– Ellevilt.
Ett enkelt ord bruker Uno-X' lagsjef, Thor Hushovd, på å oppsummere fredagens etappe i Tour de France for det norske laget.
Etter strålende laginnsats syklet Tobias Halland Johannessen seg opp til sjetteplass i sammendraget, foran blant andre superstjernen Primoz Roglic.
Nå virker det som at det kun er et uhell som kan frarøve 25-åringen en historisk god plassering.
– Det er et nytt nivå i norsk sykkelsammenheng. Det er starten på å stake ut en ny kurs for norsk sykkel og for Tobias – ikke minst for Uno-X. Vi har jo før dette lagt lange planer og det i den retningen vi har vist nå, sier Hushovd om betydningen av Johannessen sin sjetteplass i sammendraget.
«VIL BETY MYE»: Thor Hushovd mener norsk sykkelsport er i ferd med å ta et nytt steg.
Foto: Anders Boine Verstad / NRKNy generasjon
Det norske sykkellaget har virkelig vist seg frem i årets Tour, med en etappeseier til Jonas Abrahamsen og Johannessens klatring i fjellene.
De siste tiårene har norsk sykkelsport vært dominert av spurtere og klassikerryttere, som blant andre Hushovd.
Når lagsjefen til Uno-X snakker om en ny kurs, gjelder dette også andre type ryttere enn hva som har vært normen.
– Det er en virkelig ny generasjon som kommer. Vi har sett det i noen år nå, med de rytterne som har kommet opp fra juniorklassen, forteller lagsjefen.
TALENTFULLE NORDMENN: 21 år gamle Johannes Kulset er en del av den nye generasjonen med norske ryttere.
Foto: Fredrik Varfjell / NTBSkyhøyt potensial
25 år gamle Johannessen er et eksempel på dette, et potensial han for alvor viste da han vant Tour de l'Avenir – «ungdommens Tour de France» – tilbake i 2021.
NRK møtte nordmannen under Critérium du Dauphiné i juni, i det som den gang var hans første ritt på to og en halv måned etter skadeproblemer.
– Jeg er på et mye bedre sted enn hva jeg var på samme tid i fjor. Hvis alt går på skinner nå, bank i bordet, så er det den beste inngangen jeg har hatt til Touren noen gang, sa Johannessen, mens han banket symbolsk i lagbilen.
Og selv om litt lett sykdom preget starten på Tour de France, har Johannessen de siste tre ukene vist at han har tatt et nytt steg.
Hushovd tror det er mer i vente så lenge han holder seg frisk og skadefri fremover og mener Johannessen har «et enormt potensial».
– Man må få lov til å sette seg høye mål i fremtiden. Og høyere enn sjetteplass, sier lagsjefen offensivt.
Vi trenger ikke skru tiden mange dager tilbake før det så mørkt ut for Johannessens del.
Nordmannen pådro seg magekramper opp til Mont Ventoux, og etter målgang fikk han tilført oksygen før han ble sendt videre i en ambulanse.
«Oksen fra Grimstad» er mektig imponert over hvordan han har slått tilbake etter smellen.
– Det viser at han er hard i nøtta. Det viser at når han kommer inn i Tour de France med helsa i behold, så står han løpet ut. Han blir bare bedre og bedre. Det er veldig lovende med tanke på det han skal jobbe med videre.
SLO TILBAKE ETTER SMELL: Tobias Halland Johannessen fikk tilført oksygen etter den 16. etappen. Siden den gang har han ikke sett seg tilbake.
Foto: MARCO BERTORELLO / AFP / NTBVil trolig skrive historie
Johannessens topplassering i Tour de France er på ingen måte hverdagskost i norsk sykkelsport.
Jostein Wilmann hadde den beste norske sammenlagtplasseringen i Tour de France før årets ritt, med en 14. plass fra 1980.
GAMMEL TOPPLASSERING: Jostein Wilmann hadde den beste topplasseringen før årets utgave av Tour de France.
Foto: NTB– Nå har den stått i 45 år, så jeg vil si at det er på tide. Ingen rekorder står evig, sier Wilmann til NRK, som er mektig imponert over det han har sett i årets utgave:
– Han har kjørt veldig bra. Det er fantastisk bra, det er det ikke noe tvil om. Han er stabil, som er viktig. Den prestasjonen er enorm.
Johannessen er også i ferd med å sikre seg det beste norske resultatet i et treukersritt i historien.
Tidligere har to nordmenn klart å sikre seg en åttendeplass. Én av dem var Carl Fredrik Hagen, som ble nummer åtte i Vuelta a España tilbake i 2019.
– Det er på tide, sier han til NRK om at rekorden nå står for fall.
– Dette er bare starten
Andreas Leknessund stod for den andre åttendeplassen. Den sikret han seg i Giro d'Italia i 2023.
– Den delte åttendeplassen med Leknessund er kanonbra, men at den ser ut til å bli slått er et tegn på at norsk sykkelsport er i vekst, fortsetter Hagen.
Han spår, i likhet med Hushovd, en lysende fremtid for norsk sykkelsport.
– Dette er bare starten, og det kommer til å komme mange gode, norske syklister fremover – mange klatresterke og kjøresterke, spår Hagen.
«REKORD» FOR FALL: Carl Fredrik Hagen sin åttendeplass i Vuelta a España er Norges beste resultat i et treukersritt, men trolig ikke lenge.
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / NTBKan være gull verdt
De gode prestasjonene i årets Tour de France kan også være med å sikre en Uno-X en gullbillett.
Laget er for øyeblikket på nivå to, men kan rykke opp til det øverste nivået, kjent som verdenstouren, dersom de gode resultatene fortsetter.
Ved sesongslutt avsluttes en tre år lang poengsyklus, hvor de 18 beste lagene får plass på øverste nivå. Der ligger det norske laget nå på en 20.-plass, men har kommet stadig nærmere lagene foran. På rankingen for 2025-sesongen alene ligger de på en sterk tiendeplass.
– Jeg tror det er der vi ender opp, sier Hushovd om muligheten for et opprykk.
– Er dere da også økonomisk klare?
– Ja, heldigvis har vi eier som er langsiktig og som heier på det vi gjør. Går vi inn i verdenstouren, så blir det også mer forutsigbart. Det blir mer å selge og mer attraktivt, og da må vi ut i markedet, svarer Hushovd.
Er det greit å jogge i baris? 01:18
Publisert 26.07.2025, kl. 12.21