– Turneringer til flere tusen kroner, like klubbdresser som koster penger, og oppmøte på dugnader for de voksne. Det kan bli for mye for mange, sier ungdomsskolelærer Jonas Magnussen.
Han er med og arrangerer bowling gjennom Aktivitetspatruljen, et nyoppstartet prosjekt som har gratis aktiviteter for ungdom i Sarpsborg.
Nesten hver femte forelder dropper eller kutter i fritidsaktiviteter for egne barn, viser Frelsesarmeen sitt fattigdomsbarometer.
– Motivasjonen for prosjektet var å skape en møteplass for elever etter skoletid, hvor man kan drive med aktivitet i stedet for å henge i byen hvor man lett kan bli en del av utfordrende miljøer, sier Magnussen.
– Det er nok dyrere å ha barna i aktivitet en mange skulle ønske.
Færre barn i lavinntektsfamilier
Det var færre barn med vedvarende lave husholdningsinntekter i 2023 enn året før.
Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 96 200 barn tilhørte en husholdning med vedvarende lavinntekt i perioden 2021–2023. Det utgjør 9,9 prosent av barna.
Fra 2020 til 2022 var det 102.600 barn.
I den perioden vokste 17,9 prosent av barna i Fredrikstad opp i familier med dårlig råd. Tilsvarende tall for landet generelt var 10,6 prosent.
Fremdeles er andelen størst i Sarpsborg og Fredrikstad.
Sarpsborg-ordfører Magnus Arnesen peker særlig på arbeidsledighet som årsak til familiefattigdom.
– Vi jobber aktivt for å få alle aktører i samfunnet til å dra i samme retning for å få flere i jobb, sier han.
Han peker spesielt på sekundærflytting av innvandrere som en viktig grunn til at det er mange lavinntektsfamilier i Sarpsborg.
– Det får store konsekvenser for oss at flyktninger som først har vært bosatt i andre kommuner i fem år, flytter hit uten å kunne forsørge seg selv.
Han etterlyser regler for at denne type flytting bare kan skje dersom man har inntekt til å klare seg av.
– Ganske alvorlig
De daglige lederne av Aktivitetspatruljen, Mathias Horgen (19) og Lisa Kornerliussen (19), forteller at prosjektet handler om å skape et miljø hvor alle kan møte opp, uavhengig av økonomi.
– Vi ser mange sliter økonomisk, og da er det vanskelig å melde seg på en ny idrett. Det ser vi på som ganske alvorlig, egentlig, sier Korneliussen.
– Det har jo blitt så dyrt de siste årene.
Aktivitetspatruljen ble startet opp i høst, og drives av Kalnes IL. Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB med 3 millioner kroner, og er et samarbeid med Kalnes videregående skole, idrettsfag og Sarpsborg idrettsråd.
Etter aktivitetene, som blant annet er padel, bowling, volleyball eller basketball, pleier ungdommene å få servert en gratis matbit.
– Det er veldig mange som ønsker å være en del av et fellesskap, og savner å tilhøre en gruppe. Det er det vi prøver å skape her, sier Korneliussen.
– Alle barn og unge trenger å være i aktivitet, legger Horgen til.
Publisert 05.02.2025, kl. 08.07 Oppdatert 05.02.2025, kl. 08.14