møte 11. mars hadde fattet følgende vedtak:«Utgivelsen er ikke prioritert innkjøpt innenfor ordningens økonomiske ramme. Med en tilstrekkelig utvidet ramme ville den blitt innkjøpt.»
– Det er en selektiv ordning, så vi visste at det kunne gå begge veier. Og dette er en oppdragsbok som de ikke kjøper inn med mindre det er en god grunn. Men det kan jo ikke være tvil om at de har en spesielt god grunn her: Dag Solstad.
Engelstad legger til at selv om «En sann svir!» ble skrevet på oppdrag fra Det Norske Travselskap som fyller 150 år – handler ikke boken bare om trav.
– Det fins lysende nedslag fra Solstads eget liv, det handler om tid og hukommelse – og boken er hyllet overalt.
– Det er en selvfølge at også denne Solstad-boken bør finnes på alle landets bibliotek, sier Engelstad til VG.
Leder for vurderingsutvalget, Trine Hamran, er på reise og har ikke hatt anledning til å svare på VGs spørsmål rundt vedtaket og timingen på avslaget, men sender følgende kommentar på e-post:
– Denne boken ble behandlet av vurderingsutvalget 11. mars i år, og fikk vedtaket «avslag 1». Det betyr at boken er god nok til å bli kjøpt inn, men ikke blir prioritert med dagens økonomiske ramme, skriver Hamran.
Vurderingsutvalget kjøpte inn 13 bøker i samme vedtaksrunde der totalt 35 bøker ble vurdert. Sjekk hvilke lenger ned i saken.
Tidligere i år skrev VG om at heller ikke Vigdis Hjorth og datteren Line Norman Hjorths bok «Kul i brystet» ble innkjøpt av Kulturrådet, og da svarte Hamran på generelt grunnlag:
– Det er veldig vanlig å latterliggjøre utvalgets vurderinger, men vi har en bred tilnærming til hva som er kvalitet og originalt.
– I hver runde må veie den ene boken opp mot den andre. Vi ser på hva som er skrevet og utgitt de siste årene – og prøver å forholde oss til formålet med innkjøpsordningen, som er å bidra til en åpen og opplyst offentlig samtale, sa Hamran til VG.
Bør Kulturrådet kjøpe inn alle Solstads bøker?aJabNeicUsikkerFor mens innkjøpsordningen for skjønnlitteratur er såkalt automatisk, er innkjøpsordningen for sakprosa en selektiv ordning
– der budsjettet avgjør hvor mange sakprosabøker som kjøpes inn årlig.Fungerende generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Jørgen Lorentzen, reagerer på Kulturrådets avslag.
– Det er veldig overraskende. Selv om dette ikke er den tradisjonelle roman fra Dag Solstads side, så handler det om helheten i et sånt forfatterskap. Det bør ikke være hull i forfatterskapet til en forfatter med en slik posisjon i norsk litteratur og offentlighet, sier Lorentzen til VG.
Han understreker:
– Dette viser at den økonomiske rammen til innkjøpsordningen for sakprosa er for liten. Den må bli større, for allmennsakprosa av dette slaget er helt nødvendig, sier han og legger til:
– Dette er jo også den siste boken Dag Solstad skrev, det er virkelig overraskende at den blir får avslag.
Siden 2020 har sakprosaordningen fått en økning på til sammen 15 millioner kroner – og de kan kjøpe inn cirka 35 prosent av bøkene som meldes inn til innkjøpsordningen.
Her er bøkene som ble kjøpt inn i samme vedtaksrunde som Dag Solstad fikk avslag:
- Andreas Tjernshaugen: «Et høneliv»
- Bår Stenvik: «Hvem styrer feeden min?»
- Erlend Hammer: «Bjarne Melgaard»
- Hans Christian Garmann Johnsen: «Friedrich Hayek. Betingelsene for et liberalt samfunn»
- Henning Carr Ekroll: «Vi, Ukraina. Om menneskene som kjemper for Europas frihet»
- Henriette Kirkaune Sandven: «Diagnosefellen»
- Inge Bugge Knudsen: «Fra polarekspedisjoner til toppidrett. Historien om norsk hundekjøring»
- Jonny Aspen: «Byen som erfaring»
- Kristine Meek: «Er det trygt å gå hjem nå?»
- Siri Lindstad: «På spøkelsessiden. Skeive liv 1945-1952»
- Solveig Aareskjold: «Sanninga om Homer»
- Stig Stenslie: «Spionasje»
- Øyvind Kvalnes: «Friksjon»
Hva er innkjøpsordningen for sakprosa for voksne
- Forvaltes av Kulturrådet – med midler fra Norsk kulturfond.
- Ordningen er selektiv. Budsjettet avgjør hvor mange sakprosabøker som kjøpes inn årlig. I motsetning til innkjøpsordningen for skjønnlitteratur hvor alle bøker med tilstrekkelig kvalitet blir innkjøpt.
- Budsjettet er økt med 15 millioner kroner siden 2020 – og i dag kjøpes rundt 30–35 prosent av de påmeldte titlene inn.
- Vedtakene fattes av vurderingsutvalget for sakprosa, som består av 5–7 personer med ulik kompetanse knyttet til sakprosa.
- Samtlige folkebibliotek over hele landet får minst ett eksemplar av hver innkjøpte
sakprosabok. - Hver bok kjøpes inn i 773 eksemplar (623 trykte bøker og 150 e-bøker).