Men USAs 47. president er et usikkerhetsmoment, innrømmer Håvard Jensen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Vi hadde et fantastisk 2024 og vant andelskampen. Så jeg må si det første året har vært helt utrolig.
Håvard Jensen er kjedesjef for landets 577 Extra-butikker. 2024 var hans første fulle år i sjefsstolen etter å ha gjort comeback høsten 2023. Han styrte kjeden også fra lansering i 2006, frem til 2016.
I det tradisjonelle dagligvaremarkedet økte Extra markedsandelene med 0,6 prosentpoeng i fjor, ifølge Jensen. Fra 17,3 til 17,9 prosent. Han kan ikke dele konkurrentenes tall, men forteller at ingen andre økte like mye.
– Det er jo litt spennende å gå tilbake til en gammel jobb, men jeg var veldig sikker på at med finjustering av siktet, så skulle vi treffe godt. Og det har vi gjort.
Tror lavpris vil fortsette
LavprisbutikkeneLavprisbutikkeneEt begrep som brukes om dagligvarekjedene som konkurrerer hardest på pris. Omfatter som regel Kiwi, Rema 1000 og Extra. fortsatte altså å ta markedsandeler fra de andre konseptene i fjor. Slik har utviklingen vært over lang tid, men trenden har blitt særlig sterk de siste årene.
«Dyrtiden» skal nok ha mye av æren for det. I fjor økte mat- og drikkevarer med 5,3 prosent i pris, ifølge SSB. I 2023 var tallet nesten dobbelt så høyt. Og siden 2022 har prisene økt med 23 prosent.
Men hva skjer nå som inflasjonen er på vei ned og kjøpekraften forhåpentligvis tar seg opp? Jensen er ikke bekymret.
– Jeg tror ikke det er slik at folk plutselig legger om på handlemønsteret med en gang de får 0,5 prosentpoeng lavere rente på boliglånet. Så kan det være at supermarkedenesupermarkedeneMega og Meny er dagligvarekjedene som typisk går under denne kategorien. vil kappe litt innpå, men jeg tror ikke på noen kjempeboom. Ola og Kari Nordmann er fortsatt veldig prisbevisste, og veksten i lavpris vil nok bare fortsette.
Trump-turbulens
Om det er noe Jensen er bekymret for, så må det være USAs 47. president, sier han. Denne uken har Donald Trump overtatt i Det hvite hus. Ett av spørsmålene for norsk næringsliv er om tollavgiftene som han har snakket om, blir realitet.
– Vi er spent på om han finner på noe som vil påvirke vår vareforsyning eller internasjonale råvarepriser.
Det er her pris-usikkerheten for 2025 ligger, ifølge Jensen.
– Det er ikke noen veldig store svarte skyer på himmelen rundt pris, men det er litt avhengig av hva som skjer i USA. Der kan det komme litt turbulens som vil påvirke totalbildet.
Totalt sett skal det inflasjonsmessig bli noe hyggeligere i år, sier 53-åringen.
– Prognosene tilsier at det blir lavere prisvekst enn i fjor. Jeg tror den kan falle med ett til to prosentpoeng. Men det påvirkes jo av ting vi ikke rår over, som klima, jordbruksoppgjør og lønnsforhandlinger.
Tjener fett på søtt og salt
Samtidig som prisveksten i mathyllene virkelig satt fart høsten 2022, kom det stadig mer kritiske blikk fra politikerne.
Tidligere næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) lanserte en tipunktsplan for å bedre konkurransen. Ett av punktene, «å finne ut hvor pengene blir av», ble oppfylt denne uken. Da kom del to av «marginstudien». Der har Konkurransetilsynet sett på inntjeningen mellom ulike dagligvareprodukter.
Den viser at dagligvarekjedene tjener fett på sjokolade og snacks – med en fortjeneste på 40–50 prosent. Samtidig er marginene på kjøtt og sjømat nær null. Kanskje til og med negativ.
– Man kan si at vi tjener penger på godteri, sjokolade, brus, såper og sjampo – og så bruker vi dem til å presse prisen ned på ferskvarer og frukt og grønt. Det vi bryr oss om er å være billigst på hele handlekurven. Vi jobber ufortrødent videre med å være best priset på de sunneste varegruppene.
– Vestre var unektelig mer synlig og utad engasjert i dagligvarebransjen enn hans etterfølger Myrseth har vært. Hva foretrekker du?
– At de setter seg grundig inn i sakene før de begynner å uttale seg om alt mulig. Men Vestre roet seg også litt etter hvert, for det viser seg jo at det ikke alltid finnes ett enkelt og tydelig svar på ting.
Ser mot 2030
Da E24 intervjuet Jensen for litt under et år siden, var beskjeden klar: Extra skal bli landets største dagligvarekjede.
Målt i markedsandeler er det et stykke opp til Kiwi og Rema 1000. Vokser Extra med 2024-fart, tar det ti år før de er på konkurrentenes nivå – som selvsagt også har store planer om å vokse.
– Men tenk deg en snøball som begynner å rulle. Den blir større og større, sier Jensen.
– Så når er dere størst?
– Nøyaktig hvilken måned i 2030 det blir, det kan vi komme tilbake til, svarer Extra-sjefen og ler.
– Dere har pekt dere ut 2030?
– Nei, vi har ikke finregnet på det, men det hadde vært veldig moro. Og det er noe vi bruker kulturelt, at dette er målet, så derfor skal vi kjempe om kundene.