Gruvedrift på havbunnen er utsatt, men Green Minerals har fortsatt håp. – Har ikke justert vår tidslinje så langt, sier styreleder Ståle Rodahl.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- SV og regjeringen er enige om at det ikke blir noen utlysning for utvinning av havbunnsmineraler i 2024 eller 2025.
- Green Minerals, som ønsker å utvinne havbunnsmineraler, falt på børsen mandag.
- Styreleder Ståle Rodahl i Green Minerals sier at selskapet fortsatt har håp om å starte leting på havbunnen i 2026.
- KrF og Venstre er mot utvinning av havbunnsmineraler, og kan potensielt blokkere dette hvis de blir del av en eventuell ny regjering neste høst.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I helgen ble SV og regjeringen enige om å utsette den planlagte konsesjonsrunden for å utvinne havbunnsmineraler, slik at det ikke blir noen utlysning i 2024 eller 2025.
Selskapet Green Minerals ønsker å utvinne havbunnsmineraler, og falt nær 36 prosent på Oslo Børs mandag.
Green Minerals forventer at lisensrunden utsettes med inntil ett år, ifølge en melding.
– Dette er overraskende, sier styreleder Ståle Rodahl i Green Minerals til E24.
– Det er et avvik fra tidligere kommunikasjon. Det har vært en god prosess fra myndighetene med meget god fremdrift, og vi har vært veldig fornøyde, sier han.
Ståle Rodahl
Styreleder i Green Minerals.
– Ikke justert på vår tidslinje
Styrelederen peker på at et stort stortingsflertall har åpnet for utvinning av havbunnsmineraler, etter en enighet i fjor.
Rodahl har fortsatt tro på at selskapet skal kunne følge sin tidsplan og sette i gang med leting på havbunnen i 2026.
– SV-leder Bergstø tar jo dette som en seier, men vi hører at Støre sier at det skal gjøres, selv om det ikke blir noen lisensrunde i 2024 eller 2025. I stedet for å få lisenspapirene nå, så må vi vente til at dette budsjettåret er over og at vi får en ny regjering neste høst, sier Rodahl.
Les også
Regjeringen enig med Høyre og Frp om å åpne for gruvedrift på havbunnen
– Det blir opp til en ny regjering å utlyse denne lisensrunden. Vi forventer at dette kan skje i andre kvartal 2026. Vi hadde uansett planlagt våre første letetokter i 2026, med produksjon mot slutten av 20-årene. Så vi har ikke justert på vår tidslinje så langt.
KrF og Venstre er også mot
Men SV er ikke alene om sin motstand mot havbunnsmineraler.
Havbunnsmineraler kan potensielt også blokkeres av Venstre og KrF, hvis de blir del av en eventuell ny regjering med Høyre og Frp etter valget neste høst.
– Dette vil vi motsette oss, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité.
– Vi mener det er ikke er kunnskapsgrunnlag for å åpne opp for gruvedrift på havbunnen. Derfor stemte vi mot å åpne dette. Det er sjelden jeg har vært borte i en sak hvor fagmyndighetene har vært så tydelige på at vi ikke har nok kunnskap og at vi ikke bør åpne opp, sier han.
Kjell Ingolf Ropstad
Stortingsrepresentant (KrF)
– Jobbet mot dette lenge
I samme komité sitter Ola Elvestuen (V).
– Dette er en kamp. Første konsesjonsrunde var planlagt åpnet neste år. Vi har jobbet mot dette lenge og mener det ikke er riktig å gjøre. Jeg tror ikke regjeringen har tatt inn over seg hvor stor motstanden er mot dette internasjonalt, sier Elvestuen.
– Er dette en sak med tilsvarende slagkraft som Lofoten og Vesterålen i oljepolitikken?
– Det er sak av større internasjonal betydning enn Lofoten, Vesterålen og Senja. Det vil være en åpning av de største uberørte naturområdene i verden. Det er enorme områder det er snakk om, og med et ukjent biologisk mangfold som det vil gå ut over.
– Det Norge gjør, har betydning for om internasjonale farvann også vil åpnes for utvinning av havbunnsmineraler, sier Elvestuen.
Ola Elvestuen
Stortingsrepresentant (V)
– I nasjonens interesse
E24 spør Rodahl i Green Minerals om han er bekymret for at Venstre og KrF kan utsette havbunnsmineraler ytterligere, hvis de blir del av en ny regjering.
– Vi ser bare at det er et 80 prosent flertall i Stortinget, og det er i nasjonens interesse å få denne industrien opp å stå, sier han.
– Det er betenkelig at man har veldig lav terskel for å sende milliarder av gårde i investeringer og lån til prosjekter som er dømt til å gå med underskudd, som batteriprosjekter, mens dette er en veldig, veldig lønnsom næring som ikke trenger støtte i det hele tatt og vil ha stor geopolitisk betydning. Det er betenkelig og stiller Norge i et rart lys når man foretar denne type beslutning.
Ønsker landbasert satsing
Generalsekretær Anita Helene Hall i bransjeorganisasjonen Norsk Bergindustri er skuffet over utsettelsen, ifølge en melding.
– Det er ikke overraskende at det blir en midlertidig stopp i leting etter mineraler på havbunnen. Men da burde man heller kommet med en satsing på mineralutvinning på land, sier Hall.
Hun peker på at det grønne skiftet forutsetter en rekke kritiske mineraler, og at Vesten risikerer å bli avhengig av mineraler fra aktører i Kina, Russland og Kongo.
– For å bygge en F-35 går det med 417 kg sjeldne jordarter. Disse må vi i dag i stor grad kjøpe fra autoritære regimer, til tross for at Europas største forekomst av sjeldne jordarter finnes i Norge, sier hun.
Anita Helene Hall
Generalsekretær i Norsk Bergindustri
NHO er bekymret
Viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO mener at utsettelsen av konsesjonsrunden for havbunnsmineraler skaper unødvendig usikkerhet.
– Det er uheldig at brede politiske kompromisser som knapt er et år gamle, uthules i budsjettforhandlinger en sen nattetime, sier hun i en kommentar.
– Vi frykter at dette kan skape uheldige ringvirkninger for investorer som også vurderer mineralprosjekter på land. Norge er et ressursrikt land, og i en ny geopolitisk virkelighet, er mineraler ett av de mest kritisk sårbare områdene for forsyningssikkerhet til Europa.
Anniken Hauglie
Viseadministrerende direktør i NHO
Les også