Extra vant dagligvareoppgjøret 2024

2 weeks ago 11


Samtidig befester Kiwi posisjonen som landets største kjede.

Coop-kjeden Extra gikk mest frem i fjor. Foto: Jørgen Braastad / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

2024 ble Coop-kjeden Extras år – det var de som hadde størst andelsvekst. I et dagligvaremarkeddagligvaremarkedDet er flere måter å beregne dagligvaremarkedet på. I denne sammenheng er det de tradisjonelle kjedene (Norgesgruppen, Rema 1000, Coop og Bunnpris), pluss netthandel. på om lag 230 milliarder kroner, er det mye å hente på å øke andelene et lite knepp.

De tre store lavpriskjedene har vekslet på å øke mest de siste årene. I fjor vant Kiwi og ble for første gang landets største kjede. Året før det gikk Rema mest frem.

Trenden er tydelig - nordmenn handler mer og mer i de såkalte lavprisbutikkene, på bekostning av andre segmenter.

Det ser man tydelig hos Norgesgruppen. Kiwi gikk frem 0,4 prosentpoeng, mens Spar, Meny og Joker tapte terreng.

– Det er naturlig at dyrtiden har økt fokuset på lavpris de siste årene, men det er hyggelig å se at supermarkedkjedene Meny og Spar har snudd trenden det siste halvåret, kommenterer kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud.

Stein Rømmerud

Kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen.

Ulike vinklinger

Sammenlignet med konkurrentene Extra og Kiwi, ble Rema 1000s andelsvekst på 0,1 prosent relativt beskjeden.

I år som i fjor velger Reitan-kjeden å fokusere på at de er eneste kjedegruppering med vekst. For Rema 1000 har bare ett konsept og dermed ingen nærbutikker eller supermarkeder som trekker ned.

Christian Hoel

Sjef i Rema 1000 Norge.

– Ikke minst tar vi også større volumandeler enn omsetningsandeler. Det betyr at kundene får mer mat for pengene hos oss, sier Rema 1000-sjef Christian Hoel.

På Lier, der Kiwi holder til, er fokuset på de siste årene sett under ett – og på vekst uten å regne inn nyåpninger.

– Kiwi har hatt den klart sterkeste organiske veksten de siste par årene. Det er en anerkjennelse av vår satsing på lave priser, sunnhet til folket og kvalitet, sier Kiwi-sjef Vegard Kjuus.

Vegard Kjuus

Kiwi-sjef.

Motvekt til lavpris

Hos Meny kan viseadministrerende direktør Geir Hov fortelle at kjeden hittil i år har vokst 0,2 prosent og således utlignet tilbakegangen fra 2024.

Den skyldtes i hovedsak en nedgang i basisvarer, forklarer han.

– I tillegg var flere flaggskip stengt grunnet oppussing.

Hov forteller at pendelen begynte å snu i fjor.

– Tross strammere privatøkonomi og mye oppmerksomhet rundt matpriser, økte antall kunder. Vi hadde dessuten vekst i løsvekt kjøtt, ost, fisk og delikatesse, samt i varmeskap, bakeri og lokalmat. Denne gledelige utviklingen fortsetter i år.

Geir Hov

Viseadministrerende direktør i Meny.

Han er klar på at landet trenger supermarkedene.

– Vi sikrer matmangfold, er en testarena for produktnyheter, gir plass til flere leverandører og spiller en rolle i å ivareta matfagene og mattradisjonene i Norge. Vi skal fortsette å rendyrke supermarked- profilen og være en tydelig motvekt til lavpris, sier Hov.

Les på E24+

Kan sjokoladeprisene avlyse rentekuttet?

15 prosent vekst for Oda

Tallene som rapporteres her, er for første gang inkludert netthandel. Det påvirker andelene noe.

Netthandelen er fortsatt i god vekst og steg med over 12 prosent i fjor, ifølge analyseselskapet NIQ. Oda har 65 prosent av segmentet, i konkurranse med Meny og matkasser.

Det har vært et turbulent år for nettaktøren, med rekonstruksjon i Sverige, topplederbytter, oppsigelser og aksjekursfall.

Samtidig vil selskapet påberope seg tittelen vekstvinner for 2024.

– Vi har jo 15 prosent vekst, sier pressekontakt Thor Steinhovden.

Read Entire Article