Flere partier advarer mot hastebehandling, og næringslivet frykter dyrere strøm. Nå skal Stortinget behandle forslaget om Norgespris.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Saken oppdateres.
Regjeringen sender nå over sitt forslag om Norgespris på strøm til Stortinget, kort tid før sommerferien.
Flere partier har vært kritiske til å hastebehandle forslaget. SV åpner for å utsette Stortingets ferie, mens MDG vil utsette behandlingen til høsten.
– Regjeringen foreslår Norgespris på 40 øre per kilowattime eksklusiv merverdiavgift for strøm og fjernvarme, til både husholdninger og fritidsboliger. En stabil og forutsigbar pris beskytter folk mot svingende energipriser uansett hvor i landet de bor, sier energiminister Terje Aasland.
Norgesprisen er foreslått til 40 øre før nettleie og avgifter.
Prisen vil i praksis ligge på rundt 130 til 140 øre, hvis man legger man på en gjennomsnittlig nettleie på 59 øre, elavgiftelavgiftElavgiften er i dag på 9,79 øre per kilowattime om vinteren og 16,93 øre om sommeren, men regjeringen har foreslått å kutte den med 4,4 øre per kilowattime. på 5-12 øre og merverdiavgift på 25 prosent.
Dagens strømstøtte gjelder ikke landets om lag 450.000 fritidsboliger.
«Volatile og tidvis svært høye strømpriser gir uforutsigbare strømkostnader knyttet til fritidsboliger for svært mange hytteeiere. Norgespris er derfor
foreslått å omfatte både boliger og fritidsboliger», skriver regjeringen i forslaget.
Har fått kritikk
Norgespris har fått kritikk fra flere aktører, inkludert deler av næringslivet, Regelrådet, Konkurransetilsynet og svenske myndigheter som Svenska kraftnät, Energiföretagen Sverige og Energimarknadsinspektionen.
Flere av kritikerne mener at konsekvensene ikke er tilstrekkelig utredet.
NHO sier de forstår at ordningen vil gi trygghet for folk, men frykter samtidig at det blir dyrere strøm for norske bedrifter.
– Vi trenger mer energieffektivisering, og da trenger vi ikke en ordning som fører til at man vil bruke mer energi. Dette vil gi høyere priser til næringslivet, alt annet likt, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid til E24 i april.
Frykten for høye strømpriser for kommuner og bedrifter deles av høringsinstanser som Distriktsenergi, KS, flere NHO-foreninger, Abelia, Byggevareindustriens Forening, Elmea, Eviny, Virke, LO, Norsk Hydro, Yara, Norsk Varmepumpeforening, Oslo kommune, Romsdalsnett, Kraftfylka og SSB.
«Departementet forventer ikke at Norgespris vil bidra til økt sannsynlighet for energiknapphet eller kraftrasjonering, eller at Norgespris i seg selv vil gi en stor økning i husholdningenes strømforbruk eller forbruk av fjernvarme», skriver Energidepartementet i forslaget.
– Dessverre fullstendig utelatt
Partier som Sp har også vært bekymret for næringslivet.
– Næringslivet er dessverre fullstendig utelatt i Arbeiderpartiets modell for Norgespris, sa parlamentarisk leder Marit Arnstad (Sp) nylig i en kommentar.
I høringen påpekte aktører som fornybarselskapet Aneo, Advokatforeningen, NHO, NHO Byggenæringen og Elektroforeningen at Norgespris vil kunne bidra til å svekke befolkningens oppslutning om bygging av mer fornybar kraft.
«Dette begrunnes blant annet med at prissignalet i knapphetssituasjoner ikke når frem til kunden», skriver regjeringen i forslaget om Norgespris.
Sparetiltak kan bli ulønnsomme
Også miljøbevegelsen frykter at Norgespris kan gjøre det mindre interessant å satse på energieffektivisering.
– Vi har en klimapolitikk og en energipolitikk som ikke snakker sammen. Energibehovet må planlegges mer helhetlig. Kraft er en begrenset ressurs, og da mener vi at vi særlig bør få til mer energieffektivisering, sa WWF-leder Karoline Andaur til E24 nylig.
Stortinget har et mål om å effektivisere bort 10 terawattimer (TWh) av det norske kraftforbruket innen 2030, men NVE venter bare 4 TWh sparing i denne perioden.
Energidepartementet erkjenner at dette kan være en utfordring.
«Departementet antar at enkelte energieffektiviseringstiltak som er lønnsomme i dag kan bli vurdert som ulønnsomme etter innføring av Norgespris», skriver departementet i forslaget.